Nagrajene knjige za otroke

​Na tej strani predstavljamo izbor nagrajenih knjig za otroke, ki so izšle pri nas.

Nagrajene knjige 2024

šinigoj_kjer veter spi

Jutri bom siten kot pes

Avtorica: Nataša Konc Lorenzutti

Ilustracije: Igor Šinkovec

Založba, leto izdaje: KUD Sodobnost International, 2023

Starostna skupina: 7+

Brez talenta ni poezije in ni lepega vremena! To Aksel zelo dobro ve, saj obožuje vremenske napovedi in talentirane vremenarje, ki znajo poskrbeti za lepo vreme. In če je vreme lepo, je dan primeren za skok v park. Potem pa Aksel nekega dne na poti v park sliši drugačno napoved – spoznal bo nove prijatelje. Resno? Ker jih do tega trenutka ni imel, ga to navda z nelagodjem in strahom. Toda kar spozna v parku, ga dobesedno vrže na zadnjico!

Nagrada: desetnica 2024

šinigoj_kjer veter spi

Lahko bi umrl na tem kavču z mano

Avtor: Andrej E. Skubic

Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2024

Starostna skupina: 15+

V romanu Lahko bi umrl na tem kavču z mano se srečamo s Tomažem, Lijo in Liamom, junaki serije Trio Golaznikus, ki so zrasli v nadobudne najstnike. Spremljamo jih v času tik pred zaključkom 9. razreda, ko jih preganja občutek, da nič več ne bo več tako, kot je bilo, da nikoli več ne bodo sedeli za istimi klopmi. Soočajo se z različnimi izzivi odraščanja, tako doma kot v šoli. Skubic jih varno vodi čez čeri prelomnih časov in ustvari iskreno in iskrivo delo, polno empatije in humorja, ki bo mlade bralce navdušilo z živim, sočnim jezikom.

Nagrade: modra ptica 2024

 

šinigoj_kjer veter spi

Stripovska serija Pasji mož

Avtor: Dav Pilkey
Prevod: Boštjan Gorenc Pižama
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2021 – 2023
Starostna skupina: 5 – 10 let

Stripovska serija o Pasjem možu prevajalca nenehno postavlja pred zahtevne izzive, saj so že sami naslovi prepoznavne travestije znamenitih naslovov svetovne književnosti: Zločin in kazen, Kavelj 22, Viharni vrh in Dvajset tisoč milj pod morjem. Seveda tudi besedila prekipevajo od jezikovne domiselnosti. Ta sega od mikroravni, kamor sodijo – pogosto govoreča – imena (Barky McTreeface za drevo v 22 kaveljcih) ali izvirni medmeti (KA-SHONK, BA-FLOMP, TRA-SKONK v Materinem vrhu), do makroravni, kot sta vpletanje dobesednih ali prirejenih citatov, celo svetopisemskih, in parodiranje znanih pesmic ali zlaganje pesmic z mislijo na povsem določeno melodijo. Slovenjenje torej zahteva veliko razgledanost, jezikovno spretnost in konec koncev pogum, in vse te odlike izstopajo v Gorenčevih prevodih. Celotna utemeljitev žirije >

Nagrade: nagrada Vasje Cerarja 2024 za posebno uspele prevode mladinskih leposlovnih besedil v slovenščino

Nagrajene knjige 2023

Urmal, Mamutov prijatelj

Avtorja: Jože Urbanija, Miha Ha

Založba, leto izdaje: Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, 2023

Starostna skupina: splošno

Živahen strip Mihe Hančiča in Jožeta Urbanije bo mlade bralce ponesel v čas ledene dobe, ko je po okolici sedanjega Kamnika lomastil mamut, ki se je po spletu neverjetnih naključil spoprijateljil z dečkom Urmalom. Zgodba razkrije, kaj se je zgodilo z mamutom, katerega okostje so našli leta 1938 in je pritegnil zanimanje domače in tuje javnosti.

Nagrada: zlatirepec 2023 za najboljši izvirni otroški strip

Bleščivka
Avtor: Špela Frlic
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2022
Starostna skupina: 9 – 14 let

 

Roman Bleščivka je napeta zgodba o nenavadnih dogodkih pa tudi zgodba o strahu, ki zraste iz predsodkov do vsega, kar je drugačno, tuje ali nenavadno. Nenazadnje je to tudi zgodba o tem, kako tak strah lahko premagamo – s skupnimi močmi in z močjo umetnosti.

