Nagrajene knjige za odrasle

Na tej strani predstavljamo izbor nagrajenih knjig za odrasle, ki so izšle pri nas.

Nagrajene knjige 2024

Denis Škofič: Tuskulum (Cankarjeva založba, 2023)

Tuskulum

Avtor: Denis Škofič
Založba, leto izdaje: Cankarjeva založba, 2023

V svoji tretji pesniški zbirki Tuskulum Denis Škofič nadaljuje samosvoje pesniško potovanje, ki ni povezano z nobeno izmed osrednjih slovenskih pesniških šol. Tuskulum, ki pomeni zavetišče, je predvsem njegov lastni jezik, ki se razpira v različne govorne registre, spaja se z govorico ljudi, ki jih je srečal in jih srečuje na svoji življenjski poti, predvsem pa se v povezavi z naravo rodnega Prekmurja razpira mitološkim svetovom, legendam in bajkam. Te Škofič razgrajuje in predeluje v nove mite in nove metaforične možnosti.

Nagrada: Cankarjeva nagrada 2024

To se ne pove

Avtorica: Ana Pepelnik
Založba, leto izdaje: LUD Literatura, 2023

Avtorico v zbirki to se ne pove še vedno zanima, kako je z jezikom, kako gibljiv in nikoli zaključen je v resnici. Kaj vse se z njim lahko zgodi/zgradi. Zapisani fragmenti oblikujejo tisto, kar je v mislih že sestavljeno, a zadržano, ker je občutljivo. Napisano/izrečeno se poškoduje in je ranjeno, ker je izpostavljeno svetlobi. Na začetku je tema, in kar vanjo posveti, pride od zunaj. V to se ne pove se govori tisto, kar je strah biti povedano, a naj se vseeno pove. Da se s tem, ko je izrečeno, nasloni na nekaj večjega, da seže nekam čez in se potem prizemlji.

Nagrada: Kritiško sito 2024

Nagrajene knjige 2023
A si lahko vsaj enkrat tiho

Avtorica: Ivana Djilas
Založba, leto izdaje: Založba Chiara, 2022

A si lahko vsaj enkrat tiho je svojevrstna avtobiografija Ivane Djilas, v kateri se prepletajo esejistične zgodbe in družinske fotografije, kot jih je v objektiv ujelo rahločutno oko Petra Uhana. Obenem pa je to življenjepis sveta, v katerem živimo, saj pisateljica resnične zgodbe, kot jih zna izpisati samo življenje, izkoristi za razmislek o najrazličnejših družbenih fenomenih.

Nagrada: Rožančeva nagrada 2023

Leteči ljudje
Avtorica: Ajda Bračič
Založba, leto izdaje: LUD Literatura, 2022

Kratke zgodbe v zbirki Leteči ljudje druži stikanje s tujimi in neizživetimi življenji: preslikave se dogajajo tako znotraj zgodb kot v druge, že napisane zgodbe, pa tudi v resnično življenje.

Nagrade: nagrada Maruše Krese 2023 in nagrada kritiško sito 2023

 

 

 

Ne bom se več drsal na bajerju
Avtor: Lado Kralj
Založba, leto izdaje:Beletrina, 2022

Ne bom se več drsal na bajerju se dogaja v času od italijanske okupacije do petdesetih let v Ljubljani, natančneje v Šiški, kjer stoji znameniti grad Jama, v katerem je samostan šolskih sester. Te vodijo dekliško internatsko šolo, ki jo obiskuje tudi Eva Verdonik. Vanjo se zaljubi najstnik Ivan Knez, ki deluje kot kurir za vosovce. Vsak od njiju ima svojega zaščitnika, on likvidatorja izdajalcev Kundeta, ona pa kar samo Jago babo. Ozračje je napeto in situacija nevarna, saj Italijani v imenu velike fašistične ideje Slovence pobijajo ali pa jih odvažajo v koncentracijska taborišča, kjer jih pogosto čaka prav tako žalostna usoda. Kot da to ne bi bilo dovolj, se začne za Evo ozirati še italijanski poročnik Tartaglia. Kljub težki tematiki je Kralj v svojem slogu gibek, sproščen, včasih celo ironičen.

