Spletni portal dobreknjige.si – priporočila za dobro branje

Luana Malec, glavna urednica portala Dobreknjige.si, Knjižnica Koper

Dobreknjige.si je spletno orodje za promocijo branja in dobre literature, namenjeno vsem, ki v poplavi literature iščete nekaj dobrega zase. Večkrat nagrajeno platformo s celovitimi in neodvisnimi priporočili dobrih knjig soustvarjamo v slovenskih splošnih knjižnicah v sodelovanju z literarno stroko in bralci.

Kako torej izbrati dobro knjigo – tako, ki nas bo v pravem trenutku izzvala, razsvetlila, pomirila ali morda navdihnila po napornem vsakdanjiku? V Sloveniji jih vsako leto izide okoli 5.000 in le manjši del jih doživi kritiško presojo. V knjižnicah zato od nekdaj pripravljamo priporočilne sezname gradiva v različnih oblikah – od preprostih tiskanih do kompleksnejših spletnih. Od tod do ideje skupnega priporočilnega leposlovnega portala za odrasle nas je ločil samo korak, ki smo ga konec leta 2014 ob podpori Ministrstva za kulturo naredili z vzpostavitvijo platforme Dobreknjige.si. Spletni verziji je nato v naslednjem letu sledila še objava aplikacij za prenosne naprave IOS in Android.

Odločitev o tem, kaj uvrstiti na portal, je zaupana knjižničarjem – svetovalcem na portalu. Njihova priporočila, podobno kot v klasičnih knjižnicah, temeljijo na bralnih izkušnjah, poznavanju književnosti in tekoče pridobljenih informacijah s knjižnega trga. Te pa so v okviru širšega projekta podprte s kontinuiranimi izobraževanji, posveti, izmenjavo informacij in stališč.

Začetni odzivi strokovne in širše javnostina portal so bili dobri in tako je še danes. Za njegovo vsebino skrbi odbor z desetimi regijskimi uredniki, knjižna priporočila različnih žanrov in zahtevnostnih stopenj branja pa prispeva več kot sto knjižničarjev iz vse Slovenije. Zato najbrž ne preseneča, da je tudi priporočil, objavljenih na portalu, že blizu 3.000. Spodbuden je tudi odziv uporabnikov. Veliko je pohval, padlo pa je tudi nekaj kritik in predlogov, ki nam pomagajo izboljševati portal. Morda je tudi zato obisk že ves čas v porastu in je krepko presegel sedem milijonov ogledov.

Portal odlikuje tudi uporaben sistem filtriranja metapodatkov ki bralcem omogoča hitro in enostavno iskanje po različnih kriterijih. Z opombami knjižničarjev, opisi bralnih doživetij, podatki o dostopnosti, dolžini in zahtevnosti branja, informacijami o literarnih nagradah, mnenji in ocenami bralcev, literarnimi kritikami, predmetnimi oznakami in drugimi relevantnimi informacijami skuša bralcem pomagati do prave knjige.

Branje v prostem času sloni na pravici do izbire, ta pa je odvisna od naše osebnosti, bralnih izkušenj, trenutnega razpoloženja in drugih okoliščin, ki vplivajo na naše bralne potrebe.

Vabljeni k branju!

dobre knjige

 

Kontaktni podatki

Portal Dobreknjige.si

Spletni naslov: www.dobreknjige.si

FB: https://www.facebook.com/Dobreknjige.si/

Sedež portala: Trg Brolo 1, Koper

Kontaktna oseba: Luana Malec, glavna urednica

e-naslov: luana.malec@kp.sik.si

tel.: 030 376 242

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content