Nagrajene knjige za odrasle

​Na tej strani predstavljamo izbor nagrajenih knjig za odrasle, ki so izšle pri nas.

Nagrajene knjige 2021

Gašper Kralj: Škrbine

Pejsaži – sanjati na soncu

Avtor: Robert Simonišek

Založba, leto izdaje: Družina, 2021

V utemeljitvi je žirija zapisala, da je Simonišek književnik in umetnostni zgodovinar in oboje se vsebinsko in slogovno čuti tudi v njegovih esejih. K tematiki pristopa pesniško svobodno z obilo asociacij in hkrati racionalno premišljeno, besedila zaznamujejo avtorjevo pretanjeno čutenje, natančno opazovanje, introspekcijo, globinski premislek in pretehtano argumentiranje.

Nagrade: Rožančeva nagrada 2021

Gašper Kralj: Škrbine

Nezakonita melanholija

Avtor: Carlos Pasqual

Založba, leto izdaje: LUD Šerpa, 2020

V svoji tretji knjigi je Carlos Pascual zbral in izpilil kronike iz mehiškega življenja, ki jih je objavljal v Literaturi, Dnevniku in še kje. Kronika je v latinski Ameriki razvit in priljubljen literarni žanr. Naša prva asociacija ob besedi kronika pa je črna kronika. To pa v primeru Pascualovih zgodb sploh ni daleč od resnice. Nezakonita melanholija pomeni tudi ljubezen do literature, v kateri je edina naloga junaka to, da je vedno in v vsakem trenutku zanimiv. Beremo jih lahko celo kot kriminalni ali pustolovski roman.

Nagrade: Novo mesto short 2021

Gašper Kralj: Škrbine

Agni

Avtor: Borut Kraševec

Založba, leto izdaje: LUD Šerpa, 2020

Roman Agni je nenavaden, drzen, srhljiv, napet in premišljeno napisan roman, ki ničesar ne prepusti naključju. Čeprav je ogrodje njegove zgodbe precej vsakdanje – slovensko podeželje, lov, reja živali, običajna družina, prva ljubezen, prevara – ter vsebuje elemente kriminalnega romana in ljubezenske drame, presega žanrske oznake. (iz utemeljitve žirije)

Nagrade: kresnik 2021

Gašper Kralj: Škrbine

Škrbine

Avtor: Gašper Kralj

Založba, leto izdaje: Založba *cf, 2020

Roman Škrbine Gašperja Kralja je zgodba o nenapisanih zgodbah, ki jih piše nekdo drug. Nenapisane zgodbe o življenjskih okruških pripovedovalca (odnos do očeta, slučajno očetovstvo), nesojenega pisatelja in anonimnega junaka romana, delujejo kot torzo morebitne pripovedi. Junak je prekarni prevajalec, ki se v tujem besedišču ne prepoznava. Drobce življenja beleži na raztrošenih lističih, iz katerih štrlijo le ostre in boleče »škrbine« nenapisanih zgodb. Kraljeve Škrbine se bralcu ponujajo kot samorefleksija o mejah in možnostih ubeseditve življenjskega dogajanja in človekovega postajanja. (iz utemeljitve strokovne žirije)

Nagrade: Cankarjeva nagrada 2021

SInanović-krhke karavane

Krhke karavane

Avtor: Muanis Sinanović

Založba, leto izdaje: LUD Literatura, 2020

Po bolj formalnih eksperimentih prejšnjih del je Sinanović z novo zbirko našel zrel glas, ki v premišljeni in dodelani poeziji razmišlja o identiteti posameznika v času družbenih sprememb. Njegova poezija je obenem osebna in družbeno kritična, njegov glas je glas mladega posameznika, a tudi kateregakoli pripadnika manjšin. V izjemno učinkoviti zbirki se posveča tudi temam, kot so migracije, religija in drugačnost, kar zbirki daje pomembno družbeno težo.

Nagrade: Kritiško sito 2021

ana mugerli: čebelja družina

Čebelja družina

Avtor: Ana Mugerli

Založba, leto izdaje: Cankarjeva založba, 2020

Rdeča nit sedmih zgodb so obredi oziroma stari običaji, značilni za slovensko kulturo, ki pa so prestavljeni v drug kontekst ali drug, sodoben čas, kjer pridobijo novo vlogo in podobo. V ospredju je tematika družine, bodisi neuresničene (Jabolkosnedka), bodisi združene in nato ločene zaradi življenjskih okoliščin (Rdeči petelin), bodisi takšne, ki bi lahko v drugačnih okoliščinah postala resnična (Čebelja družina).