Nagrade: kresnik 2023

 

Gluha soba
Avtorica: Mojca Kumerdej
Založba, leto izdaje: Založba Goga 2022

Zgodbe Mojce Kumerdej izostreno in dosledno popisujejo notranji svet junakov, obenem pa s svojimi brezkompromisnimi uvidi preroško razkrivajo tudi srhljive skrite sanje in grozo sveta, v katerem je najteže – a tudi najbolj pomembno – ohraniti lepo in dobro v človeku.

Nagrada: Cankarjeva nagrada 2023

 

 

 

Zdravljenje prednikov

Avtorica: Miriam Drev
Založba, leto izdaje: Hiša poezije, 2022

V poeziji Miriam Drev “ne memoarskem, temveč skorajda albumskem spoju podob preteklosti in sedanjosti, se razpirajo mesta, ki v podrobnostih razkrivajo vso resnico – in bolečino – bivanja. V zbirki Zdravljenje prednikov smo priča nadgradnji avtoričine poetike, obenem pa zaradi cele vrste vprašanj, ki jih s pomočjo bogatega podobja pretanjeno odpira pred bralstvom, sodi zbirka med pomembnejše v produkciji sodobne slovenske poezije.” (iz utemeljitve komisije)

Nagrada: Veronikina nagrada 2023

 

Milost
Avtorica: Iva Jevtić
Založba, leto izdaje: KUD AAC Zrakogled, 2023

“Divje čipke bi lahko bila metafora za pesmi celotne zbirke oziroma za večino lirskih skic, prepletenih s pripovednimi zasuki in esejiziranimi podobami tako, da stkejo različne plasti v novo, občutljivo estetsko tkanino. Pesmi v zbirki Milost iščejo vrzeli, ki jih lahko zapolnijo le dovolj občutljivi bralci, hkrati pa se prav v teh prostorih briše meja med individualnim in kolektivnim. Vse izpostavljeno kaže, da je Milost velika dragocenost sodobne slovenske pesniške zakladnice.” (iz utemeljitve komisije)

Nagrada: Veronikina nagrada 2023

 

Nekropola: roman v stripu

Avtorja: Jurij Devetak, Boris Pahor
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2022

Roman v stripu Nekropola je po znamenitem avtobiografskem romanu Borisa Pahorja, ene osrednjih osebnosti evropske kulture, ustvaril mladi, tržaški umetnik Jurij Devetak. S svojo likovno govorico in izjemno risbo je spojil večplastnost zgodbe v atmosfersko bogato in ubrano celoto. V romanu Nekropola je pisatelj, ki je z držo odgovornega intelektualca vedno svaril pred pozabo zgodovine in opozarjal na poskuse kratenja človekovih in narodnih svoboščin in pravic, popisal izkušnjo življenja v koncentracijskih taboriščih. (vir: spletna stran založbe)

Nagrada: nagrada Zlatirepec za najboljši domači strip za odrasle 2023

 

Soncu naproti

Avtor: Samo Rugelj
Založba, leto izdaje: UMco, 2022

Soncu naproti je knjiga – razdeljena na več sklopov, dni – iz katere spoznamo (peš)pot pisca in njegove partnerke po otoku Kreta. Je vznemirljiv potopisni zapis, z mitološkim veznim  besedilom, ki ga lahko primerjamo le še s katero od tovrstnih knjig Evalda Flisarja.

Nagrada: krilata želva 2023 za najboljši slovenski potopis

Nagrajene knjige 2022

Znamenja v kroženju

Avtor: Uroš Zupan
Založba, leto izdaje: LUD Literatura, 2022

Kot pozoren bralec in esejistični premišljevalec v eni osebi se Uroš Zupan loteva avtorjev različnih generacij in poetoloških izhodišč: od Josipa Murna pa do Braneta Bitenca. Njegov pristop ni literarnozgodovinsko objektivističen, ampak temelji na osebni zgodbi. Ta je ključ, ki odpira vrata v obravnavane pesniške svetove, v dela in dneve izbranih avtorjev. (povzeto po Bukli)

Nagrade: Rožančeva nagrada 2022

 

