Nagrajene knjige za otroke

​Na tej strani predstavljamo izbor nagrajenih knjig za otroke, ki so izšle pri nas.

Nagrajene knjige 2023

šinigoj_kjer veter spi

Bleščivka

Avtor: Špela Frlic

Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2022

Roman Bleščivka je napeta zgodba o nenavadnih dogodkih pa tudi zgodba o strahu, ki zraste iz predsodkov do vsega, kar je drugačno, tuje ali nenavadno. Nenazadnje je to tudi zgodba o tem, kako tak strah lahko premagamo – s skupnimi močmi in z močjo umetnosti.

Nagrade: nagrada večernica 2023

Starostna skupina: 9 – 14 let

 

 

šinigoj_kjer veter spi

Arlan pod preprogo

Avtorica: Andrej Predin

Založba, leto izdaje: Založba Morfem, 2022

Na obali Večnega morja obleži deček. Premražen, hlipajoč. Le zakaj se ne spomni svojega imena? Kmalu izve, da se pod letečimi drobci prahu izrisuje dežela Pod preprogo. Dežela, v kateri se brezimni tujci brž znajdejo v nemilem primežu pošastnih Inšpektorjev in brezdanje pogoltnosti Razpoke. Teci, deček, teci, ga vzpodbudi dobrotljivi Uhankin glas – dečku, edinemu bitju z bijočim srcem, se na bregu pred grozečimi koraki pridruži zaveznik, rakec Izo. Stopite pod neskončno ravnino tnala neba in vdihnite ganljivo dogodivščino, ki ji jadro napenjajo sili prijateljstva in sočutja ter grenko vprašanje brezdomja.

Nagrade: nagrada desetnica 2023

Starostna skupina: 8 – 14 let

 

 

šinigoj_kjer veter spi

November v Mumindolu

Avtorica: Tove Janssen

Prevod: Nada Grošelj

Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2019

To je roman pretanjenega vzdušja, ki se napaja v novembrski otožnosti, razdvojenosti in osamljenosti. V tem mehkočutnem času se prišleki vsak po svoje soočajo s sabo in z drugimi in se tako spreminjajo ̶ vsak nekaj išče, nekaj pričakuje, nekaj pogreša: Njuhec prave tone, Hemul svobodo, Filifjonka pravi jaz, Mimla neodvisnost, Stricmatic svoje prednike, mali Homsa Premk pa varno zavetje in dom. Tik pred zimo se vsi odpravijo po svoji poti, le mali Homsa ostaja ter z otroško neomajnostjo čaka in upa na vrnitev družine.

Nagrade: nagrada Vasje Cerarja 2023 za posebno uspele prevode mladinskih leposlovnih besedil v slovenščino

Starostna skupina: 15+

 

 

šinigoj_kjer veter spi

Ava

Avtor: SUzana Tratnik

Ilustracije: Alenka Sottler

Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2021

Ava ni pridna punčka. Pogosto ima težave z učitelji in vrstniki, zdi se, da se ves čas bojuje s svetom, ki jo obkroža. Navzven je nedostopna, neustrašna, a za to zunanjo podobo se skriva vse kaj drugega. Zaupa se le Vesni in ta je zanjo ves svet. Avina mama je pijanka, njen zadnji fant je bil narkoman, doma živi v hudem zanemarjenju in revščini, neredko gre spat lačna. Potem pa se nekega dne mama ne vrne domov in prepuščena je sama sebi, skriva se pred vsemi, dokler je v roke ne dobi njena nasilna babica …

Nagrade: Levstikova nagrada za življenjsko delo za izvirno leposlovno delo 2023

Starostna skupina: 15+

 

 

šinigoj_kjer veter spi

Italijanske pravljice 1 in 2

Avtor: Italo Calvino

Ilustracije: Ana Zavadlav

Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2022

Italijanski pisatelj Italo Calvino (1923 ̶1985) je po vzoru bratov Grimm leta 1956 pripravil obsežno zbirko italijanskih ljudskih pravljic. Zbirka pravljic, ki preseneča z mnogimi nepričakovanimi različicami znanih pravljičnih motivov, italijanskih različicah Pepelke, Obutega mačka, Trnuljčice in drugih …, nas popelje v svet ljubezni in čudežev, v svet vsakdanjega in nadnaravnega. 

