Na stičišču kultur

Večkulturnost je današnja realnost, ki poudarja edinstvenost vsake kulture. Čas globalizacije, različnih sodobnih migracij in begunstva je pomembno prispevala k spremembi načina sobivanja različnih kultur, hkrati pa z razvojem večkulturne zavesti prinesla tudi spoznavanje lastne in tujih kultur.

Vendar se ljudje ne razlikujemo le po kulturi, temveč tudi po religiji, kateri pripadamo, jezikih, ki jih govorimo, spolni orientaciji, družinah, v katerih smo odrasli, sposobnostih, talentih in še bi lahko naštevali … To nam pomaga, da se zavemo raznolikosti okrog nas, jo sprejmemo in izkoristimo kot vir razumevanja drugih, obliko možnosti povezovanja in sobivanja.

V času različnih sodobnih migracij, begunstva in globalizacije sveta je nujno potrebno medkulturno razumevanje in medsebojno sožitje. K temu morda lahko prispevajo tudi knjige na izbrane teme, ki pomagajo pri pogovoru z drugimi in med člani družine.

Preberi več

Vzgoja bralca v družini

Ko je otrok majhen, njegovo spoznavanje sveta temelji na izkušnjah, ki si jih je pridobival med zadovoljevanjem potreb. Če je družina znala in mogla prisluhniti njegovim potrebam in jih je lahko zadovoljila, si je otrok pridobil izkušnjo, da je svet, ki ga obkroža, prijazen in varen. Otrok postaja čedalje manj odvisen od staršev in odraslih v svojem okolju in vedno bolj samostojen. Več o tem, dr. Lidija Knaflič. Več

 

Povezane vsebine

Zakladnica
S klikom do pravljice
Kaj bomo danes skupaj brali?
Skupaj na družinski izlet
Gremo v knjižnico
Priročniki in didaktična gradiva

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Nacionalni mesec skupnega branja 2021
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content