Obvoz

Avtor: Franci Novak
Založba, leto izdaje: LUD Literatura, 2021

Izrazito lirična pisava Francija Novaka gradi svetove, ki so oddaljeni in prepoznavni obenem, pravzaprav so dvojniki naših svetov in njihova ogledala. Čeprav njihova magičnost zajema impresije lokalnih delavskih, predmestnih in ruralnih miljejev, ki jih skozi zgodbe uzremo na povsem nepričakovane načine, v nihanju med budnostjo in blodnjavostjo vzpostavljajo lastne fizikalne zakone. (s s strani založbe Goga)

Nagrade: Novo mesto short 2022

 

Sto let slepote

Avtor: Roman Rozina
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2021

Sto let slepote, »zgodovinska freska slovenskega 20. stoletja«, je monumentalen roman, ki v razvejeno rodbinsko sago o družini Knap vpleta številne dogodke iz dejanske zgodovine. Pester nabor raznovrstnih likov je postavljen na ozadje rudarskih revirjev, od vzpona rudnikov do njihovega zaprtja, osrednji junak, slepi Matija, pa se rodi ravno v času, ko se začne družinska hiša zaradi rudniških izkopavanj pogrezati in je v zraku grožnja apokaliptičnega konca.<

Nagrade: kresnik 2022

Tri igre za punce

Avtorica: Simona Semenič
Založba, leto izdaje:Beletrina, 2021

Knjigo sestavljajo tri igre, in sicer ti si čudež, ni to to in lepe vide lepo gorijo. Prva igra ti si čudež bo zagotovo znana gledalcem nagrajene deseturne predstave Slovenskega mladinskega gledališča še ni naslova, saj sta deli nastajali vzporedno.

Nagrade: Cankarjeva nagrada 2022

 

 

Nebo pod vodo

Avtorica: Tina Kozin
Založba, leto izdaje: Litera, 2020

To je zbirka o minevanju in poslavljanju. Vsem znana intimna usoda, spisana na pretanjen in življenjski način, kakor da bi nas pesnica povabila v prostor, v katerem se odvija njena zgodba. A iz verza v verz nam postaja bolj in bolj jasno, da je nebo pod vodo še mnogo več kot zgolj to, tako nam uspe med besedami razbrati tudi vprašanja o spominu, družbi, ekologiji, živalih …

Nagrade: Veronikina nagrada 2022

 

Potepuški okruški

Avtorica: Irena Cerar
Založba, leto izdaje: Buča založništvo, 2021

Potepuški okruški so drobni klateški memoari, javno-zasebni potepuški dnevnik, v katerih avtorica, urednica in pripovedovalka Irena Cerar z nami deli doživetja svojega sedemletnega raziskovanja slovenskih zamejskih pokrajin. A niso le opisi potepanj po osupljivo lepih in pogosto neznanih krajih.

Nagrade: krilata želva 2022

 

 

Zabubljena

Avtorica: Ana Marwan
Založba, leto izdaje: Beletrina, 2021

Skrivnostna pripovedovalka nas zvito popelje skozi labirint, kjer morda preži Minotaver, morda pa so tam samo vrata, ki se nekam odpirajo. Gre za drzen, nekonvencionalen roman, ki se sicer ozira za postmodernističnimi postopki, a jih zasuka po svoje, pri tem pa pokaže tudi velik občutek za besedne igrarije, ironične bodice in predvsem pomensko razprtost. Kljub neulovljivi zgodbi pa je roman pretanjena študija odnosov in navad, želja in obžalovanj – vsega, kar nas dela ljudi. …(Veronika Šoster, Bukla)

Nagrade: Kritiško sito 2022

 

Na klancuNa klancu

Avtor: Tina Vrščaj
Založba, leto izdaje:Mladinska knjiga, 2022

Roman Na Klancu je družinski in ljubezenski roman, ki se z dogajanjem trdno umešča v našo sedanjost, morda že tudi bližnjo prihodnost.