Nagrade:  Levstikova nagrada za izvirne knjižne ilustracije 2023

Starostna skupina: 9 let dalje

Nagrajene knjige 2022

Lahko noč, sine: Sedem pravljic v stripu

Avtor: Izar Lunaček

Založba, leto izdaje:Zavod Stripolis, 2021

Izar Lunaček s knjigo Lahko noč, sine navduši z duhovito, igrivo in živo improvizacijo izmišljanja in pripovedovanja pravljic, prav taka pa je tudi njegova risba, ki svobodno šiba v različnih barvnih vzdušjih in izvirnih oblikovanjih likov v stripu. Svežina in procnicljivost Lunačkovega pristopa je iz avtorja izvabila le najboljše, z njim ne poneumlja ne malih, ne velikih bralcev, in s tem samo potrdi, da morajo biti otroci najzahtevnejše in najdragocenejše občinstvo.

Nagrade: nagrada zlatirepec 2022 za najboljši izvirni otroški strip

Starostna skupina: drugo in tretje triletje

 

Lisičja lunaLisičja luna

Avtor: Maša Ogrizek

Založba, leto izdaje: Založba Miš, 2022

Polna luna. Mama se je odpravila na nočno dežurstvo in Zoja bo preživela še en samoten večer v hiški na robu gozda. Iz premišljevanja jo zdrami predirljivo mijavkanje. Skozi strešno okno spleza za mačkonom in se povzpne med veje visokega hrasta. Naenkrat zagleda dvoje žarečih oči. Izgubi ravnotežje in omahne v globino … Prične se potovanje, na katerem Zoja postane deklica-lisica. Bo na njem našla svoje pleme in svoj zimzeleni gozd? (vzeto s strani založbe MIš)

Nagrade: nagrada večernica 2022

Starostna skupina: drugo in tretje triletje

 

Na klancu

Avtorica: Tina Vrščaj

Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2022

Na Klancu je družinski in ljubezenski roman, izpisan v številnih, bolj ali manj natančno skiciranih prizorih, predvsem pa v dinamičnih dialogih, ki čas dogajanja zgodbe trdno umeščajo v našo sedanjost, morda pa že tudi bližnjo prihodnost. V ospredju je odnos med Evo in Gregorjem, ki z dvema deklicama živita na Klancu, precej odrezana od sveta, in ki počasi spoznavata, da se njune temeljne vrednote in odnos do sveta ne ujemajo povsem.

Nagrade: modra ptica 2022

Starostna skupina: 15+

 

Balada o drevesu

Avtorica: Mateja Gomboc

Založba, leto izdaje: Založba Miš, 2021

Roman je napisan v obliki prvoosebne pripovedi/izpovedi gimnazijke Ade, ki jo nekega torka doleti tragedija – njen fant Majk stori samomor. Ada ostane sama z množico vprašanj, z občutkom krivde in silovitimi čustvi, ki nihajo od žalosti do jeze. Zakaj, zakaj, zakaj?

Nagrade: nagrada desetnica 2022

Starostna skupina: mladinski roman, 15+

Nagrajene knjige 2021

šinigoj_kjer veter spi

ZNAMENITNI: imenitne zgodbe znamenitih osebnosti v stripu

Avtor: Jaka Vukotič, Žiga X. Gombač

Založba, leto izdaje:Rokus Klett, 2021

Iz utemeljitve strokovne žirije: “Do zadnjega kotička z detajli zapolnjene stripovske strani ponujajo zgodbe, ki jih ne moremo prebrati le z besedami, ampak jih moramo najti med namigi, ki radovednemu bralcu ponudijo še več informacij o tistem, kar ni povedano z besedami. Nagrada za najboljši izvirni otroški strip gre zato v roke dvojcu, ki nas je na originalen, zabaven in poznavalski način spomnil na vse tiste dične gospe in čislane gospode iz slovenske zgodovine, ki smo jih že skoraj pozabili.”