Nagrade: Evropska nagrada za književnost

Nagrajene knjige 2020

Cankarjeva nagrada 2020

Sebastijan Pregelj: V Elvisovi sobi (Založba Goga, 2019)

V Elvisovi sobi je izjemno izpisan roman o odraščanju in verjetno tudi prvi slovenski roman, ki skozi osebno pripoved prepričljivo prikaže obdobje osamosvajanja naše države.

Starostna skupina: 15+

 

 

 

 

Jenkova nagrada 2020 (za poezijo)

Brane Mozetič: Sanje v drugem jeziku (Založba ŠKUC, 2018)

Pesmi v zbirki se napajajo iz sanj z znanimi in neznanimi ljudmi, ki so avtorju prečili življenjsko pot. Nekateri so mrtvi, drugi živi, a se prepletajo, tako da to niti ni več tako pomembno. Formalno gre ponovno za že prepoznavno prozno pesem ali pesemsko prozo.

Starostna skupina: 15+

 

 

 

 

Nagrada kresnik 2020

Veronika Simoniti: Ivana pred morjem (Cankarjeva založba, 2019)

Roman nas z več vzporednimi zgodbami, ki se dogajajo v različnih časih in v različnih generacijah ene družine, sooča s kolektivno preteklostjo in individualnimi usodami. Te se ne gibljejo le med Parizom in Primorsko, vendar vsa ta premikanja ne zmorejo pretrgati medčloveških vezi. Tudi trdi časi po koncu vojne so tako popisani z mehko avtoričino pisavo. Lep roman o nelepih časih in rečeh.

Starostna skupina: 15+

 

 

 

Nagrada novo mesto short 2019

Sergej Curanović: Plavalec (Cankarjeva založba, 2020)

Kratke zgodbe Plavalca se izogibajo vsakršni uvrstitvi. Za razliko od trendov so večinoma dolge in razprostranjene, z romanesknim zamahom in pozornostjo za detajle, vendar kljub temu napisane v ekonomičnem slogu. V njih je največ prostora prepuščenega izrisu nenavadnih, posebnih likov in njihovih nazorov v nevsakdanjih, tujih ali zagatnih okoliščinah.

Starostna skupina: 15+

 

 

 

Rožančeva nagrada 2020 (za esejistiko)

Esad Babačić: Veš, mašina, svoj dolg (Cankarjeva založba, 2020)

Prva knjiga esejev Esada Babačića mestoma posega v temeljna vprašanja današnje družbe. Babačić ne išče rešitev in jih ne prodaja, temveč se sprašuje o vsem tistem, kar smo namerno ali ponevedoma pozabili ali preslišali. Gre za iskanje duha, ki je še vedno nekje z nami, vendar ga ne znamo več prepoznati in ustrezno ovrednotiti.

Starostna skupina: 15+

 

 

 

Krilata želva 2020 (najboljši knjižno objavljeni slovenski potopis)

Evforija : 233 kilometrov Pirenejev ob poti do morjaPetra Vladimirov: Evforija: 233 kilometrov Pirenejev ob poti do morja (UMco, 2019)

Na prvi pogled je Evforija zgodba o teku. V resnici pa je mnogo več kot to, saj gre za besedilo, ki se še najbolj približuje tekaškemu romanu. Evforija je osebna izpoved avtorice o tem, kaj se zgodi, ko si iz namišljenega občutka vsemogočnosti pahnjen na dno in moraš pričeti od začetka. Je zgodba o vsem lepem, kar odkriješ potem. Je zgodba o gibanju, premikanju naprej. Zgodba o srečanjih in skupnih doživetjih. O sprejemanju in predanosti. Navsezadnje pa je Evforija tudi zgodba o potrditvah in osebnih izpolnitvah, o zasluženi evforiji ob opravljenem presežku, kar v živ­ljenju iščemo vsi.

 

 

 

Kritiško sito 2020

Anja Golob: da ne da ne bo več prišla … (Samozaložba, 2019)

 

 

Nagrajene knjige 2019

Grumova nagrada 2019 (za dramatiko)

  • Nejc Gazvoda: Tih vdih (2018)

V Tihem vdihu Nejca Gazvodo poleg slovenske družinske celice zanimajo tudi izgubljenost, brezperspektivnost oziroma skrajna ambicioznost generacije Y in drugi najsodobnejši obrazi slovenskega vsakdana.