Nagrade: modra ptica 2022

 

Prostor sredi križišč

Avtorica: Nataša Velikonja
Založba, leto izdaje: ŠKUC, 2022

“Prelepa sodobna serenada, zasidrana v močno poetiko Nataše Velikonja, nas s svojim tekočim in gibkim slogom zaziba v prav posebno ljubezensko izpoved, v kakršno po navadi ne dobimo vpogleda, če ni naša lastna; vrata se namreč rahlo odškrnejo in postanemo neslišni in spoštljivi opazovalci miline sredi kaosa vrvečih križišč.” – Veronika Šoster (vir: spletna stran založbe)

Nagrade: Jenkova nagrada

Nagrajene knjige 2021
Pejsaži – sanjati na soncu
Avtor: Robert Simonišek
Založba, leto izdaje: Družina, 2021

V utemeljitvi je žirija zapisala, da je Simonišek književnik in umetnostni zgodovinar in oboje se vsebinsko in slogovno čuti tudi v njegovih esejih. K tematiki pristopa pesniško svobodno z obilo asociacij in hkrati racionalno premišljeno, besedila zaznamujejo avtorjevo pretanjeno čutenje, natančno opazovanje, introspekcijo, globinski premislek in pretehtano argumentiranje.

Nagrade: Rožančeva nagrada 2021

 

Nezakonita melanholija

Avtor: Carlos Pasqual
Založba, leto izdaje: LUD Šerpa, 2020

V svoji tretji knjigi je Carlos Pascual zbral in izpilil kronike iz mehiškega življenja, ki jih je objavljal v Literaturi, Dnevniku in še kje. Kronika je v latinski Ameriki razvit in priljubljen literarni žanr. Naša prva asociacija ob besedi kronika pa je črna kronika. To pa v primeru Pascualovih zgodb sploh ni daleč od resnice. Nezakonita melanholija pomeni tudi ljubezen do literature, v kateri je edina naloga junaka to, da je vedno in v vsakem trenutku zanimiv. Beremo jih lahko celo kot kriminalni ali pustolovski roman.

Nagrade: Novo mesto short 2021

 

Agni

Avtor: Borut Kraševec
Založba, leto izdaje: LUD Šerpa, 2020

Roman Agni je nenavaden, drzen, srhljiv, napet in premišljeno napisan roman, ki ničesar ne prepusti naključju. Čeprav je ogrodje njegove zgodbe precej vsakdanje – slovensko podeželje, lov, reja živali, običajna družina, prva ljubezen, prevara – ter vsebuje elemente kriminalnega romana in ljubezenske drame, presega žanrske oznake. (iz utemeljitve žirije)

Nagrade: kresnik 2021

 

Gašper Kralj: ŠkrbineŠkrbine

Avtor: Gašper Kralj
Založba, leto izdaje: Založba *cf, 2020

Roman Škrbine je zgodba o nenapisanih zgodbah, ki jih piše nekdo drug. Nenapisane zgodbe o življenjskih okruških pripovedovalca (odnos do očeta, slučajno očetovstvo), nesojenega pisatelja in anonimnega junaka romana, delujejo kot torzo morebitne pripovedi. Junak je prekarni prevajalec, ki se v tujem besedišču ne prepoznava. Drobce življenja beleži na raztrošenih lističih, iz katerih štrlijo le ostre in boleče »škrbine« nenapisanih zgodb. Kraljeve Škrbine se bralcu ponujajo kot samorefleksija o mejah in možnostih ubeseditve življenjskega dogajanja in človekovega postajanja. (iz utemeljitve strokovne žirije)

Nagrade: Cankarjeva nagrada 2021

 

SInanović-krhke karavaneKrhke karavane

Avtor: Muanis Sinanović
Založba, leto izdaje: LUD Literatura, 2020

Po bolj formalnih eksperimentih prejšnjih del je Sinanović z novo zbirko našel zrel glas, ki v premišljeni in dodelani poeziji razmišlja o identiteti posameznika v času družbenih sprememb. Njegova poezija je obenem osebna in družbeno kritična, njegov glas je glas mladega posameznika, a tudi kateregakoli pripadnika manjšin. V izjemno učinkoviti zbirki se posveča tudi temam, kot so migracije, religija in drugačnost, kar zbirki daje pomembno družbeno težo.

Nagrade: Kritiško sito 2021

 

ana mugerli: čebelja družinaČebelja družina

Avtorica: Ana Mugerli
Založba, leto izdaje: Cankarjeva založba, 2020

Rdeča nit sedmih zgodb so obredi oziroma stari običaji, značilni za slovensko kulturo, ki pa so prestavljeni v drug kontekst ali drug, sodoben čas, kjer pridobijo novo vlogo in podobo. V ospredju je tematika družine, bodisi neuresničene (Jabolkosnedka), bodisi združene in nato ločene zaradi življenjskih okoliščin (Rdeči petelin), bodisi takšne, ki bi lahko v drugačnih okoliščinah postala resnična (Čebelja družina).

