Vodič po dobrih knjigah

Vodič po dobrih knjigah

Na tem mestu smo zbrali literarne nagrade, ki jih različne institucije, knjižnice in mediji podeljujejo odličnim knjigam za otroke in mladino, ki so izšle v Sloveniji ali so bile nagrajene v tujini. Naj vam pomagajo pri izboru kakovostnih knjig, ki jih boste brali svojim otrokom ali skupaj z njimi.

Slovenske nagrade

večernica

Zlata hruška je znak kakovosti otroških in mladinskih knjig. Po mnenju uredniškega odbora, ki vsako leto pripravlja Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig, se tiste knjige, ki po vsebini in izvedbi izstopajo, uvrstijo med odlične izdaje leta in pridobijo pravico do znaka Zlata hruška. Med odličnimi izdajami izberejo najboljše štiri knjige v štirih različnih kategorijah ter jim podelimo priznanja za:

  • izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo,
  • izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo,
  • prevedeno mladinsko leposlovno knjigo,
  • prevedeno mladinsko poučno knjigo.
večernica

Večernica je nagrada za najboljše izvirno mladinsko delo, ki je izšlo v preteklem letu. Od leta 1997 jo podeljuje časopisno-založniško podjetje Večer na tradicionalnem srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti. Nagrajenca izbere petčlanska žirija, sestavljena iz predstavnikov Časnika Večer, Društva slovenskih pisateljev, Društva za humanistična vprašanja Argo, revije Otrok in knjiga ter Zveze bibliotekarskih društev in Slovenske sekcije IBBY.

Celoten seznam nagrajencev najdete na povezavi.

 

nagrada kristine brenk

Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), Nagrada se vsako leto podeli najlepši izvirni slovenski slikanici, in sicer 22. oktobra, na rojstni dan Kristine Brenkove.

Celoten seznam nominirancev in nagrajencev najdete na povezavi.

 

 

desetnica

Desetnico podeljuje Sekcija za mladinsko književnost pri Društvu slovenskih pisateljev in sicer za najboljše slovensko otroško ali mladinsko literarno delo v prozi ali poeziji. Za desetnico lahko kandidirajo le člani Društva slovenskih pisateljev. Nagrada se podeljuje za obdobje zadnjih treh let.

Celoten seznam nagrajencev nagrade desetnica najdete na povezavi.

modra ptica

Nagrado modra ptica podeljuje založba Mladinska knjiga od leta 2012, vsakič za drugo književno zvrst. Od leta 2016 se nagrada podeljuje bienalno in sicer na podlagi javnega natečaja, nagrajenec prejeme nagrado v višini 10.000 evrov bruto.

Seznam nominirancev in nagrajencev najdete na povezavi.

levstikova nagrada

Levstikove nagrade so bile prve založniške nagrade po drugi svetovni vojni. Že od leta 1949 dalje jih podeljuje založba Mladinska knjiga za vrhunska dela, ki jih je založba izdala na področju otroškega in mladinskega leposlovja. Ustanovljene so bile z namenom spodbujanja slovenskih književnikov, slikarjev in tudi znanstvenikov k ustvarjanju za mladino. Od leta 1990 se nagrade podeljujejo bienalno.

Mladinska knjiga podeljuje več Levstikovih nagrad: za izvirno ilustracijo; za izvirno leposlovno delo; za stvarno literaturo in za življenjsko delo, ki ga dobita pisec literature za otroke in mladino ter ilustratorju. Kandidata za Levstikovo nagrado izbere posebej določena žirija.

Seznam nagrajencev najdete na povezavi.

 

ZDSLU-logo

Nagrada Hinka Smrekarja je najvišje slovensko priznanje na področju ilustracije, ki jo podeljujejo ilustratorska sekcija Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov v sodelovanju s Slovenskim bienalom ilustracije od leta 1993. Med deli avtorjev, ki sodelujejo na posameznem bienalu in so nastala v zadnjih letih, profesionalna žirija izbere nagrado Hinka Smrekarja, nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo, plakete in priznanja Hinka Smrekarja. Nagrada je imenovana po velikem slovenskem risarju, grafiku, ilustratorju in karikaturistu.