Nagrade: nagrada zlatirepec 2021

Starostna skupina: drugo in tretje triletje

 

šinigoj_kjer veter spi

Vrnitev (6.del zbirke Zgodbe s konca ledene dobe)

Avtor: Sebastijan Pregelj

Založba, leto izdaje: Založba Miš, 2020

Brin in Črna sta preživela zimo na Hodiškem jezeru (zdajšnja Avstrija), odločita se, da bosta šla domov, na Barje. Verjetnostna motivacija temelji na znanstvenih dognanjih arheološke stroke (fakt), avtor pa skozi pripoved predstavlja prepričljiv oris koliščarske civilizacije na Ljubljanskem barju in širše. Predstavljeni so vsakdanje življenje kamenodobnih ljudi (fikcija), njihovi uporabni predmeti, prehranjevalne navade in verovanja, med drugim piše v utemeljitvi strokovne žirije.

Nagrade: nagrada večernica 2021

Starostna skupina: drugo triletje

 

šinigoj_kjer veter spi

Kjer veter spi

Avtor: Damijan Šinigoj

Založba, leto izdaje: Založba Miš, 2020

Kaj dobimo, ko izkušen avtor, ki je hkrati tudi izkušen jamar, postavi dogajanje svojega novega mladinskega romana v jamo? Napeto, prepričljivo napisano pustolovko!

Nagrade: nagrada desetnica 2021

Starostna skupina: tretje triletje, srednješolci

 

šinigoj_kjer veter spi

Rozimnica: zgodbe, pesmi in uganke

Avtor: Andrej Rozman Roza

Ilustracije: Zvonko Čoh, Danijel Demšar, Milan Erič, Jelka Godec Schmidt, Svjetlan Junaković, Tanja Komadina, Ana Košir, Marjan Manček, Jasna Samarin, Matjaž Schmidt, Damijan Stepančič in Marija Lucija Stupica.

Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2021

Andrej Rozman Roza je eden najizvirnejših ter najboljših sodobnih ustvarjalcev za otroke pri nas. Rozimnica zajema iz njegove bogate shrambe pesmi, zgodb in ugank, vse bogato likovno dopolnjene.

Nagrade: Levstikova nagrada za življenjsko delo  2021

Starostna skupina: 9-14 let

 

šinigoj_kjer veter spi

Pepelka

Avtor: Brata Grimm

Ilustracije: Alenka Sottler

Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2006

Pepelka bratov Grimm sodi med najbolj klasične in brezčasne zgodbe. V slikanici je objavljena v neskrajšani obliki. Ilustrirala jo je ena najboljših slovenskih ilustratork in tudi mednarodno uveljavljena, akademska slikarka Alenka Sottler. Za ilustracije Pepelke je prejela priznanje Hinka Smrekarja, Levstikovo nagrado in zlato jabolko v Bratislavi. Je prejemnica številnih nagrad (prejela je tudi zlato medaljo Združenja ameriških ilustratorjev).

Nagrade: Levstikova nagrada za življenjsko delo za izvirne knjižne ilustracije 2021

Starostna skupina: 5-10 let

 

šinigoj_kjer veter spi

Fantek in punčka

Avtor: Blaž Lukan

Ilustracije: Ana Zavadlav

Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2021

V tej knjigi prisrčnih pesmi, ki nagovarjajo prav vso družino, se fantku in punčki godijo različne stvari – je smeh in veselje, je hipna žalost in jeza, je igra in čudenje in tisoč vsakdanjih drobnarij, iz katerih je spleteno otroštvo. A vselej je zanju pripravljen tudi topel mamin in atov objem.