Nagrade: Evropska nagrada za književnost

Nagrajene knjige 2020

V Elvisovi sobi

Avtor: Sebastijan Pregelj
Založba Goga, 2019

V Elvisovi sobi je izjemno izpisan roman o odraščanju in verjetno tudi prvi slovenski roman, ki skozi osebno pripoved prepričljivo prikaže obdobje osamosvajanja naše države.

Cankarjeva nagrada 2020

 

Sanje v drugem jeziku

Avtor: Brane Mozetič
Založba: ŠKUC, 2018

Pesmi v zbirki se napajajo iz sanj z znanimi in neznanimi ljudmi, ki so avtorju prečili življenjsko pot. Nekateri so mrtvi, drugi živi, a se prepletajo, tako da to niti ni več tako pomembno. Formalno gre ponovno za že prepoznavno prozno pesem ali pesemsko prozo.

Jenkova nagrada 2020 (za poezijo)

 

 

Ivana pred morjem

Avtorica: Veronika Simoniti
Založba: Cankarjeva založba, 2019Roman nas z več vzporednimi zgodbami, ki se dogajajo v različnih časih in v različnih generacijah ene družine, sooča s kolektivno preteklostjo in individualnimi usodami. Te se ne gibljejo le med Parizom in Primorsko, vendar vsa ta premikanja ne zmorejo pretrgati medčloveških vezi. Tudi trdi časi po koncu vojne so tako popisani z mehko avtoričino pisavo. Lep roman o nelepih časih in rečeh.

Nagrada kresnik 2020

 

Plavalec

Avtor: Sergej Curanović
Založba: Cankarjeva založba, 2020Kratke zgodbe Plavalca se izogibajo vsakršni uvrstitvi. Za razliko od trendov so večinoma dolge in razprostranjene, z romanesknim zamahom in pozornostjo za detajle, vendar kljub temu napisane v ekonomičnem slogu. V njih je največ prostora prepuščenega izrisu nenavadnih, posebnih likov in njihovih nazorov v nevsakdanjih, tujih ali zagatnih okoliščinah.

Nagrada novo mesto short 2019

 

 

Veš, mašina, svoj dolg

Avtor: Esad Babačić
Založba: Cankarjeva založba, 2020Prva knjiga esejev Esada Babačića mestoma posega v temeljna vprašanja današnje družbe. Babačić ne išče rešitev in jih ne prodaja, temveč se sprašuje o vsem tistem, kar smo namerno ali ponevedoma pozabili ali preslišali. Gre za iskanje duha, ki je še vedno nekje z nami, vendar ga ne znamo več prepoznati in ustrezno ovrednotiti.

Rožančeva nagrada 2020 (za esejistiko)

 

 

Petra Vladimirov: Evforija (Založba UMco, 2019)Evforija: : 233 kilometrov Pirenejev ob poti do morja

Avtorica: Petra Vladimirov
Založba: UMco, 2019Na prvi pogled je Evforija zgodba o teku. V resnici pa je mnogo več kot to, saj gre za besedilo, ki se še najbolj približuje tekaškemu romanu. Evforija je osebna izpoved avtorice o tem, kaj se zgodi, ko si iz namišljenega občutka vsemogočnosti pahnjen na dno in moraš pričeti od začetka. Je zgodba o vsem lepem, kar odkriješ potem. Je zgodba o gibanju, premikanju naprej. Zgodba o srečanjih in skupnih doživetjih. O sprejemanju in predanosti. Navsezadnje pa je Evforija tudi zgodba o potrditvah in osebnih izpolnitvah, o zasluženi evforiji ob opravljenem presežku, kar v živ­ljenju iščemo vsi.

Krilata želva 2020 (najboljši knjižno objavljeni slovenski potopis)

 

da ne da ne bo več prišla …

Avtorica: Anja Golob
založba: Samozaložba, 2019

Kritiško sito 2020

 

Nagrajene knjige 2019

Grumova nagrada 2019 (za dramatiko)

  • Nejc Gazvoda: Tih vdih (2018)

V Tihem vdihu Nejca Gazvodo poleg slovenske družinske celice zanimajo tudi izgubljenost, brezperspektivnost oziroma skrajna ambicioznost generacije Y in drugi najsodobnejši obrazi slovenskega vsakdana.