Nagrada: večernica 2023

Arlan pod preprogo

Avtor: Andrej Predin
Založba, leto izdaje: Založba Morfem, 2022
Starostna skupina: 8 – 14 let

Na obali Večnega morja obleži deček. Premražen, hlipajoč. Le zakaj se ne spomni svojega imena? Kmalu izve, da se pod letečimi drobci prahu izrisuje dežela Pod preprogo. Dežela, v kateri se brezimni tujci brž znajdejo v nemilem primežu pošastnih Inšpektorjev in brezdanje pogoltnosti Razpoke. Teci, deček, teci, ga vzpodbudi dobrotljivi Uhankin glas – dečku, edinemu bitju z bijočim srcem, se na bregu pred grozečimi koraki pridruži zaveznik, rakec Izo. Stopite pod neskončno ravnino tnala neba in vdihnite ganljivo dogodivščino, ki ji jadro napenjajo sili prijateljstva in sočutja ter grenko vprašanje brezdomja.

                                                      Nagrada: desetnica 2023

Pručka

Avtorja : Rok Tkavc in Sabina Šinko
Založba, leto izdaje: KUD Sodobnost International, 2022
Starostna skupina: 3 – 8 let

Slikanica Pručka je sporočilno izrazito večplastna pripoved o deklici Sofiji in njenem zvestem prijatelju Parsifalu Hrabrem, s katerim sta neločljiva pustolovca. A za kakšno pustolovščino v resnici gre v slikanici? Po maminem odhodu na
pot mora Sofija nekaj dni preživeti pri babici in dedku, česar se sploh ne veseli in se pri njiju dolgočasi, dokler v vrtni uti ne odkrije pručke.

                                                     Nagrada: nagrada Kristine Brenkove 2023

 

November v Mumindolu
Avtorica: Tove Janssen
Prevod: Nada Grošelj
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2019
Starostna skupina: 15+

To je roman pretanjenega vzdušja, ki se napaja v novembrski otožnosti, razdvojenosti in osamljenosti. V tem mehkočutnem času se prišleki vsak po svoje soočajo s sabo in z drugimi in se tako spreminjajo ̶ vsak nekaj išče, nekaj pričakuje, nekaj pogreša: Njuhec prave tone, Hemul svobodo, Filifjonka pravi jaz, Mimla neodvisnost, Stricmatic svoje prednike, mali Homsa Premk pa varno zavetje in dom. Tik pred zimo se vsi odpravijo po svoji poti, le mali Homsa ostaja ter z otroško neomajnostjo čaka in upa na vrnitev družine.

Nagrada: nagrada Vasje Cerarja 2023 za posebno uspele prevode mladinskih leposlovnih besedil v slovenščino

Ava
Avtor: Suzana Tratnik
Ilustracije: Alenka Sottler
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2021
Starostna skupina: 15+

Ava ni pridna punčka. Pogosto ima težave z učitelji in vrstniki, zdi se, da se ves čas bojuje s svetom, ki jo obkroža. Navzven je nedostopna, neustrašna, a za to zunanjo podobo se skriva vse kaj drugega. Zaupa se le Vesni in ta je zanjo ves svet. Avina mama je pijanka, njen zadnji fant je bil narkoman, doma živi v hudem zanemarjenju in revščini, neredko gre spat lačna. Potem pa se nekega dne mama ne vrne domov in prepuščena je sama sebi, skriva se pred vsemi, dokler je v roke ne dobi njena nasilna babica …

Nagrada: Levstikova nagrada za življenjsko delo za izvirno leposlovno delo 2023

šinigoj_kjer veter spiItalijanske pravljice 1 in 2
Avtor: Italo Calvino
Ilustracije: Ana Zavadlav
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2022
Starostna skupina: 9 let dalje

Italijanski pisatelj Italo Calvino (1923 ̶1985) je po vzoru bratov Grimm leta 1956 pripravil obsežno zbirko italijanskih ljudskih pravljic. Zbirka pravljic, ki preseneča z mnogimi nepričakovanimi različicami znanih pravljičnih motivov, italijanskih različicah Pepelke, Obutega mačka, Trnuljčice in drugih …, nas popelje v svet ljubezni in čudežev, v svet vsakdanjega in nadnaravnega.

