Podkasti in oddaje

Podkasti

Kako brati otrokom

Učiteljica slovenščine in knjižna blogerka Nina Prešern je na svojem podkastu Gospodična knjiga odgovorila na najpogostejša vprašanja staršev: Kdaj začeti brati otroku? Kako brati nemirnemu otroku? Kako brati otrokom? … Pojdi na

Miha Kovač: “Če želite otroka, ki bo znal misliti, mu berite, ko bo še otrok.«

Dr. Miha Kovač je ob izidu svoje knjige Berem, da se poberem za podkast založbe Mladinska knjiga je spregovoril o tem, zakaj je branje pomembno za otroke, kaj storiti, če otrok noče brati, ter o knjigah, ki bi jih morali prebrati vsi.

 

Intervjuji

dr. Igor Saksida
Dr. Igor Saksida

Profesor dr. Igor Saksida se je odločil, da ima dovolj mantre »mladi nič ne berejo«, zato je zadevo vzel v svoje roke. Klasično slovensko književnost si v sodelovanju z raperjem Trkajem prizadeva promovirati s hiphopom, s pesnikom in urednikom Alešem Štegrom pa sta z zbirko pesmi naredila pravo revolucijo med dijaki slovenskih šol. Vesna Milek se od blizu pogovarja s profesorjem književnosti, ki Prešernovo poezijo spreminja v rap. (RTV4, Od blizu, 2. 4. 2019)

dr. Ljubica Marjanovič Umek
Ali igrače vplivajo na otroke?

Današnji otroci imajo ogromno igrač. Statistika pravi, da v Združenih državah Amerike predšolski otrok prejme v povprečju 70 novih igrač na leto. Ali otroci potrebujejo toliko igrač? Kakšne igrače so zanje najboljše? Starši menijo, da tiste, s katerimi se otroci tudi učijo, strokovnjaki pa, da preproste domišljijske igrače, ki od otroka zahtevajo večjo angažiranost. Igrače pa postajajo tudi pravi dosežki znanosti. Ali so otroci danes zaradi takih igrač pametnejši, kot smo bili mi? (RTV4, Ugriznimo znanost, 5. 4. 2015)

Radijske oddaje

Kakovostna igrača je koristna za otrokov razvoj
Kakovostna igrača je koristna za otrokov razvoj

Kako ohranimo ravnovesje med otrokovimi željami in igračami, ki so zanj koristne? “Mami, oči, to bi imel!” To je stavek, ki ga starši v decembrskem času zelo dobro poznajo. Pri izbiri igrač je ključno, da znotraj otrokovih želja prepoznamo boljše in slabše možnosti. Da torej ohranimo ravnovesje med otrokovo željo in igračami, ki so lahko ene bolj druge manj koristne za njegov razvoj. Kakšne pa so lastnosti kakovostnih igrač in kako jih prepoznamo glede na ciljno starostno skupino? Gostja:  razvojna psihologinja zasl. prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek iz Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. (RTV Slovenija, Svetovalni servis, 16. 12. 2020)

40 odstotkov predšolskih otrok potrebuje pomoč logopeda
40 odstotkov predšolskih otrok potrebuje pomoč logopeda

Otroci so imeli pred desetletjem veliko manj težav pri razvoju govora. Logopedi opozarjajo na preveliko rabo dud, premalo motoričnih izkušenj s tršo hrano in pretirano rabo zaslonskih medijev v zadnjih letih.(Radio ARS, Jezikovni pogovori, 2. 2. 2021)

Branje spodbuja empatijo

»Z branjem zgodb se ne učimo le golih dejstev, ampak tudi empatije, sočutenja, kako se drugi počutijo,« je povedala dr. Tina Bregant v oddaji Jezikovni pogovori (Radio ARS, 15. 9. 2020)

druzinsko branje
Družinsko branje

V času epidemije je še več priložnosti, da beremo otrokom. Naštevamo nekaj razlogov in spodbud, ki veljajo za vse čase. Zakaj je pomembno, da otroku beremo tako rekoč od rojstva? Zakaj je dobro, da vidi starše brati in da ima na voljo svoj bralni kotiček? O družinskem in medgeneracijskem branju se je Ana Rozman pogovarjala s Tilko Jamnik, strokovnjakinjo na področju otroške in mladinske književnosti ter branja (ponovitev). (Radio ARS,  Jezikovni pogovori, 17. 3. 2020)

Vpliv pisanja z roko na razvoj možganov
Vpliv pisanja z roko na razvoj možganov

Kaj se dogaja pri pisanju na roko in kaj pri tipkanju na elektronske naprave? Kako pri obeh dejavnostih delujejo naši možgani? (Radio ARS,  Jezikovni pogovori, 11.  2. 2020)

O vstopu otroka v jezik
O vstopu otroka v jezik

Učenje jezika in govora ni izoliran pojav, temveč nanj močno vplivata čustveni in medosebni odnos otroka s staršem ali skrbnikom; torej tistim, ki je otroku v zgodnjem obdobju najbližje. Na vprašanji, kdaj dejansko začnemo vstopati v jezik in kako okolica vpliva na razvoj govora in jezika, bo v tokratni oddaji Jezikovni pogovori ponovno odgovorila doktorica psihologije in predavateljica družinske in zakonske terapije Katarina Kompan Erzar. (Radio ARS,  Jezikovni pogovori, 1. 10. 2019)

