Priročniki in didaktična gradiva

Priročniki in didaktična gradiva

Prenesite ali natisnite si naslednje priročnike za starše in strokovne delavce. Na tej strani pa boste našli tudi nabor didaktičnih gradiv, ki jih lahko preizkusite doma, pri pouku ali v knjižnici.

Priročniki

Beremo skupaj: priročnik za spodbujanje branja

Uredila: Blatnik Mohar, M.

Izšlo: Mladinska knjiga, 2003

Moderen priročnik o bralni vzgoji predšolskih otrok in otrok v prvem triletju osnovnega izobraževanja.

V objemu besed

Bralna pismenost v predšolski vzgoji in izobraževanju

Uredila: dr. Dragica Haramija

Znanstvena monografija, nastala ob koncu raziskovalno-razvojnega projekta V objemu besed. Vključuje medgeneracijsko branje na vseh področjih dejavnosti v vrtcu (jezik, umetnost, družba, narava, matematika, gibanje) ter na vseh področjih otrokovega razvoja (kognitivnem, socialnem, čustvenem, estetskem, moralno-etičnem in motivacijskem).

Razvijanje družinske pismenosti: V objemu besed: priročnik za starše

Uredila: dr. Dragica Haramija

Izdala: Univerza v Mariboru, Pedagoška fakulteta, 2017

Razvijanje družinske pismenosti V objemu besed: priročnik za starše je nastal v okviru istoimenskega projekta na področju spodbujanja družinskega branja oz. družinske pismenosti. Vključuje medgeneracijsko branje na vseh področjih dejavnosti v vrtcu (jezik, umetnost, družba, narava, matematika, gibanje) ter na vseh področjih otrokovega razvoja (kognitivnem, socialnem, čustvenem, estetskem, moralno-etičnem in motivacijskem). V priročniku na poljuden način prispevamo k dvigu ozaveščenosti o pomenu branja kot vseživljenjskega procesa.

V objemu besed

Kako razvijati družinsko pismenost v predšolski vzgoji

Uredili: Melita Ricardo, Dragica Haramija

Izdala: Univerza v Mariboru, Pedagoška fakulteta, 2017

V zborniku Kako razvijati družinsko pismenost v predšolskem obdobju so predstavljene dobre prakse, ki so se izvajale v vrtcih, vključenih v projekt V objemu besed, ter tudi nekaj primerov iz drugih vrtcev. Vključujejo vodene dejavnosti za otroke ter njihove starše. Poudarek je na primerih vzbujanja zanimanja za uporabo slikanic, za spodbujanje branja, poslušanja, pripovedovanja ter vključujejo različne priredbe in dramatizacije. Zbornik je namenjen vsem pedagoškim delavcem v vrtcih in prvem triletju osnovne šole ter staršem, ki imajo otroke v tem razvojnem obdobju.

Branje za znanje in za zabavo – priročnik

Uredili: dr. Livija Knaflič, mag. Nataša Bucik

Izdal: Andragoški center Slovenije, 2009

Priročnik je namenjen strokovnim sodelavcem v vrtcih in nižjih razredih osnovnih šol, knjižničarjem v šolskih in splošnih knjižnicah in staršem, ki si želijo še poglobiti svoje vedenje o pomenu družinske pismenosti ter so pripravljeni s svojim znanjem in izkušnjami spodbuditi manj vešče ali manj obveščene starše k izvajanju dejavnosti, ki bodo njihovim otrokom približale pismenost.

Lahko je brati – Lahko branje z strokovnjake

Avtorici in urednici: dr. Dragica Haramija, Tatjana Knap

Izdal: Zavod RISA, 2019

Pričujoči priročnik je dodatek priročniku Lahko je brati – Nasveti za lahko branje v slovenščini. Namenjen je tistim, ki se poklicno ukvarjajo z ranljivimi ciljnimi skupinami, ki potrebujejo prilagojene informacije. Namenjen je tudi ljudem, ki se ukvarjajo s poučevanjem slovenskega jezika, in odločevalcem.

Lahko je brati – Uvod in Lahko je brati – Pravila

Uredile: dr. Dragica Haramija, Tatjana Knapp, Saša Fužir

Izdal: Zavod RISA, 2019

Priročnik je knjiga v dveh zvezkih, ki nosi naslov Lahko je brati in je namenjena prav vsem; med drugim v njem najdete navodila za uporabo spletne strani www.lahkojebrati.si, navodila za uporabo USB-ključka, ki je priložen vodniku, podatke o jezikih in posebej slovenskem jeziku, sveža in preizkušena slovenska pravila za lahko branje, nasvete za delo, primere dobre prakse, seznam slovenske literature, primerne za lahko branje in še kaj. Priročnika sta napisana v lahkem branju.

Didaktična gradiva

pot knjige

Pot knjige, od avtorja do bralca je prikaz procesa nastanka knjige. Kratka zgodba, zapisana v stripu, avtorja Žige X. Gombača z ilustracijami Davida Krančana nas popelje v svet knjige z glavnim junakom, simpatičnim knjižnim moljem. E-brošura/e-strip POT KNJIGE je objavljena v e-knjižnici Biblos in brezplačno dostopna uporabnikom sistema, celoten pdf pa je dostopen po dogovoru z Javno agencijo za knjigo RS

 

Otrok, branje in odrasli je zgibanka Društva Bralna značka Slovenije-ZPMS z nasveti staršem, kdaj in na kakšen način brati otrokom, kakšne druge obbralne dejavnosti imamo na voljo in še in še. Je koristen pripomoček takrat, želimo na spodbuden in zabaven način vpeljati otroka v svet knjig in mu predstaviti branje kot odlično prostočasno dejavnost.

DOGODKI

Akcija “Pokloni čas, polepšaj dan”

29. aprila 2023 - 1. oktobra 2023

ABC Bralne pismenosti V: Družinska pismenost

2. oktobra 2023 - 5. oktobra 2023

Tinta – festival stripa

4. oktobra 2023 - 8. oktobra 2023

Zgodba o knjigi

6. oktobra 2023 - 25. novembra 2023

Nacionalni projekt Rastem s knjigo 2023/2024

8. oktobra 2023 - 11. oktobra 2023

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Nacionalni mesec skupnega branja 2021
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content