Blog

Blog

Na blogu odpiramo prostor za dialog o aktualnih temah in vprašanjih družinske pismenosti in bralne kulture. K sodelovanju vabimo strokovno in širšo javnost, učitelje, vzgojitelje, svetovalne delavce, izobraževalce odraslih, načrtovalce politik, teoretike in praktike, ki jih področje družinske pismenosti zanima poklicno in osebno. Še posebej pa želimo zbirati in deliti praktične dobre izkušnje in dobre prakse pri razvoju družinske pismenosti in bralne kulture, se seznanjati z rezultati raziskav, ki lahko obogatijo naše delo, si postavljati strokovna in teoretska vprašanja in dileme, ter tudi tako vplivati na oblikovanje smernic za kakovostno izobraževalno delo in dejavnosti staršev. V skladu z uredniško politiko bomo prispevke obdelali le lektorsko, daljše prispevke bomo priredili za lažje spletno branje.

Mi vsi smo knjige

Mi vsi smo knjige

  Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je 2. april razglasila za mednarodni dan knjig za otroke in mladino. Na rojstni dan velikega danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena...

read more
Umetnost je povsod okoli nas

Umetnost je povsod okoli nas

Današnji kulturni praznik je odlična priložnost, da opozorimo na pomen, ki ga ima umetnost na naša življenja. Umetnost je povsod okoli nas in z njo se srečujemo vsak dan, ne da bi sploh pomislili na to. Ne...

read more
Kako stopimo v tuje čevlje

Kako stopimo v tuje čevlje

Vsak priseljenec se mora naučiti jezik države, v katero pride. Znanje jezika omogoča sporazumevanje, vpliva tudi na učni uspeh. A ob učenju slovenščine ne smemo pozabiti na pomen maternega jezika. Materni jezik je temelj za učenje novih jezikov, v njem razmišljamo in sanjamo, povezan je z oblikovanjem identitete. Tudi v novem okolju moramo zato otrokom omogočiti, da negujejo svoj materni jezik.

read more
O čem mislim in govorim, ko mislim in govorim o branju

O čem mislim in govorim, ko mislim in govorim o branju

A niso toliko težava mladi. Bolj težavno je njihovo ogledalo. Mi, odrasli. Ko govorim z mladimi o branju, vidim le široko nasmejane obraze. Kar nekaj jih želi napisati knjigo, radi pripovedujejo in še raje poslušajo naše zgodbe. Včasih imam občutek, da so mladi za prebujanje zanimanja za branje kot gozdarji. Veste, kaj je ena pomembnejših nalog gozdarjev? Da pogorišče na novo pogozdijo! Če sem iskrena, so prav najstniki lahko tisti, ki pritegnejo odrasle nazaj k branju.

read more
Knjige, ob katerih smo odraščale mnoge generacije

Knjige, ob katerih smo odraščale mnoge generacije

Kot je na simpoziju ob 70. obletnici zbirke Knjižnice Sinjega galeba, ki je 6. aprila 2022 potekal v Knjižnici Otona Zupančiča v Ljubljani, poudarila Metka Kostanjevec s Prve gimnazije Maribor bi morali odločevalci zbirko Sinjega galeba prepoznati kot nacionalno zakladnico branja.

read more
Kakšen digitalni starš sem

Kakšen digitalni starš sem

Odločila se pri svoji vzgoji slediti načelom pozitivnega digitalnega starševstva, ki jih priporoča Svet Evrope. To pomeni, da se z otrokoma odprto pogovarjam o uporabi interneta, o njegovih tveganjih in koristih.

read more
Bralni zgledi

Bralni zgledi

Bralni zgled mladih, odraščajočih fantov so moški, ki berejo doma, in moški, ki jim lahko v knjižnici, knjigarni, učilnici svetujejo na podlagi lastne bralne izkušnje. Nič ne gre brez pravega zgleda.

read more
Morje knjig za morje

Morje knjig za morje

In kakšno zvezo ima barvanje nogometnih dresov s pripravo potrebščin in zadevščin za preživljanje dopustniških dni na morju? In kakšno zvezo sploh z branjem ali družinsko pismenostjo?

read more

DOGODKI

44. Dolenjski knjižni sejem

29. maja 2023 - 2. junija 2023

26. Slovenski dnevi knjige v Mariboru

30. maja 2023 - 2. junija 2023

Pripovedovalska delavnica Drevo življenja

8. junija 2023 - 10. junija 2023

28. Slovenski dnevi knjige

15. junija 2023 - 18. junija 2023

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Nacionalni mesec skupnega branja 2021
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content