Nagrada:  Levstikova nagrada za izvirne knjižne ilustracije 2023

 

 

 

 

Strokovna komisija je letošnje leto med 90 knjigami (izključno novosti, brez prenovljenih izdaj in novih izborov), ki jim je strokovni odbor Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig, ki ga vodi Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, podelil znak za kakovost zlata hruška, izbrala naslednje knjige, ki so prejele priznanja zlata hruška 2023:

Priznanje zlata hruška v kategoriji izvirna slovenska mladinska leposlovna knjiga prejmeta dve knjigi:
Tik je šel v gozd po drva / Miha Hančič in Ram Cunta. Zavod VigeVageKnjige, 2022.
Kdo je kriv, da je zima bela in druge zgodbe / Neli Kodrič Filipić. Ilustr. Ana Zavadlav. Založba Pivec, 2022.
Priznanje zlata hruška v kategoriji prevedena mladinska leposlovna knjiga prejme:
Spomin na drevo / Tina Vallès. Prev. Veronika Rot. Založba Zala, 2022.
Priznanje zlata hruška v kategoriji izvirna slovenska mladinska poučna knjiga prejme:
Mala kraljica velikih sten: Mira Marko Debelak-Deržaj / Natalija Štular. Ilustr. Damijan Stepančič. Gornjesavski muzej Jesenice, enota Slovenski planinski muzej, 2022.
Priznanje zlata hruška v kategoriji prevedena mladinska poučna knjiga prejme:
Z vsemi čuti! / Philippe Nessmann. Ilustr. Regis Lejonc. Fotogr. Célestin. Prev. Jasmina Žgank. Založba Miš, 2022.

 

Nagrajene knjige 2022

Lahko noč, sine: Sedem pravljic v stripu

Avtor: Izar Lunaček
Založba, leto izdaje: Zavod Stripolis, 2021
Starostna skupina: drugo in tretje triletje

Izar Lunaček s knjigo Lahko noč, sine navduši z duhovito, igrivo in živo improvizacijo izmišljanja in pripovedovanja pravljic, prav taka pa je tudi njegova risba, ki svobodno šiba v različnih barvnih vzdušjih in izvirnih oblikovanjih likov v stripu. Svežina in procnicljivost Lunačkovega pristopa je iz avtorja izvabila le najboljše, z njim ne poneumlja ne malih, ne velikih bralcev, in s tem samo potrdi, da morajo biti otroci najzahtevnejše in najdragocenejše občinstvo.

Nagrade: nagrada zlatirepec 2022 za najboljši izvirni otroški strip

 

Lisičja lunaLisičja luna

Avtorica: Maša Ogrizek
Ilustracije: Tina Dobrajc
Založba, leto izdaje: Založba Miš, 2022
Starostna skupina: drugo in tretje triletje

Polna luna. Mama se je odpravila na nočno dežurstvo in Zoja bo preživela še en samoten večer v hiški na robu gozda. Iz premišljevanja jo zdrami predirljivo mijavkanje. Skozi strešno okno spleza za mačkonom in se povzpne med veje visokega hrasta. Naenkrat zagleda dvoje žarečih oči. Izgubi ravnotežje in omahne v globino … Prične se potovanje, na katerem Zoja postane deklica-lisica. Bo na njem našla svoje pleme in svoj zimzeleni gozd? (vzeto s strani založbe MIš)

Nagrade: nagrada večernica 2022

 

Na klancu

Avtorica: Tina Vrščaj
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2022
Starostna skupina: 15+

Na Klancu je družinski in ljubezenski roman, izpisan v številnih, bolj ali manj natančno skiciranih prizorih, predvsem pa v dinamičnih dialogih, ki čas dogajanja zgodbe trdno umeščajo v našo sedanjost, morda pa že tudi bližnjo prihodnost. V ospredju je odnos med Evo in Gregorjem, ki z dvema deklicama živita na Klancu, precej odrezana od sveta, in ki počasi spoznavata, da se njune temeljne vrednote in odnos do sveta ne ujemajo povsem.