Seznam nagrajencev najdete na povezavi.

 

Znak Društva slovenskih književnih prevajalcev

Nagrado Vasje Cerarja podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev skupaj z Mladinskim kulturnim centrom Maribor (MKc Maribor) za posebno uspele prevode mladinskih leposlovnih besedil v slovenščino. Vsako leto se določi ena od štirih kategorij, v kateri bo nagrada podeljena: slikanica, besedilo za mlade bralce do 12 let, strip/risoroman in besedilo za mlade bralce, starejše od 12 let. Nagrada je bila ustanovljena leta 2021, imenuje se po uredniku in prevajalcu mladinske književnosti Vasji Cerarju.

Seznam nominirancev in nagrajencev najdete na povezavi.

 

 

ZDSLU-logo

Zavod Stripolis od leta 2018 v okviru festivala Tinta podeluje nagrade za najboljše stripe izdane v slovenski produkciji, ki so izšli v preteklem letu. Kot pravijo organizatorji želijo z nagrado “dodati vrednost stripovskemu mediju, ki v Sloveniji kljub kakovostni produkciji že več desetletij ni prejemal zaslužene pohvale.” Leta 2021 so bili na festivalu prvič nagrade podeljene tudi v kategorijah za najboljši domači in prevedeni strip za otroke.

Seznam nominirancev in nagrajencev najdete na povezavi.

 

 

ZDSLU-logo

Cankarjeva nagrada je dvoje: je poklon velikemu slovenskemu književniku in hkrati priznanje za najboljše izvirno literarno delo minulega leta v slovenskem jeziku, izdano v knjižni obliki v koledarskem letu, v katerem je objavljen javni poziv. Nagrajeno delo je lahko s katerega koli področja Cankarjevega ustvarjanja (pesniška zbirka, roman, drama, zbirka kratkih pripovedi ali esejev). Nagrado so septembra 2019 ustanovili Slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center SAZU. Podeljuje se vsako leto spomladi – v času umetnikovega rojstnega dne (10. maj).

Več o nagradi in nagrajenih knjigah na povezavi.

Grumova nagrada je slovenska nagrada, imenovana po dramatiku Slavku Grumu, ki jo podeljujejo od leta 1979 vsako leto v okviru Tedna slovenske drame, katerega organizator je Prešernovo gledališče v Kranju. Nagrada se podeljuje za najboljše slovensko dramsko besedilo, pravico do prijave predstav (eno ali več) pa imajo vsa gledališča in nestalne gledališke skupine.

Več o nagradi in nagrajenih dramskih besedilih na povezavi.

 

Jenkova nagrada je ena najuglednejših slovenskih literarnih nagrad. Je stanovska nagrada, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. Podelitev poteka v mesecu decembru.

Več o nagradi in nagrajenih delih na povezavi.

 

Kresnikovo nagrado, tudi nagrado kresnik od 1991 dalje podeljuje časnik Delo za najboljši slovenski roman preteklega leta. Podelitev nagrade poteka vsako leto na kresni večer na Rožniku nad Ljubljano.

Več o nagradi in nagrajenih delih na povezavi.

Rožančeva nagrada (tudi nagrada Marjana Rožanca) je nagrada za najboljšo esejistično zbirko, ki jo podeljujejo od leta 1993 na pobudo Nika Grafenauerja. Nagrade podeljuje Društvo Marjana Rožanca.

Več o nagradi in nagrajenih delih na povezavi.

