Pravljične in učne poti – Posavje

grad Podsreda

Foto: Franci Horvat

Grad Podsreda: Zaklad v osrčju Kozjanskega parka

Južno od Podsrede je gora Orlica. Ko so prišli nekoč v prejšnjih časih Francozi v naše kraje, se je podsredski grof zbal za svoje zlatnike. Napol­nil je z njimi tri polovnjake, jih odpeljal na Orlico in zakopal. Denar se je polagoma pogreznil globoko v zemljo in zdaj je tam samo jama, kjer je stal prej voz z denarji. Kaj se je zgodilo pa potem? …

Izhodišče: Podsreda

Sevniški_grad_in_lutrovska_klet

Tematska pot Gozd je kultura

Grad Sevnica je osrednja kulturno-turistična znamenitost mesta in občine Sevnica. Nad starim mestnim jedrom je na grajskem pobočju, poleg gradu, Lutrovske kleti in Vrtnarjeve vile, moč obiskati mogočna stara drevesa grajskega parka, ki se na severni strani gradu neopazno sklepa z grajskim gozdom. Kot sta Grad Sevnica in Lutrovska klet kulturna spomenika, tako sta grajski park in grajski gozd zaščiteni naravni vrednoti, ki s številnimi posebnimi drevesi ponujata tudi možnosti učenja in izobraževanja o gozdu. Različne vsebine o drevesih, drevesnih vrstah, delih dreves in vlogi dreves za ljudi, živali in naravo se združujejo v tematski poti »Gozd je kultura«. Nastala je v okviru projekta »Zelena doživetja Posavja«. Gozd je občutenje in ljubezen, ki nas zna nagovoriti v paradigmi povezovanja, spoštovanja, združevanja in zaupanja. Je odprta knjiga o zgodovini in prihodnosti. Sledovi človeške dejavnosti so vpeti v harmoničnost gozdno – grajske slike. Drevesa, tla in skupna energija pričajo o dejanju naših prednikov. Na naši poti ne obstajajo ločnice med naravnimi tokovi kot so zrak, drevesa, voda, živalstvo, tla, veter… Na naši poti je vse povezano. Tematsko pot Gozd je kultura lahko obiščete sami ali v spremstvu vodnika interpreta. Dolga je manj kot 1 km.

Izhodišče: Sevnica

Lisca

Jurkova učna pot na Lisci

Po obronkih Lisce se lahkih nog podate na 2,2 kilometra dolgo nezahtevno krožno učno pot, ki je ime dobila po razborskem učitelju Blažu Jurku, ki je dal pobudo za postavitev prve planinske koče na Lisci, ki še danes nosi njegovo ime. Na razgibani poti z rahlimi vzponi in spusti spoznate biotsko raznovrstnost Lisce in njenih prebivalcev; žuželk, opraševalcev, različnih vrst ptic in živali, dreves, grmovnic, rastlin in zdravilnih zelišč, navdušijo pa vas tudi izjemni razgledi na velik del Slovenije in celo proti sosednji Hrvaški.

Izhodišče: Lisca; dolžina: 2,5 kilometra; trajanje: 1 ura

DOGODKI

There are no upcoming events.

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Nacionalni mesec skupnega branja 2021
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content