Nagrade:  Levstikova nagrada za izvirno leposlovno delo 2021

Starostna skupina: 5-10 let

 

šinigoj_kjer veter spi

Obisk

Avtor: Gaja Kos

Ilustracije: Ana Zavadlav

Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2021

Prijateljstvo med lenivcem in tapirjem? Eden v drevesni krošnji, drugi pod njo, eden ves poskočen, drugi pa se z vsakim gibom utrudi …

Nagrade:  Levstikova nagrada za izvirne knjižne ilustracije 2021

Starostna skupina: 5-10 let

Nagrajene knjige 2020

Andrej Rozman Roza: Rimuzine in črkolazen (Mladinska knjiga, 2019)

Zbirka pesmi in kratkih zgodb, ki so izhajale v reviji Ciciban. Ritmična, rimana, bogato zvočna in duhovita besedila z ilustracijami Zvonka Čoha tvorijo celoto, ki vzbuja igrivost in veselje do življenja.

Nagrade: zlata hruška, nagrada večernica 2020

Starostna skupina: 5-10 let

Peter Svetina: Timbuktu, Timbuktu (Založba Miš, 2019)

Timbuktu je mesto sredi Afrike, ki je bilo svojčas znano kot središče učenosti in strpnega pogovarjanja. Zdaj je Timbuktu tudi knjiga, ki ima s tem lahko kakšno zvezo. Je pa tudi beseda, ki se fino izgovarja in sliši.

Ilustracije: Igor Šinkovec

Nagrada: Znak kakovosti zlata hruška, Nagrada Kristine brenkove za izvirno slikanico, Nominacija za večernico 2020 

Starostna skupina: 5-10 let

 

Jana Bauer: DIng Dong zgodbe (KUD Sodobnost International, 2018)

Domišljijsko bogato pripoved z izjemnim posluhom za detajle intonira iskriva duhovitost, avtorica pa pripovedi premišljeno gradi na situacijski in karakterni komiki. Če k temu dodamo še nekaj aluzij na znane pravljice, je jasno, da nas čaka resnično zabavno branje.

Ilustracije: Bojana Dimitrovski

Nagrade: zlata hruška, nagrada desetnica 2020

Starostna skupina: 5-10 let

Simona Semenič: KRVZ (Mladinska knjiga, 2019)

Roman je svojevrstna motivacija za odkrivanje znanih in manj znanih kotičkov prestolnice, obenem pa tako univerzalna, da bo nagovorila slehernega bralca in bralko, ob njej se bodo zabavali tako otroci, kot njihovi odrasli.

Ilustracije: Tanja Komadina

Nagrade: modra ptica 2020

Starostna skupina: 5-10 let

Toon Tellegen: Čriček in temački občutek (Mladinska knjiga, 2017)

V čričkovi glavi se nekega jutra pojavi temačen občutek. Velik in siv in neomajen. Prav rad bi bil ponosen na to. Vendar ni ponosen, samo potrt. In čeprav ne ve, kaj potrtost sploh je, ve, da mora biti nekaj resnega. Kratki živalski roman priljubljenega pisatelja Toona Tellegena velja za klasiko nizozemske književnosti. Zagpdba pretanjeno, a hkrati z značilnim avtorjevim humorjem spregovori o temnih in tako človeških občutkih nemoči.

Prevod: Staša Pavlović; Ilustracije: Ana Zavadlav

Nagrade: Levstikova nagrada 2019 in mednarodna nagrada IBBY za ilustracijo

Starostna skupina: 5-10 let

 

Anja Štefan: Drobtine iz mišje doline (Mladinska knjiga, 2019)

Čudovite mišje rime izpod peresa naših najvidnejših ustvarjalk.

Ilustracije: Alenka Sottler

Nagrade: zlata hruška, nagrada večernica 2018, nominacija za nagrado desetnica 2019

Starostna skupina: 3-10 let

 

Nataša Konc Lorenzutti: Zvezek in brezvezek (Založba Miš, 2019)

Kako je bilo v šoli? V redu. Kakšna je učiteljica? V redu. Prvošolka Nika je izpilila svoj odgovor na vprašanja o šoli do popolnosti. Tako kot vsak šolar, ki ga pozna. In na to je strašno ponosna. Aha, kdo je Nika? Junakinja nagrajene knjige Kdo je danes glavni, ki ji niti v šoli niti doma nikoli ni dolgčas.