ZDSLU-logo

Krilata želva je literarna nagrada za najboljši slovenski potopis (preteklega leta), ki je od leta 2017 podeljena v programu Mednarodnega Lirikonfesta Velenje. Potopis je vse bolj priljubljena literarna zvrst, ki pa strokovno še ni ustrezno priznana. S to slovensko literarno nagrado želijo organizatorji popularizirati potopisni žanr in prispevati k uveljavljanju slovenskih avtorjev potopisa.

Več o nagradi in nagrajenih delih na povezavi.

 

Kresnica je literarna nagrada, namenjena angažiranim in ženskam posvečenim pesniškim zbirkam, ki bodo nastale na celotnemu slovenskemu prostoru, torej tudi v zamejstvu ter po svetu. Nagrado podeljuje gibanje Kultura-Natura Slovenija najboljši pesniški zbirki, ki bo prispela na natečaj. Ta bo odprt vsako leto od 17. julija do 25. decembra, kar se navezuje na datum rojstva in smrti pesnice. Razglasitev lavreatov bo vsakoletno na 8. marec, torej na dan žena.

Več o nagradi in nagrajenih delih na povezavi.

Svetovne nagrade

ibby

Slovenska sekcija IBBY vsaki dve leti uvrsti najboljša dela posameznih pisateljev, ilustratorjev in prevajalcev na častno listo IBBY – Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY Honour List).

astrid lindgren award

IBBY – Mednarodna zveza za mladinsko književnost sodeluje tudi s Švedskim svetom za umetnost (Swedish Arts Council), ki od leta 2003 podeljuje mednarodno Spominsko nagrado Astrid Lindgren (ALMA). Nagrada se podeljuje avtorjem in ilustratorjem mladinske književnosti, pripovedovalcem pravljic in promotorjem branja. Nagrajene so lahko tudi skupine.

Slovenski kandidati za nagrado ALMA so navedeni tukaj.

white raven

Mednarodna mladinska knjižnica v Münchnu vsako leto izbere med svetovno produkcijo najboljše mladinske knjige in jih uvrsti v zbirko Bele vrane (letno za katalog izbranih 200 otroških in mladinskih del). Med njimi so tudi slovenske mladinske knjige.

peter šan

Švedska sekcija IBBY že od leta 2000 podeljuje nagrado Peter Pan za najboljšo otroško ali mladinsko knjigo manj znanega avtorja oz. avtorja iz kulture, ki je švedskim bralcem manj poznana.

eupl

Cilj nagrade Evropske unije za literaturo (EUPL) je usmeriti pozornost na ustvarjalnost in raznolikost sodobne evropske literature na področju leposlovja, spodbujati kroženje literature v Evropi in spodbuditi večje zanimanje za nenacionalna literarna dela.

Med nagrajenimi deli so tudi slovenski avtorji: Nataša Kramberger (2010), Gabriela Babnik (2013) in Jasmin B. Frelih (2016). Veliko nagrajenih del pa je tudi prevedenih v slovenski jezik.

Več o nagradi in seznam nagrajencev na povezavi.

Revije za otroke in mlade

cici zabanvik
svetilnik
Kekec literarna revija

Preberi več

Kaj odlikuje kakovostno ilustracijo

Otrokovo prvo bližnje srečanje z likovno umetnostjo največkrat predstavlja prav ilustracija, zato je že za najmlajše zelo pomembna ustrezna izbira kakovostnih ilustriranih del. Pri tem ne smemo pozabiti na aktivni vidik ilustracije, saj lastna likovna predelava zgodb omogoča otroku bogatenje doživljajskega in miselnega sveta in je zato pomembna ne le za njegov likovni, temveč tudi za njegov celostni razvoj. Več

Spletni portal dobreknjige.si

Dobreknjige.si je spletno orodje za promocijo branja in dobre literature, namenjeno vsem, ki v poplavi literature iščete nekaj dobrega zase. Večkrat nagrajeno platformo s celovitimi in neodvisnimi priporočili dobrih knjig soustvarjamo v slovenskih splošnih knjižnicah v sodelovanju z literarno stroko in bralci. Več

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content