Nagrade: modra ptica 2022

 

Balada o drevesu

Avtorica: Mateja Gomboc
Založba, leto izdaje: Založba Miš, 2021
Starostna skupina: mladinski roman, 15+

Roman je napisan v obliki prvoosebne pripovedi/izpovedi gimnazijke Ade, ki jo nekega torka doleti tragedija – njen fant Majk stori samomor. Ada ostane sama z množico vprašanj, z občutkom krivde in silovitimi čustvi, ki nihajo od žalosti do jeze. Zakaj, zakaj, zakaj?

Nagrade: nagrada desetnica 2022

Nagrajene knjige 2021

šinigoj_kjer veter spiZNAMENITNI: imenitne zgodbe znamenitih osebnosti v stripu

Avtor: Jaka Vukotič, Žiga X. Gombač
Založba, leto izdaje: Rokus Klett, 2021
Starostna skupina: drugo in tretje triletje

Iz utemeljitve strokovne žirije: “Do zadnjega kotička z detajli zapolnjene stripovske strani ponujajo zgodbe, ki jih ne moremo prebrati le z besedami, ampak jih moramo najti med namigi, ki radovednemu bralcu ponudijo še več informacij o tistem, kar ni povedano z besedami. Nagrada za najboljši izvirni otroški strip gre zato v roke dvojcu, ki nas je na originalen, zabaven in poznavalski način spomnil na vse tiste dične gospe in čislane gospode iz slovenske zgodovine, ki smo jih že skoraj pozabili.”

Nagrade: nagrada zlatirepec 2021

 

šinigoj_kjer veter spi

Vrnitev (6.del zbirke Zgodbe s konca ledene dobe)

Avtor: Sebastijan Pregelj
Založba, leto izdaje: Založba Miš, 2020
Starostna skupina: drugo triletje

Brin in Črna sta preživela zimo na Hodiškem jezeru (zdajšnja Avstrija), odločita se, da bosta šla domov, na Barje. Verjetnostna motivacija temelji na znanstvenih dognanjih arheološke stroke (fakt), avtor pa skozi pripoved predstavlja prepričljiv oris koliščarske civilizacije na Ljubljanskem barju in širše. Predstavljeni so vsakdanje življenje kamenodobnih ljudi (fikcija), njihovi uporabni predmeti, prehranjevalne navade in verovanja, med drugim piše v utemeljitvi strokovne žirije.

Nagrade: nagrada večernica 2021

 

šinigoj_kjer veter spi

Kjer veter spi

Avtor: Damijan Šinigoj
Založba, leto izdaje: Založba Miš, 2020
Starostna skupina: tretje triletje, srednješolci

Kaj dobimo, ko izkušen avtor, ki je hkrati tudi izkušen jamar, postavi dogajanje svojega novega mladinskega romana v jamo? Napeto, prepričljivo napisano pustolovko!

Nagrade: nagrada desetnica 2021

 

 

šinigoj_kjer veter spi

Rozimnica: zgodbe, pesmi in uganke

Avtor: Andrej Rozman Roza
Ilustracije: Zvonko Čoh, Danijel Demšar, Milan Erič, Jelka Godec Schmidt, Svjetlan Junaković, Tanja Komadina, Ana Košir, Marjan Manček, Jasna Samarin, Matjaž Schmidt, Damijan Stepančič in Marija Lucija Stupica.
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2021
Starostna skupina: 9-14 let

Andrej Rozman Roza je eden najizvirnejših ter najboljših sodobnih ustvarjalcev za otroke pri nas. Rozimnica zajema iz njegove bogate shrambe pesmi, zgodb in ugank, vse bogato likovno dopolnjene.

Nagrade: Levstikova nagrada za življenjsko delo  2021

 

šinigoj_kjer veter spi

Pepelka

Avtor: Brata Grimm
Ilustracije: Alenka Sottler
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2006
Starostna skupina: 5-10 let

Pepelka bratov Grimm sodi med najbolj klasične in brezčasne zgodbe. V slikanici je objavljena v neskrajšani obliki. Ilustrirala jo je ena najboljših slovenskih ilustratork in tudi mednarodno uveljavljena, akademska slikarka Alenka Sottler. Za ilustracije Pepelke je prejela priznanje Hinka Smrekarja, Levstikovo nagrado in zlato jabolko v Bratislavi. Je prejemnica številnih nagrad (prejela je tudi zlato medaljo Združenja ameriških ilustratorjev).

