Bralni seznami

Bralni seznami

Strokovnjaki vseskozi opozarjajo, da na pomen dobro razvite bralne pismenosti in bralne vzgoje sodi tudi zelo pomemben kriterij: izbira kakovostnega bralnega gradiva. Med množico knjižnih naslovov, ki vsako leto izidejo, se je težko znajti že strokovnjakom/vzgojiteljem/ učiteljem/mentorjem branja, kaj šele staršem/skrbnikom. V nadaljevanju navajamo nekaj virov, kjer boste našli kakovostne knjige zase in svoje otroke.

Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo (Mestna knjižnica Ljubljana)

Pomembno vlogo pri pregledovanju letne produkcije otroških in mladinskih izdaj ima Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo (Mestna knjižnica Ljubljana). Vsako leto v Pionirski pripravijo tudi Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig. Namenjen je strokovni publiki (strokovno delo, knjižnična vzgoja …) ter tudi posameznikom in družinam, ki želijo ponuditi/izbirati kvalitetno bralno gradivo. Knjige, ki po vsebini in izvedbi izstopajo, pridobijo pravico do znaka kakovosti otroških in mladinskih knjig ZLATA HRUŠKA.

V Pionirski pa pripravljajo tudi seznam priporočljivih naslovov iz tekoče knjižne produkcije, ki so ga poimenovali  KNJIGOMETER.

knjižnice-znak
Priporočila lokalnih knjižničarjev

Podrobnejše informacije o različnih oblikah priporočilnih seznamov najdete tudi v vaši lokalni splošni knjižnici, saj vsaka knjižnica avtonomno pripravlja tudi svoje sezname za branje.

V knjižnici so knjige razvrščene po vseh področjih znanja.

Če imate težave, brez zadrege prosite za pomoč knjižničarko ali knjižničarja!

V mnogih knjižnicah imajo tudi posebno poličko s knjigami za starše.

STARŠI, BERITE TUDI VI!

Svojim otrokom ste bralni zgled!  Berite časopise, revije in knjige.

Že s tem, ko berete otrokom, spodbujate tudi svojo bralno pismenost!

 

Kako zdravo zazibati otroka v spanje

Ob 15. marcu, svetovnem dnevu spanja, So v Mestni knjižnici Ljubljana – Pionirska v sodelovanju z NIJZ in Kulturnim bazarjem pripravili tematski seznam Sanje in spanje v otroškem leposlovju, ki lahko vzgojiteljem in učiteljem služi kot pomoč pri pedagoškem delu, staršem pa pri uspavanju.
 
Vabljeni k prijetnemu uspavanju s knjigo!

 

Bralnospodbujevalna akcija Mestne knjižnice Ljubljana – Pionirska in Slovenske sekcije IBBY 2024

Tudi v letu 2024 sta Mestna knjižnica Ljubljana – Pionirska in Slovenska sekcija IBBY pripravili Bralnospodbujevalno akcijo, ki je tokrat povezana s poslanico mladim bralcem, ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otro­ke. Letos jo je prispevala Japonska sekcija IBBY. Njeno vodilo je slikovita prispodoba branja kot potovanja »Na krilih zgodb, z močjo domišljije proti novim začetkom.«

Osrednja tema letošnje akcije je čudežna moč priljubljenih knjižnih serij, na katere se mladi bralci hitro navežejo in jih vzamejo za svoje. S pričakovanjem nadaljevanja oziroma »nove­ga začetka« svojim najljubšim knjižnim junakom in njihovim zgodbam podarijo priložnost, da rastejo in živijo naprej.

Gradivo BSA prinaša seznam z 29 knjižnimi serijami, ki je razdeljen na štiri starostne stopnje in vsebuje namige za obbralne in pobralne dejavnosti. Akcija traja od 21. marca, svetovnega dne poezije, do 15. novembra, ko bodo izbrane aktivno sodelujoče mentorje nagradili s knjižnimi nagradami.

 

Bralnospodbujevalna akcija Mestne knjižnice Ljubljana – Pionirska in Slovenske sekcije IBBY 2023

Ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke, v Mestni knjižnici Ljubljana – Pionirska skupaj s Slovensko sekcijo IBBY tradicionalno pripravijo Bralnospodbujevalno akcijo. Akcija 2023 je motivirana z letošnjo poslanico IBBY, ki jo je zasnovala Grška sekcija IBBY in nosi naslov Jaz sem knjiga, preberi me! pesnika Vagelisa Iliopoulosa in ilustratorke Photini Stephanidi, ki je ustvarila plakat.

V okviru akcije sta mag. Darja Lavrenčič Vrabec in Ida Mlakar Črnič pripravili tematski seznam s 130 bralnimi predlogi, v katerem najdete:

  • Zgodbe o knjigah, kamor so vključena literarna dela, katerih tema so zgodbe o knjigah, branju, bralcih, knjižnicah, knjigarnah;
  • Zgodbe o knjigah – za odrasle, kjer je izpostavljena ain leposlovna literatura o pomenu branja za odraščanje in razvoj otrok v digitalni resničnosti;
  • Posebne zgodbe – zgodbe, ki govorijo o otrocih in mladih s posebnimi potrebami ali pa so namenjene prav njim. Pri njem je sodelovala tudi mag. Tilka Jamnik.

Celoten seznam knjig najdete tukaj.

 

Priporočila za branje najdete na naslednjih portalih:

dobre knjige
Bukla

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content