Pravljične in učne poti – Gorenjska

Bohinjsko jezero: Kjer so pravljice doma

Fotografija: Sašo Kočevar

Bohinjsko jezero: Kjer so pravljice doma

Igrivo raziskovanje na pravljični poti, na zahodni obali Bohinjskega jezera v Ukancu, s sedmimi junaki Bohinjskih pravljic. Dva dodatna junaka čakata na Voglu in pri slap Savici. Privlačno in poučno za družine z majhnimi otroki.

Izhodišče: Bohinj-Ukanc

Pot pastirskih škratov na Krvavcu

Pot pastirskih škratov na Krvavcu

Pravljično-doživljajska pot vas popelje skozi gozdove in prostrane pašnike Krvavca ter vas nahrani z dih jemajočimi razgledi. A kako šele razburka vašo domišljijo! Podajte se na lov za biseri ajdovskih deklic, obiščite Škratov vrt, izkusite življenje v Pastirski bajti in prisluhnite Gori zvokov! Kdor dobro opazuje in začuti naravne lepote Krvavca, ta bo z lahkoto razrešil čarobni izrek, ki prežene škratji urok in prinese pravo pastirsko nagrado. S pomočjo Škratove beležke in pedagoško didaktičnih tabel na poti otroci rešujejo naloge ter iščejo simbole škratorunščine, starodavne škratovske pisave. Posebna čustva in doživetja ob poti dodatno spodbuja kar 16 lesenih skulptur živali s Krvavca in škratov. Dolga 3,6 km.

Izhodišče: kabinska žičnica Krvavec

Pot kulturne dediščine Žirovnica

Je pot, ki je bila že leta 2012 Naj pot in dokazuje da skrbniki poti znajo na poti dobro delati in dodajati nove vsebine. Pot kulturne dediščine Žirovnica je ena najstarejših tematskih poti v Sloveniji in predstavlja edinstven pomen v slovenskem kulturnem prostoru ter vabi k aktivnemu odkrivanju tradicije. Pot povezuje kulturno-zgodovinske spomenike v vaseh pod Stolom, med katerimi se nahaja pet osrednjih točk. To so Prešernova rojstna hiša v Vrbi, rojstna hiša Matije Čopa v Žirovnici, kjer je celotna pot predstavljena tudi v igrano-dokumentarnem filmu, Spominski čebelnjak Antona Janše na Breznici in rojstni hiši pisateljev Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah in Janeza Jalna na Rodinah. Krožna pot je dolga 10 kilometrov, z odkrivanjem Poti kulturne dediščine Žirovnica začnete na poljubnem mestu. Speljana je po lokalnih, vaških in poljskih cestah, del poti tudi po pašniku nad vasmi. Označena je z novimi usmerjevalnimi tablami, ki vas vodijo od ene do druge znamenitosti.

Izhodišče: Žirovnica

Rajže po poteh triglavskih pravljic

Okoli Triglava se plete mnogo pravljic, ki jih skrivnostno molčeče skale, temni gozdovi pod njimi in s soncem obsijane planine tiho čuvajo v svojih nedrjih …Vabljeni na  pravljično pot, na kateri boste srečali vaške posebneže Dovjega in Mojstrane, domačine in bajeslovna bitja, ki vam bodo odstrli pravljično tančico starih šeg in navad, domislic, pregovorov in vraž. Na poti mogoče najdete pisker cekinov ali rešite zakleto deklico. Upamo, da vas ne zaloti zmaj s sedmimi glavami ali dobi v svoje pesti Škompnik … Vsekakor vam ne bo hudega, če v sebi nosite otroško igrivost, ki odpira vrata v domišljijski svet ter ljubezen do preprostega, kmečkega življenja, jezika in izročila naših dedov in babic. Mimogrede, ko boste vse našteto doživljali, se boste nevede sprehodili po zelenih senožetih, šteli dolge njive, opazovali sončne trate, temne gozdove in sive skale visoko nad njimi …

Izhodišče: Dovje-Mojstrana

Pot skozi Zalo

Se sprašujete, kaj vse bi v ta gozd privabilo vas? Zagotovo lepa narava, razgledi, animacijske točke, kjer se lahko brezskrbno igrate in hkrati spoznavate gozd, dobra kulinarika in šaljivi domačini, ki vas v igranih zgodbah popeljejo več sto let v preteklost. Tematska pot večji del poteka skozi gozd Zala, o katerem je pisal naš pisatelj dr. Ivan Tavčar v knjigi V Zali. Slednja govori o kanoniku Amandusu, ki ga je na lovu napadel in močno ranil medved. Zanj je nato poskrbela Katarina, dekle z bližnje Mrakove domačije. Kljub prepovedani ljubezni je med njima preskočila iskrica ljubezni. Kako se zgodba zaplete, boste spoznali ob prijetni hoji prek Žirovskega Vrha.

Izhodišče: Kmetija pr’ Bukovcu / Žirovski vrh

Romualdova pot – po poti Škofjeloškega pasijona

Pasijonska soba je prva postaja od trinajstih, kjer obiskovalec preko atraktivne, večplastne prostorske predstavitve doživi pasijonsko zgodbo na intimen in mističen način. Preko makete mesta na Cankarjevem trgu obiskovalec spozna srednjeveško mesto, na naslednji postaji v Kapucinski knjižnici po original prvega dramskega dela v slovenskem jeziku. Preko interaktivnega vodenja pa pater Romuald, avtor pasijona, svoje delo predstavi na zabaven in hudomušen način, saj vključuje kvize, naloge, izzive ter nam preko obogatene resničnosti predstavlja mesto in pasijon iz preteklosti. Dolga 2 km.

Izhodišče: Škofja Loka

Pot Jeprškega učitelja

Pešpot jeprškega učitelja je poimenovana po noveli Simona Jenka. Povezuje naselja in slikovite kraje na desnem bregu reke Save, ki ležijo konglomeratni rečni terasi med Drulovko in Bregom ob Savi. Rdeča nit poti so knjige, saj je na Špiku delovala literarna zgodovinarka Marja Borštnik, Podreča pa je rojstni kraj Simona Jenka. V čast omenjenima literatoma so ob poti postavljene male knjigobežnice – male gozdne knjižnice, ki na izposojo ponujajo priznana književna dela. ker pa je pot posejana s prostori za počitek in razgledišči, se prebiranje literature in pobeg v mirno spokojnost gozda na teh območjih ponuja kar sámo.

Izhodišče: parkirišče na Drulovki

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content