Nagrade: Levstikova nagrada za življenjsko delo za izvirne knjižne ilustracije 2021

 

šinigoj_kjer veter spi

Fantek in punčka

Avtor: Blaž Lukan
Ilustracije: Ana Zavadlav
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2021
Starostna skupina: 5-10 let

V tej knjigi prisrčnih pesmi, ki nagovarjajo prav vso družino, se fantku in punčki godijo različne stvari – je smeh in veselje, je hipna žalost in jeza, je igra in čudenje in tisoč vsakdanjih drobnarij, iz katerih je spleteno otroštvo. A vselej je zanju pripravljen tudi topel mamin in atov objem.

Nagrade:  Levstikova nagrada za izvirno leposlovno delo 2021

 

šinigoj_kjer veter spi

Obisk

Avtorica: Gaja Kos
Ilustracije: Ana Zavadlav
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2021
Starostna skupina: 5-10 let

Prijateljstvo med lenivcem in tapirjem? Eden v drevesni krošnji, drugi pod njo, eden ves poskočen, drugi pa se z vsakim gibom utrudi …

Nagrade:  Levstikova nagrada za izvirne knjižne ilustracije 2021

Nagrajene knjige 2020

Rimuzine in črkolazen

Avtor: Andrej Rozman Roza
Založba in leto izdaje: Mladinska knjiga, 2019
Starostna skupina: 5-10 let

Zbirka pesmi in kratkih zgodb, ki so izhajale v reviji Ciciban. Ritmična, rimana, bogato zvočna in duhovita besedila z ilustracijami Zvonka Čoha tvorijo celoto, ki vzbuja igrivost in veselje do življenja.

Nagrade: zlata hruška, nagrada večernica 2020

 

Timbuktu, Timbuktu

Avtor: Peter Svetina
Ilustracije: Igor Šinkovec
Založba in leto izdaje: Založba Miš, 2019
Starostna skupina: 5-10 let

Timbuktu je mesto sredi Afrike, ki je bilo svojčas znano kot središče učenosti in strpnega pogovarjanja. Zdaj je Timbuktu tudi knjiga, ki ima s tem lahko kakšno zvezo. Je pa tudi beseda, ki se fino izgovarja in sliši.

Nagrada: Znak kakovosti zlata hruška, Nagrada Kristine brenkove za izvirno slikanico, Nominacija za večernico 2020 

 

Ding Dong zgodbe

Avtorica: Jana Bauer
Ilustracije: Bojana Dimitrovski
Založba, leto izdaje: KUD Sodobnost International, 2018
Starostna skupina: 5-10 let

Domišljijsko bogato pripoved z izjemnim posluhom za detajle intonira iskriva duhovitost, avtorica pa pripovedi premišljeno gradi na situacijski in karakterni komiki. Če k temu dodamo še nekaj aluzij na znane pravljice, je jasno, da nas čaka resnično zabavno branje.

Nagrade: zlata hruška, nagrada desetnica 2020

 

KRVZ

Avtorica: Simona Semenič
Ilustracije: Tanja Komadina
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2019
Starostna skupina: 5-10 let

Roman je svojevrstna motivacija za odkrivanje znanih in manj znanih kotičkov prestolnice, obenem pa tako univerzalna, da bo nagovorila slehernega bralca in bralko, ob njej se bodo zabavali tako otroci, kot njihovi odrasli.

Nagrade: modra ptica 2020

 

Čriček in temački občutek

Avtor: Toon Tellegen
Prevod: Staša Pavlović; Ilustracije: Ana Zavadlav
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2017
Starostna skupina: 5-10 let

V čričkovi glavi se nekega jutra pojavi temačen občutek. Velik in siv in neomajen. Prav rad bi bil ponosen na to. Vendar ni ponosen, samo potrt. In čeprav ne ve, kaj potrtost sploh je, ve, da mora biti nekaj resnega. Kratki živalski roman priljubljenega pisatelja Toona Tellegena velja za klasiko nizozemske književnosti. Zagpdba pretanjeno, a hkrati z značilnim avtorjevim humorjem spregovori o temnih in tako človeških občutkih nemoči.