 

Jenkova nagrada 2019 (za poezijo)

Kaja Teržan - KrogKaja Teržan: Krog (Center za slovensko književnost, 2019)

“Kolikor zbirka Krog zaradi nanašanja na motive iz narave govori o cikličnem vračanju istega, toliko govori tudi o ujetosti in nezmožnosti izstopa iz te ujetosti, ki je predvsem ujetost v družbene mehanizme, zaradi česar subjekt svoje telo čuti kot tuje oziroma ga ne čuti.” (Peter Semolič, Radio ARS; 29. 4. 2019)

 

 

 

 

nagrada kresnik 2019

Bronja Žakelj: Belo se pere na devetdeset • BeletrinaBronja Žakelj: Bero se pere na devetdeset (Beletrina, 2018)

Belo se pere na devetdeset je pretresljiv, duhovit in navdihujoč roman, ki opisuje življenjsko zgodbo pripovedovalke, odraščajoče v sedemdesetih in osemdesetih letih. Njen otroški svet sestavljajo starši, brat Rok, babica Dada, tete in strici, pa benko, Albert keksi, Oddaja o morju in pomorščakih, Gavrilović in prenos sarajevskih olimpijskih iger. A čeprav govori o naštetem, je avtobiografski roman predvsem pripoved o odraščanju, soočanju z izgubo in boleznijo, pripoved o udomačevanju strahu in o vsem tistem, česar nočemo videti, dokler s tem nismo neizbežno soočeni.

 

 

 

Nagrada novo mesto short 2019

Vesna Lemaić: DobrodošliVesna Lemaić: Dobrodošli (Cankarjeva založba, 2017)

V zbirki zelo kratkih zgodb avtorica sopostavlja temi turizma in migracij. Majhni ali bežni dogodki odsevajo raznolike identitete, izbrane ali vsiljene, ter beležijo prostore, skozi katere osebe  prehajajo ali pa so v njih ujete. V zgodbah se stikajo občutenja domačnosti in tujosti, ugnezdenosti in izkoreninjenosti, pripadnosti in izločenosti, ki se porajajo iz ločnice, iz razlike med Nami in Drugimi. Razpokanost družbe se zgošča skozi doživetja in spomine pripovedovalke, ki poskuša sestavljati koščke z zavedanjem, da je površje trhlo zaradi vrzeli, za katerimi se odpirajo brezna neenakosti, ki jih ni mogoče zapolniti s smislom.

 

 

 

Rožančeva nagrada 2019 (za esejistiko)

Ivan Cankar - Eseji o največjem: Marcel Štefančič: 9789617050233: Knjiga |  Emka.siMarcel Štefančič: Ivan Cankar: eseji o največjem (UMco, 2018)

Ob stoletnici Cankarjeve smrti je prebral celoten pisateljev opus in nanj pogledal z očmi 21. stoletja. Ivan Cankar: eseji o največjem je morda najbolj presenetljiva knjiga o Cankarju doslej.

 

 

 

 

Kritiško sito 2019

Jernej Županič: MamutiJernej Županič: Mamuti (LUD Literatura, 2018)

Briljantni romaneskni prvenec Jerneja Županiča je edinstvena pripoved o družbenih trenjih, fantastična vizija sveta, ki mu vladajo predsodki in ki ga zaznamujejo nepremostljive vrzeli v odnosu do Drugega.

 

 

 

 

Krilata želva 2019 (za najboljši slovenski literariziran potopis)

Apalaška pot : 3500 kilometrov hribov in Amerike | Dobre knjigeJakob J. Kenda: Apalaška pot –3500 kilometrov hribov in Amerike (ISPO)

Apalaška pot je osupljiva prvososebna pripoved Jakoba J. Kende o tem, kako je v štirih mesecih leta 2017 kot prvi Slovenec prehodil Apalaško pot. Gre za pot, ki je poimenovana po istoimenskem pogorju in se razteza čez štirinajst ameriških zveznih držav na vzhodu ZDA. Dolga je 3500 km in ima toliko skupnega vzpona, kot da bi se šestnajstkrat z nivoja morja povzpel na Everest. Zaradi zahtevnosti, dolžine in starosti jo imenujejo “mati vseh poti”.

