Programi in dejavnosti za družine

Programi in dejavnosti, ki istočasno vključujejo otroke in starše ali druge odrasle družinske člane, prinašajo večje učinke in koristi kot tisti, ki so namenjeni le eni skupini. Ena prvih raziskav o pismenosti v družini v Sloveniji je pokazala, da tiste dejavnosti v družini, ki so povezane z rabo in razvijanjem branja in pismenosti, s svojo močno doživljajsko sestavino, pustijo močno sled na otrocih. Starši skozi dejavnosti družinskega življenja prenesejo na otroke veliko znanja in spretnosti, ki so priprava za osnovno šolo, obenem pa si tako otroci privzgajajo bralne navade in razvijajo bralno kulturo v najširšem pomenu besede (Knaflič in dr., 2001).

Z načrtnim vključevanjem otrok in staršev v programe in dejavnosti družinske pismenosti posegamo tudi na področje medsebojnih odnosov med družinskimi člani. Če je izvajanje programov in dejavnosti družinske pismenosti načrtovano tako, da vsi člani družine enakovredno sodelujejo ne glede na vlogo v družini, starost ali spol, se pridobljeni vzorec sodelovalnih odnosov in vedenja prenese tudi na druge oblike družinskega življenja. Odnos do pismenosti in pomen, ki ga ima pismenost in učenje na sploh v družinskem življenju, vplivajo na raven pismenosti, ki jo bo dosegel otrok. Z nevsiljivo vsakdanjo rabo veščin branja, pisanja in govorjenja otrok uvidi, pa pismenost prežema različna področja družinskega življenja in je zaradi tega pomembna (Knaflič, 2009, 125).

Kako zelo je pismenost prepletena z družinskim življenjem lahko starši spoznavajo prek programov za družine, ki so predstavljeni na tej spletni strani. V rubrikah Dejavnosti za družine in Z igro do pismenosti, pa so zbrani predlogi in povabila za skupne družinske dejavnosti, ki vključujejo razgibano in igrivo urjenje  različnih vidikov pismenosti v družini.

Zakladnica
S klikom do pravljice
Kaj bomo danes skupaj brali?
Skupaj na družinski izlet
Gremo v knjižnico
Priročniki in didaktična gradiva
Nagrajene knjige
Založbe

Koledar

marec 2021
P T S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Share This
Skip to content