Nagrade: Levstikova nagrada 2019 in mednarodna nagrada IBBY za ilustracijo

 

Drobtine iz mišje doline

Avtorica: Anja Štefan
Ilustracije: Alenka Sottler
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2019
Starostna skupina: 3-10 let

Čudovite mišje rime izpod peresa naših najvidnejših ustvarjalk.

Nagrade: zlata hruška, nagrada večernica 2018, nominacija za nagrado desetnica 2019

 

Zvezek in brezvezek

Avtorica: Nataša Konc Lorenzutti
Ilustracije: Tanja Komadina
Založba, leto izdaje: Založba Miš, 2019
Starostna skupina: 5-10 let

Kako je bilo v šoli? V redu. Kakšna je učiteljica? V redu. Prvošolka Nika je izpilila svoj odgovor na vprašanja o šoli do popolnosti. Tako kot vsak šolar, ki ga pozna. In na to je strašno ponosna. Aha, kdo je Nika? Junakinja nagrajene knjige Kdo je danes glavni, ki ji niti v šoli niti doma nikoli ni dolgčas.

Nagrade: zlata hruška, mednarodna nagrada IBBY

 

Bo res vse v redu?

Avtorica: Cvetka Sokolov
Ilustracije: Marta Bartolj
Založba, leto izdaje: Založba Miš, 2019
Starostna skupina: 5-10 let

Kratek ilustrirani roman skozi perspektivo desetletnega Bora premleva medosebne odnose v družini.

Nagrade: zlata hruška, nominacija za desetnico 2020
Knjiga se je uvrstila med bele vrane 2020 (White Ravens), izbor najboljših mladinskih knjig z vsega sveta, ki ga pripravlja Münchenska Mednarodna mladinska knjižnica (Internationale Jugendbibliothek München).

 

Zavetje vode

Avtorica: Sarah Crossan
Prevod: Ana Barič Moder
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2018
Starostna skupina: 10-15 let

Prvenec irske pisateljice Sarah Crossan pripoveduje zgodbo o odtujenosti in tujosti ter notranji moči in volji do polnega življenja. Zavetje vode je branje za vse generacije.

Nagrade: častna lista IBBY za prevod, nominacija za nagrado carnegie medal

 

Dežela bomb, dežela trav

Avtor: Brane Mozetič
Ilustracije: Maja Kastelic
Založba, leto izdaje: Center za slovensko književnost, 2013
Starostna skupina: 10-15 let

Protivojna zgodba, ki jo je Brane Mozetič zapisal pred več kot tridesetimi leti in je tokrat v čudovitih ilustracijah prvič oživela v knjižni obliki, prinaša lepo sporočilo o odraščanju in življenju v miru in sreči.

Nagrade: nominacija za nagrado Peter Pan 2020

Nagrajene knjige 2019

Drobtine iz mišje doline

Avtorica: Anja Štefan
Ilustracije: Alenka Sottler
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2019
Starostna skupina: 3-10 let

Čudovite mišje rime izpod peresa naših najvidnejših ustvarjalk.

Nagrade: zlata hruška, nagrada večernica 2018, Levstikova nagrada 2018

 

Luna in jaz

Avtorica in ilustracije: Andreja Peklar
Založba, leto izdaje: KUD Sodobnost, 2019
Starostna skupina: 3-10 let

Če imaš za prijateljico luno, ti ponoči nikoli ni dolgčas. Z njo se lahko igraš skrivalnice ali šteješ zvezde. Lahko gresta na dolg skrivnosten potep – s čolnom! In ko zaspiš, te čuva vso noč. Čeprav postane luna včasih tanka kot mišji repek, njeno prijateljstvo nikoli ne usahne.

Nagrada: nagrada Kristine Brenkove 2019
Nagrade v tujini: nagrada Purple Island na razstavi Nami Concours 2015, Nami Island, Koreja. Ilustracije na razstavi na Knjižnem sejmu v  Bologni, 2018.