 

Jenkova nagrada 2019 (za poezijo)

Kaja Teržan - KrogKaja Teržan: Krog (Center za slovensko književnost, 2019)

“Kolikor zbirka Krog zaradi nanašanja na motive iz narave govori o cikličnem vračanju istega, toliko govori tudi o ujetosti in nezmožnosti izstopa iz te ujetosti, ki je predvsem ujetost v družbene mehanizme, zaradi česar subjekt svoje telo čuti kot tuje oziroma ga ne čuti.” (Peter Semolič, Radio ARS; 29. 4. 2019)

 

 

 

Nagrada kresnik 2019

Bronja Žakelj: Bero se pere na devetdeset (Beletrina, 2018)

Belo se pere na devetdeset je pretresljiv, duhovit in navdihujoč roman, ki opisuje življenjsko zgodbo pripovedovalke, odraščajoče v sedemdesetih in osemdesetih letih. Njen otroški svet sestavljajo starši, brat Rok, babica Dada, tete in strici, pa benko, Albert keksi, Oddaja o morju in pomorščakih, Gavrilović in prenos sarajevskih olimpijskih iger. A čeprav govori o naštetem, je avtobiografski roman predvsem pripoved o odraščanju, soočanju z izgubo in boleznijo, pripoved o udomačevanju strahu in o vsem tistem, česar nočemo videti, dokler s tem nismo neizbežno soočeni.

 

 

Nagrada novo mesto short 2019

Vesna Lemaić: DobrodošliVesna Lemaić: Dobrodošli (Cankarjeva založba, 2017)

V zbirki zelo kratkih zgodb avtorica sopostavlja temi turizma in migracij. Majhni ali bežni dogodki odsevajo raznolike identitete, izbrane ali vsiljene, ter beležijo prostore, skozi katere osebe  prehajajo ali pa so v njih ujete. V zgodbah se stikajo občutenja domačnosti in tujosti, ugnezdenosti in izkoreninjenosti, pripadnosti in izločenosti, ki se porajajo iz ločnice, iz razlike med Nami in Drugimi. Razpokanost družbe se zgošča skozi doživetja in spomine pripovedovalke, ki poskuša sestavljati koščke z zavedanjem, da je površje trhlo zaradi vrzeli, za katerimi se odpirajo brezna neenakosti, ki jih ni mogoče zapolniti s smislom.

 

 

Rožančeva nagrada 2019 (za esejistiko)

Marcel Štefančič: Ivan Cankar: eseji o največjem (UMco, 2018)

Ob stoletnici Cankarjeve smrti je prebral celoten pisateljev opus in nanj pogledal z očmi 21. stoletja. Ivan Cankar: eseji o največjem je morda najbolj presenetljiva knjiga o Cankarju doslej.

 

 

 

Kritiško sito 2019

Jernej Županič: MamutiJernej Županič: Mamuti (LUD Literatura, 2018)

Briljantni romaneskni prvenec Jerneja Županiča je edinstvena pripoved o družbenih trenjih, fantastična vizija sveta, ki mu vladajo predsodki in ki ga zaznamujejo nepremostljive vrzeli v odnosu do Drugega.

 

 

 

 

Krilata želva 2019 (za najboljši slovenski literariziran potopis)

Jakob J. Kenda: Apalaška pot, samozaložba, 2018Jakob J. Kenda: Apalaška pot –3500 kilometrov hribov in Amerike (ISPO)

Apalaška pot je osupljiva prvososebna pripoved Jakoba J. Kende o tem, kako je v štirih mesecih leta 2017 kot prvi Slovenec prehodil Apalaško pot. Gre za pot, ki je poimenovana po istoimenskem pogorju in se razteza čez štirinajst ameriških zveznih držav na vzhodu ZDA. Dolga je 3500 km in ima toliko skupnega vzpona, kot da bi se šestnajstkrat z nivoja morja povzpel na Everest. Zaradi zahtevnosti, dolžine in starosti jo imenujejo “mati vseh poti”.

