Pravljične in učne poti

Gibanje človeka v Naravi je stalnica. Nekoč iz potrebe po preživetju, danes – pa bi lahko rekli – predvsem po polnjenju baterij oz. za iskanje novih energij ali moči. Morda bi lahko rekli tudi za sprostitev.

Za gibanje človeka v Naravi uporabljamo več pojmov. S pohodništvom mislimo po eni strani kot športno in rekreativno aktivnost, ki temelji na hoji, po drugi pa tudi kot spoznavanje naravnega okolja ter aktivno doživljanje raznovrstnosti kulturno-etnološkega bogastva pokrajine, na vnaprej določeni, urejeni in označeni trasi. Pretežno predstavlja enodnevno aktivnost, lahko pa tudi večdnevno povezano hojo s presledki za spoznavanje zanimivosti okolja (npr. tranzverzale, povezane regijske poti, ali evropske pešpoti…).

Poti nas lahko opozorijo na različne naravne in kulturne znamenitosti. Še posebej tiste v naravnem okolju lahko brez posebne organizacije vključujejo v potek poti določene znamenitosti (fauna, flora, naravni pojavi, slapovi, izviri, jezera, kulturna identiteta…). Določene poti lahko govorijo o dominantni posebnosti na njej in so zasnovane na neki ideji.

V Sloveniji je neverjetno veliko sprehajalnih poti, ki so povezane s pravljicami in pripovedkami iz ljudskega izročila. Naši državi bi se prav lepo podal vzdevek Slovenija – pravljična dežela! Zbrane so posebnih priročnikih, marsikje pa so izleti, zasnovani prav na zgodbah, tudi vodeni. Tukaj najdete zbrane najzanimivejše pravljične, učne in tematske poti, ki bodo navdušile vse člane družine.

Tematska pot je označena ali neoznačena pot, ki uporabniku ponuja doživetje izbrane tematike. Tema poti se lahko nanaša na poljubno turistično aktivnost, npr. pohodništvo, kolesarjenje, jezdenje,… Tematske poti nam govore o vsebini na poti, kulturni in naravni dediščini, kulinariki,  kulturi,  arhitekturi, zgodovini, naravnih procesih in podobno ter o ljudeh.  Pot je lahko poljubno dolga, pomembno je le, da so na ali ob poti turistično – izobraževalno zanimive točke. Tematske poti zaznamuje njihova zaporednost in strukturiran niz interpretativne opreme, ki je skrbno načrtovana in bazira na razumljivi količini interpretacij, podanih preko različnih panojev in ostalih medijev – vodniki, interpretatorji, brošure, predavanja, filmi…  So tiste, ki nudijo tako sprostitveni kot izjemen izobraževalni – poučni moment.

Pravljične poti pritegnejo starše in otroke h gibanju v naravi, k raziskovanju novih krajev in druženju. Hkrati pa družine nevsiljivo spoznavajo ljudske pripovedi teh krajev, pa tudi pisano druščino slovenskih bajnih bitij: bele žene, divje može, ajde, velikane, škrate, hudiče … Te zgodbe in njihovi junaki namreč ne predstavljajo samo kratkočasnega razvedrila za najmlajše, pač pa tudi pomembno nesnovno kulturno dediščino.

Pravljične poti ponujajo tudi priložnost za pripovedovanje vseh družinskih članov. Drobne ljudske pripovedi so prav ustvarjene zato, da jih (najprej) preberemo, nato pa povemo (naprej) s svojimi besedami! Strokovnjaki ugotavljajo, da pripovedovanje ni le golo posredovanje zgodbe, je tudi najbolj naraven način učenja, saj otrok ob tem osvaja čustva, vrednote, miselne vzorce in tvorbo govorjenih besedil. Veščina pripovedovanja je odlična popotnica tudi za življenje. Zakaj je ne bi začeli vaditi že v družinskem krogu, tudi na pravljičnih poteh, ob tem pa se lahko tudi izvrstno zabavamo!

DOGODKI

Knjižnica pod krošnjami 2024

15. junija 2024 - 25. septembra 2024

Kinobalonov poletni filmski program 2024

28. junija 2024 - 21. avgusta 2024

Poletne delavnice Pravljičnega studia

1. julija 2024 - 5. julija 2024

39. mednarodni kongres IBBY (Trst)

30. avgusta 2024 - 1. septembra 2024

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content