Ilustracije: Tanja Komadina

Nagrade: zlata hruška, mednarodna nagrada IBBY

Starostna skupina: 5-10 let

 

 Cvetka Sokolov: Bo res vse v redu? (Založba Miš, 2019)

Kratek ilustrirani roman skozi perspektivo desetletnega Bora premleva medosebne odnose v družini.

Ilustracije: Marta Bartolj

Nagrade: zlata hruška, nominacija za desetnico 2020

Knjiga se je uvrstila med bele vrane 2020 (White Ravens), izbor najboljših mladinskih knjig z vsega sveta, ki ga pripravlja Münchenska Mednarodna mladinska knjižnica (Internationale Jugendbibliothek München).

Starostna skupina: 5-10 let

 

Sarah Crossan: Zavetje vode (Mladinska knjiga, 2018)

Prvenec irske pisateljice Sarah Crossan pripoveduje zgodbo o odtujenosti in tujosti ter notranji moči in volji do polnega življenja. Zavetje vode je branje za vse generacije.

Prevod: Ana Barič Moder

Nagrade: častna lista IBBY za prevod, nominacija za nagrado carnegie medal

Starostna skupina: 10-15 let

Brane Mozetič: Dežela bomb, dežela trav (Center za slovensko književnost, 2013)

Protivojna zgodba, ki jo je Brane Mozetič zapisal pred več kot tridesetimi leti in je tokrat v čudovitih ilustracijah prvič oživela v knjižni obliki, prinaša lepo sporočilo o odraščanju in življenju v miru in sreči.

Ilustracije: Maja Kastelic

Nagrade: nominacija za nagrado Peter Pan 2020

Starostna skupina: 10-15 let

Nagrajene knjige 2019
Image for Drobtine iz mišje doline from emkaSiDrobtine iz mišje doline

Avtorica: Anja Štefan

Ilustracije: Alenka Sottler

Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2019

Čudovite mišje rime izpod peresa naših najvidnejših ustvarjalk.

Nagrade: zlata hruška, nagrada večernica 2018, Levstikova nagrada 2019

Starostna skupina: 3-10 let

 

Luna in jaz: Andreja Peklar: 9789617047165: Otroške knjige | Emka.siLuna in jaz

Avtorica in ilustracije: Andreja Peklar

Založba, leto izdaje: KUD Sodobnost, 2019

Če imaš za prijateljico luno, ti ponoči nikoli ni dolgčas. Z njo se lahko igraš skrivalnice ali šteješ zvezde. Lahko gresta na dolg skrivnosten potep – s čolnom! In ko zaspiš, te čuva vso noč. Čeprav postane luna včasih tanka kot mišji repek, njeno prijateljstvo nikoli ne usahne.

Nagrada: nagrada Kristine Brenkove 2019

Nagrade v tujini: nagrada Purple Island na razstavi Nami Concours 2015, Nami Island, Koreja. Ilustracije na razstavi na Knjižnem sejmu v  Bologni, 2018.

Starostna skupina: 3-10 let

 

Pesmi iz galerije

Avtor: Andrej Rozman Roza

Ilustracije: Jakob Klemenčič

Založba, leto izdaje: Narodna galerija, 2018

Pesnik Andrej Rozman Roza je za izbrane galerijske slike  iz zbirke Narodne galerije zložil pomenljive, slikovite, poučne in razigrane verze.

Nagrada: Desetnica 2019

Starostna skupina: 3-10 let

 

 

Čriček in temačen občutek: Toon Tellegen: 9789610145660: Otroške knjige | Emka.siLevstikova nagrada 2019

  • Boris A. Novak in Jelka Godec Schmidt za življenjsko delo
  • Anja Štefan: Drobtine iz mišje doline
  • Ana Zavadlav za ilustracije zadnjih dveh let, posebej Čriček in temačni občutek Toona Tellegena (Mladinska knjiga, 2018)
Nagrajene knjige 2018
Molitvice s stopnic – Ana ZavadlavMolitvice s stopnic