Nagrajene knjige 2018

Grumova nagrada 2018 (za dramatiko)

  • Vinko Möderndorfer, Romeo in Julija sta bila begunca (2017)

Niso begunci samo tisti, ki bežijo pred vojno. Begunci so vsi tisti, ki živijo v svojih deželah, pa s svojim delom ne morejo preživeti. Ti ljudje so begunci v lastnem narodu, med lastnimi ljudmi, v sistemu, ki jih je izkoristil in zavrgel, čeprav so bili njegov pomembni del. Živimo v času globalnega begunstva. Prepričani smo, da so begunci drugi, pa smo v resnici to mi sami. več

 

Jenkova nagrada 2018 (za poezijo)

Tone Škrjanec: Petdeset izbranih pesmi – Kulturno medijski center SlovenijaTone Škrjanec: Dihaj (Center za slovensko književnost, 2017)

V svoji zadnji pesniški zbirki Dihaj je Tone Škrjanec izmojstril poetiko ležernega obstranca, ki piše o na videz nepomembnih vsakdanjih rečeh, ki se ne vklaplja v tradicionalno hrepenenjsko paradigmo slovenske poezije. Tone Škrjanec je za pesniško zbirko Dihaj prejel tudi Veronikino nagrado 2018.

 

 

 

 

Nagrada kresnik 2018

Drago Jančar: In ljubezen tudi • BeletrinaDrago Jančar: In ljubezen tudi (Beletrina, 2017)

“Preko zgodb glavnih junakov Jančar odstira strašljive podobe vojnega pekla v štajerski prestolnici, v pohorskih gozdovih, v nemškem nacističnem taborišču in med povojnim prevzemanjem komunistične oblasti. Vendar v vojni ni zmagovalcev, ostajajo le ljudje z zlomljenimi dušami, izgubljenim dostojanstvom in kjer se, kot je zapisali Byron v eni od svojih pesmi, še ljubezen utrudi. “(vir: Dobre knjige)

 

 

 

Nagrada novo mesto short 2018

Menažerija | Eva Markun - Knjigarna BuklaEva Markun: Menažerija (JSKD, 2017)

»Zgodbe iz Menažerije so delo suverene zgodbarice, tako kadar so postavljene na slovensko podeželje kot kadar se dogajajo v azijskih džunglah; tako kadar jo pripovedujejo vase zagledani moški ali kadar se vrti okrog nenaravno inteligentne opice. A ne glede na svojo drugačnost, celo »eksotičnost« so med sabo tudi povsem enakovredne; fantastični elementi, sicer že vedno umerjeni so enakomerno posejani po vseh pokrajinah avtoričine proze; detajli pripovedovalca enako zanimajo povsod.« (Aljoša Harlamov, spremna beseda h knjigi)

 

 

 

Rožančeva nagrada 2018 (za esejistiko)

Bleda svoboda | Jasmin B. Frelih - Knjigarna BuklaJasmin B. Frelih: Bleda svoboda (Cankarjeva založba, 2018)

Bleda svoboda je zbirka Frelihovih razširjenih objavljenih in nekaj neobjavljenih esejev o slovenski in svetovni sodobni literaturi. Tematsko se loteva raznovrstnih in kompleksnih tem, od vprašanj poetike, možnosti realizma, post-postmodernizma do problema »velikega romana« in drznega poskusa zarisa estetske šole na Slovenskem.

 

 

 

 

Kritiško sito 2018

Milan Jesih: Maršal (Beletrina, 2017)

Avtor naniza skoraj devetdeset pesmi z vselej isto središčno osebo, s katero naj bi si bil kot pesemski subjekt v otroštvu razmeroma blizu: družbeno visoko rangiranim starcem, ki se ga v teh apokrifnih pesmih »spominja« z nostalgičnim, največkrat posmehljivo obožujočim pogledom in ki nima čvrsto usidrane identitete, marveč v svoji mnogoterosti prejkone zavzema mesto človeškega slehernika v vsakdanjih, smešnih, absurdnih, bizarnih, liričnih, najrazličnejših položajih. Pesmi so – tako kot v vseh avtorjevih zadnjih zbirkah – pisane v jambskih četverostišjih in so rimane.

Zakladnica
S klikom do pravljice
Kaj bomo danes skupaj brali?
Skupaj na družinski izlet
Gremo v knjižnico
Priročniki in didaktična gradiva

DOGODKI

Projekt Medgeneracijsko branje letos že osmič

17. septembra 2021 - 25. junija 2022

Rastem s knjigo

2. novembra 2021 - 25. junija 2022

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Nacionalni mesec skupnega branja 2021

Nagrajene knjige

previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content