Varni na internetu

Skoraj vsak otrok ima danes možnost dostopa do interneta. Kot smo se mi včasih igrali na dvorišču, tako se oni danes družijo v spletnih igrah ali na pametnih telefonih, živijo večinoma v digitalni skupnosti. Toda tako kot v vsaki skupnosti tudi tu obstajajo tveganja in nevarnosti, ki jih je treba nasloviti in po potrebi tudi ukrepati, od posegov v zasebnost, spletnega ustrahovanja, sextinga do nadlegovanja ipd.

Vzgoja za medije se dejansko prične že tisti trenutek, ko otrok prvič sede za računalnik oz. vzame v roko mobilni telefon ali igralno konzolo. Čeprav starši nismo strokovnjaki, smo dovolj kompetentni, da se s svojimi otroki lahko pogovarjamo o internetu ali mobilnem telefonu ter o pravilih varne in odgovorne uporabe. Razumevanje tega, kaj naši otroci ali najstniki počnejo na spletu, je namreč ključnega pomena za njihovo zaščito pred digitalnimi grožnjami. Tukaj so zagotovo ključne življenjske izkušnje in znanja, ki jih otroci nimajo in jih morajo pridobiti od nas odraslih.

Danes imamo starši za zaščito svojih otrok na voljo različne oblike starševskega nadzora, številne aplikacije in različno programsko opremo, ki nam pomaga pri sledenju njihovega vedenja na spletu. Z njimi jim lahko omejimo dostop do določenih vsebin, strani, programov ali aplikacij, ki niso primerni zanje. Toda najučinkovitejši način za zaščito naših otrok je, da se z njimi pogovarjamo o spletnih tveganjih: kako se jim izogniti in da vedno lahko pridejo k nam, ko gre kaj narobe. Prav tako pa je zelo pomembno, da sami nudimo dober zgled otroku pri uporabi novih tehnologij, saj imajo naša dejanja na otroke zelo močan in pozitiven vpliv.

 

Otroke bomo najlažje prepričali in jih kaj naučili o tveganjih na spletu in o tem, kako se izogniti grožnjam, tako da bomo ta tveganja razumeli sami. To pomeni, da morate biti na tekočem z najnovejšimi tehnologijami, aplikacijami in trendi na družbenih medijih. To vam bo pomagalo pri pogovoru z otroki, ko boste govorili o pričakovanjih, ki jih imate od spleta vi in oni. Pred tem pa se seznanite tudi z grožnjami glede nevarnih in neprimernih spletnih mest, zlonamerni programski opremi (virusi ipd.) in tem, kako jo lahko prenesemo na računalnik oziroma telefon, spletnimi prevarami in spolnimi “plenilci”.
 

Ko se boste odločili za pogovor z otrokom o internetu, je pomembno, da z njimi vzpostavite odprt dialog. Tako se bodo počutili varne, da z vami spregovorijo tudi o neprijetnih stvareh, ki jih lahko pričakajo na spletu. Sporočite jim, da vas le skrbi za njihovo varnost in dobro počutje. Bodite pripravljeni tudi sami prisluhniti njihovim vprašanjem in pomislekom. Odkrito govorite z njimi. Pomagalo pa bo tudi vam bolje razumeti, kako in za kaj vaši otroci uporabljajo internet.

Preberi več

deklica pred televizorjem

Mag. Martina Peštaj: Otroci in mediji

Povezane vsebine

varni na internetu
logo_varniininternet
logo_varniininternet
logout
Zakladnica
S klikom do pravljice
Kaj bomo danes skupaj brali?
Skupaj na družinski izlet
Gremo v knjižnico
Priročniki in didaktična gradiva

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Nacionalni mesec skupnega branja 2021
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content