Nagrajene knjige 2018

Grumova nagrada 2018 (za dramatiko)

  • Vinko Möderndorfer, Romeo in Julija sta bila begunca (2017)

Niso begunci samo tisti, ki bežijo pred vojno. Begunci so vsi tisti, ki živijo v svojih deželah, pa s svojim delom ne morejo preživeti. Ti ljudje so begunci v lastnem narodu, med lastnimi ljudmi, v sistemu, ki jih je izkoristil in zavrgel, čeprav so bili njegov pomembni del. Živimo v času globalnega begunstva. Prepričani smo, da so begunci drugi, pa smo v resnici to mi sami. več

 

Jenkova nagrada 2018 (za poezijo)

Tone Škrjanec: Petdeset izbranih pesmi – Kulturno medijski center SlovenijaTone Škrjanec: Dihaj (Center za slovensko književnost, 2017)

V svoji zadnji pesniški zbirki Dihaj je Tone Škrjanec izmojstril poetiko ležernega obstranca, ki piše o na videz nepomembnih vsakdanjih rečeh, ki se ne vklaplja v tradicionalno hrepenenjsko paradigmo slovenske poezije. Tone Škrjanec je za pesniško zbirko Dihaj prejel tudi Veronikino nagrado 2018.

 

 

 

Nagrada kresnik 2018

Drago Jančar: In ljubezen tudi (Beletrina, 2017)

“Preko zgodb glavnih junakov Jančar odstira strašljive podobe vojnega pekla v štajerski prestolnici, v pohorskih gozdovih, v nemškem nacističnem taborišču in med povojnim prevzemanjem komunistične oblasti. Vendar v vojni ni zmagovalcev, ostajajo le ljudje z zlomljenimi dušami, izgubljenim dostojanstvom in kjer se, kot je zapisali Byron v eni od svojih pesmi, še ljubezen utrudi. “(vir: Dobre knjige)

 

 

 

Nagrada novo mesto short 2018

Menažerija | Eva Markun - Knjigarna BuklaEva Markun: Menažerija (JSKD, 2017)

»Zgodbe iz Menažerije so delo suverene zgodbarice, tako kadar so postavljene na slovensko podeželje kot kadar se dogajajo v azijskih džunglah; tako kadar jo pripovedujejo vase zagledani moški ali kadar se vrti okrog nenaravno inteligentne opice. A ne glede na svojo drugačnost, celo »eksotičnost« so med sabo tudi povsem enakovredne; fantastični elementi, sicer že vedno umerjeni so enakomerno posejani po vseh pokrajinah avtoričine proze; detajli pripovedovalca enako zanimajo povsod.« (Aljoša Harlamov, spremna beseda h knjigi)

 

 

Rožančeva nagrada 2018 (za esejistiko)

Bleda svoboda | Jasmin B. Frelih - Knjigarna BuklaJasmin B. Frelih: Bleda svoboda (Cankarjeva založba, 2018)

Bleda svoboda je zbirka Frelihovih razširjenih objavljenih in nekaj neobjavljenih esejev o slovenski in svetovni sodobni literaturi. Tematsko se loteva raznovrstnih in kompleksnih tem, od vprašanj poetike, možnosti realizma, post-postmodernizma do problema »velikega romana« in drznega poskusa zarisa estetske šole na Slovenskem.

 

 

 

Kritiško sito 2018

Milan Jesih: Maršal (Beletrina, 2017)

Avtor naniza skoraj devetdeset pesmi z vselej isto središčno osebo, s katero naj bi si bil kot pesemski subjekt v otroštvu razmeroma blizu: družbeno visoko rangiranim starcem, ki se ga v teh apokrifnih pesmih »spominja« z nostalgičnim, največkrat posmehljivo obožujočim pogledom in ki nima čvrsto usidrane identitete, marveč v svoji mnogoterosti prejkone zavzema mesto človeškega slehernika v vsakdanjih, smešnih, absurdnih, bizarnih, liričnih, najrazličnejših položajih. Pesmi so – tako kot v vseh avtorjevih zadnjih zbirkah – pisane v jambskih četverostišjih in so rimane.

DOGODKI

39. mednarodni kongres IBBY (Trst)

30. avgusta 2024 - 1. septembra 2024

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content