Kakovostne otroške knjige, igrače, glasba, filmi
Kakovostne otroške knjige, igrače, glasba, filmi

Zaradi obilice neprimerne ponudbe igrač, knjig, glasbe in filmov za otroke in mladostnike vedno teže izberemo dobre, kakovostne, varne izdelke, ki so primerni za normalen in spodbujajoč razvoj otroka ali mladostnika. ​(Val 202, Reakcija, 3. 13. 2016)

Mladi in branje
Mladi in branje

Filozof Mladen Dolar je že pred dnevi zapisal, da se mu zdi ponavljajoče se uvrščanje Bartolovega Alamuta med obvezno maturitetno branje škandal; Inštitut za javno zdravje je opozoril, da je naslov maturitetnega eseja “Samomor kot izhod iz družbenega kolesja” z javnozdravstvenega vidika neprimeren. Gostje v Studiu ob 17-ih bodo zato razmišljali o izbiri maturitetnega dela, branju dijakov, kaj je kanon, zakaj je dragocen in kako ga sprejemajo mladi. Voditelj bo Marko Golja. (Studio ob 17ih, 12. 5. 2017)

Medijska pismenost
Medijska pismenost

Kako pameten je mladi uporabnik pametnega telefona? Strokovnjaki opozarjajo, da uporaba sodobne tehnologije še ne pomeni tudi medijske pismenosti. Kaj sploh pomeni biti medijsko ali digitalno pismen? Kakšne posledice prinašajo takšne smernice v uporabi novih medijev in kako bi morali te vsebine vključiti v naše izobraževanje? ​(Studio ob 17-ih, 2. 3. 2018)

Se dovolj zavedamo pasti interneta?
Se dovolj zavedamo pasti interneta?

Internet je postal osnovna življenjska potreba. 90 odstotkov slovenskih gospodinjstev ima dostop do interneta, vsak dan ali skoraj vsak dan pa ga uporablja 76 odstotkov oseb, starih od 16 do 74 let. Tehnologija marsikaj olajša, a koristi lahko vodijo tudi v zasvojenost. O tem voditeljica Darja Groznik z gosti Ajdo Petek, raziskovalko Točke osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI, Petrom Topić, terapevtom, predavateljem in direktorjem Inštituta za zasvojenosti in travme in dr. Sonjo Merljak Zdovc, ustanoviteljico in urednico spletnega časopisa za otroke Časoris. (Studio ob 17-ih, 9. 2. 2018)

Kako navdušiti za branje in znanje?
Kako navdušiti za branje in znanje?

Človek se je od nekdaj zanimal za dobre zgodbe, vprašanje je le, kje jih je dobil. Za širši razvoj družbe je velikega pomena, da dobre zgodbe dobivamo prek knjig, saj je ta tiskani medij še vedno eden izmed najboljših za razvoj poglobljenega mišljenja ter prenosa znanja. Vprašanje je, ali dobre knjige najdejo pot do bralcev in kakšno mesto jim dajemo mediji. To so iztočnice za Studio ob 17h, ki ga pripravljamo na mednarodni dan pismenosti, ob začetku nacionalnega meseca skupnega branja. V neposrednem prenosu iz Cankarjevega doma, kjer je potekal nacionalni medresorski posvet na področju bralne kulture in bralne pismenosti Branje kot vrednota?, so bili gostje direktorica Javne agencije za knjigo Renata Zamida, dr. Gaja Kos, knjižna urednica in kritičarka, dr. Sašo Dolenc, komunikator znanosti 2019, in dr. Bernard Nežmah, novinar in publicist. (Studio ob 17-ih, 8. 9. 2020)

Zakladnica
S klikom do pravljice
Kaj bomo danes skupaj brali?
Skupaj na družinski izlet
Gremo v knjižnico
Priročniki in didaktična gradiva

“Ko se naučiš brati, boš za vedno svoboden.” 
— Frederick Douglass

“Televizija je zelo poučna. Vsakič, ko jo kdo prižge, grem v drugo sobo in berem knjigo.” 
– Groucho Marx

“Veliko malih stvari obstaja, ki povzročijo, da tvoj svet raste. Ljubezen do knjig je najboljša izmed.” 
– Jacqueline Kennedy

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Nagrajene knjige

DOGODKI

april 2021
ponedeljek torek sreda četrtek petek sobota nedelja
29. marca 2021 30. marca 2021 31. marca 2021 1. aprila 2021 2. aprila 2021 3. aprila 2021 4. aprila 2021
5. aprila 2021 6. aprila 2021 7. aprila 2021 8. aprila 2021 9. aprila 2021 10. aprila 2021 11. aprila 2021
12. aprila 2021 13. aprila 2021 14. aprila 2021 15. aprila 2021 16. aprila 2021 17. aprila 2021 18. aprila 2021
19. aprila 2021 20. aprila 2021 21. aprila 2021 22. aprila 2021 23. aprila 2021 24. aprila 2021 25. aprila 2021
26. aprila 2021 27. aprila 2021 28. aprila 2021 29. aprila 2021 30. aprila 2021 1. maja 2021 2. maja 2021
Share This
Skip to content