 

Pesmi iz galerije

Avtor: Andrej Rozman Roza
Ilustracije: Jakob Klemenčič
Založba, leto izdaje: Narodna galerija, 2018
Starostna skupina: 3-10 let

Pesnik Andrej Rozman Roza je za izbrane galerijske slike  iz zbirke Narodne galerije zložil pomenljive, slikovite, poučne in razigrane verze.

Nagrada: Desetnica 2019

 

Levstikova nagrada 2019

Boris A. Novak in Jelka Godec Schmidt za življenjsko delo
Anja Štefan: Drobtine iz mišje doline
Ana Zavadlav za ilustracije zadnjih dveh let, posebej Čriček in temačni občutek Toona Tellegena (Mladinska knjiga, 2018)

Nagrajene knjige 2018

Molitvice s stopnic – Ana ZavadlavMolitvice s stopnic

Avtor: Peter Svetina
Ilustracije: Ana Zavadlav
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2016
Starostna skupina: 3-10 let

V pesniški zbirki Petra Svetine so drobne molitvice, ki jih izreka otrok in so vezane predvsem na njegove najbližje in porojene iz konkretnih okoliščin. So žive in pristne. Pa nežne in tople, ampak hkrati lahko povzročijo tudi bolečino. V molitvicah bralec dejansko začuti moč otrokovih želja, ki razkrivajo, kaj je zanj pomembno, kaj se mu mota po glavici, kakšni so njegovi strahovi in kakšne skrbi.

                                                     Nagrada: Večernica 2017

 

Skodelica kave

Avtor: Ivan Cankar
Ilustracije: Peterl Škerl
Založba, leto izdaje: Založba Miš, 2018

Cankarjeva mojstrska črtica je tokrat predstavljena kot naslovniško odprta knjiga z ilustracijami, namenjena vsem generacijam. Izvirno Cankarjevo besedilo spremljajo ilustracije kritiško nagrajenega ilustratorja Petra Škerla, sporočilna vrednost Cankarjevega besedila je zažarela v novi in osveženi podobi ter se bo s tem priljubila novim generacijam. Besedilo in ilustracije pospremi razmišljanje dr. Dragice Haramija in dr. Janje Batič, ki pojasnita vlogo ilustracije pri interpretaciji literarnega dela ter opozorita na pripovedno vrednost likovne komponente dela. Besedilo vsebuje tudi angleški prevod.

Nagrada: nagrada Kristine Brenkove 2018

 

Žiga špaget je za punce magnet | Aksinja Kermauner - Knjigarna BuklaŽiga špaget je za punce magnet

Avtorica: Aksinja Kermauner
Ilustracije: Zvonko Čoh
Založba, leto izdaje: Zveza gluhih in naglušnih Slovenije, 2018
Starostna skupina: 5-10 let

Pričujoča knjiga je nadaljevanje priljubljene slikanice Aksinje Kermauner z naslovom Žiga špaget gre v širni svet, ki je izšla leta 2010 kot tipanka v brajici, torej namenjena slepim in slabovidnim. Nadaljevanje zgodbice, slikanica Žiga špaget je za punce magnet, pa je multisenzorna knjiga, ki jo lahko berejo gluhi in gluhoslepi, slepi in slabovidni ter tudi osebe z motnjami v duševnem razvoju. Besedilo dopolnjujejo risbe kretenj, ki jih je ustvaril Nikolaj Vogel, gluhi akademski slikar, besedilo v velikosti 18 pik, videoposnetek s pripovedovalcem vsebine v obliki QR-kode in brajica.

Nagrada: Desetnica 2018

 

Tombola ali življenje!Tombola ali življenje

Avtorica: Suzana Tratnik
Založba, leto izdaje: Mladinska knjiga, 2017
Starostna skupina: nad 14 let

V obdobju, stkanem iz razočaranj – nad šolo, iskanjem poklica, starši, prijateljico in fanti – mora Mija sama spoznati, katera pot je zanjo prava in na koga se splača v življenju staviti. Roman Tombola ali življenje! je  izvrstno branje za mlade pa tudi za tiste, ki so najstniška leta že pustili daleč za sabo.

Nagrada: Desetnica 2018

DOGODKI

39. mednarodni kongres IBBY (Trst)

30. avgusta 2024 - 1. septembra 2024

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content