Avtor: Peter Svetina

Ilustracije: Ana Zavadlav

Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2016

V pesniški zbirki Petra Svetine so drobne molitvice, ki jih izreka otrok in so vezane predvsem na njegove najbližje in porojene iz konkretnih okoliščin. So žive in pristne. Pa nežne in tople, ampak hkrati lahko povzročijo tudi bolečino. V molitvicah bralec dejansko začuti moč otrokovih želja, ki razkrivajo, kaj je zanj pomembno, kaj se mu mota po glavici, kakšni so njegovi strahovi in kakšne skrbi. Drobni verzi so tako zares ganljivi, kar bi bilo brez odličnega poznavanja otroške duše in razmišljanja nedvomno težko doseči.

Nagrada: Večernica 2017

Starostna skupina: 3-10 let

 

Skodelica kave - Miš ZaložbaSkodelica kave

Avtor: Ivan Cankar

Ilustracije: Peterl Škerl

Založba, leto izdaje: Založba Miš, 2018

Cankarjeva mojstrska črtica je tokrat predstavljena kot naslovniško odprta knjiga z ilustracijami, namenjena vsem generacijam. Izvirno Cankarjevo besedilo spremljajo ilustracije kritiško nagrajenega ilustratorja Petra Škerla, sporočilna vrednost Cankarjevega besedila je zažarela v novi in osveženi podobi ter se bo s tem priljubila novim generacijam. Besedilo in ilustracije pospremi razmišljanje dr. Dragice Haramija in dr. Janje Batič, ki pojasnita vlogo ilustracije pri interpretaciji literarnega dela ter opozorita na pripovedno vrednost likovne komponente dela. Besedilo vsebuje tudi angleški prevod.

Nagrada: nagrada Kristine Brenkove 2018

 

Žiga špaget je za punce magnet | Aksinja Kermauner - Knjigarna BuklaŽiga špaget je za punce magnet

Avtorica: Aksinja Kermauner

Ilustracije: Zvonko Čoh

Založba, leto izdaje: Zveza gluhih in naglušnih Slovenije, 2018

Pričujoča knjiga je nadaljevanje priljubljene slikanice Aksinje Kermauner z naslovom Žiga špaget gre v širni svet, ki je izšla leta 2010 kot tipanka v brajici, torej namenjena slepim in slabovidnim. Nadaljevanje zgodbice, slikanica Žiga špaget je za punce magnet, pa je multisenzorna knjiga, ki jo lahko berejo gluhi in gluhoslepi, slepi in slabovidni ter tudi osebe z motnjami v duševnem razvoju. Besedilo dopolnjujejo risbe kretenj, ki jih je ustvaril Nikolaj Vogel, gluhi akademski slikar, besedilo v velikosti 18 pik, videoposnetek s pripovedovalcem vsebine v obliki QR-kode in brajica.

Nagrada: Desetnica 2018

Starostna skupina: 5-10 let

 

Tombola ali življenje!Tombola ali življenje

Avtorica: Suzana Tratnik

Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2017

V obdobju, stkanem iz razočaranj – nad šolo, iskanjem poklica, starši, prijateljico in fanti – mora Mija sama spoznati, katera pot je zanjo prava in na koga se splača v življenju staviti. Roman Tombola ali življenje! je  izvrstno branje za mlade pa tudi za tiste, ki so najstniška leta že pustili daleč za sabo.

Nagrada: Desetnica 2018

Starostna skupina: nad 14 let

DOGODKI

Akcija “Pokloni čas, polepšaj dan”

29. aprila 2023 - 1. oktobra 2023

ABC Bralne pismenosti V: Družinska pismenost

2. oktobra 2023 - 5. oktobra 2023

Tinta – festival stripa

4. oktobra 2023 - 8. oktobra 2023

Zgodba o knjigi

6. oktobra 2023 - 25. novembra 2023

Nacionalni projekt Rastem s knjigo 2023/2024

8. oktobra 2023 - 11. oktobra 2023

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Nacionalni mesec skupnega branja 2021
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content