Pravljične in učne poti – Savinjska

Logarska dolina

Foto: Peter Janežič

Logarska dolina: Kjer so živeli zmaji

Tam, kjer je danes prekrasna Logarska dolina, je bilo v davnih davnih dneh jezero. V njem je živel strahovit zmaj, ki je bil velik požeruh. Domačini so mu morali vsak dan pripeljati na jezerski breg deklico, ki jo je povlekel pod vodo in požrl. Tako je požrešni zmaj sčasoma požrl vsa dekleta.

Izhodišče: Log

Celjski grad

Foto: Franci Horvat

Celjski Stari grad: Knežji potep

Ste vedeli, da je na starem Celjskem gradu zakopan zaklad? Skrit je v votlini, ki jo zapirajo velika črna vrata, pred katerimi straži pes, velik kot vol. Vhod do vrat je zasut. Kdo je tako pogumen, da ga gre iskat?

Izhodišče: Celje

Žička kartuzija

Foto: Luka Dakskobler

Žička kartuzija: Nerazložljiva spokojnost

Žička kartuzija je nekdanji samostan, nekoč dom »belih menihov«, danes pa mesto za sprostitev, pobeg od vrveža, koncert ali celo – pravljično poroko.

Izhodišče: Stare Slemene (v bližini naselja Žiče v občini Slovenske Konjice)

Učna pot Škrata Bisera

Učna pot Škrata Bisera

Na pobudo turističnega podmladka in Mladinske sekcije so v letu 2018 člani TD Vinska Gora uredili Učno pot škrata Bisera. Pot zajema 6 točk z različno vsebino. Na domačiji Lamperček si ogledamo Oboro divjadi in lovski muzej. Na Temnjaškem potoku je vsebina voda in njeno bogastvo. Pri Vovkovem mlinu si ogledamo mletje žita na star način in se seznanimo z zgodovino mlinarstva. Ob gozdni sprostitvi spoznamo pomembnost gozda za življenje. Na Kačjem gradu je predstavljeno življenje v času, ko so nam gospodarili graščaki. Zbirka starin Blažiš pa nam pričara bogato tehniško zgodovino. Pot je opremljena z informacijskimi tablami v treh jezikih, smernimi tablami in video odzivniki z angleškimi podnapisi.

Izhodišče: Vinska gora

Škratova učna pot na Rogli

Foto: Rogla.eu

Škratova učna pot na Rogli

Od hotela Planja se spustimo do športne dvorane, kjer zavijemo v gozd in po gozdni poti nadaljujemo do manjšega lesenega stolpa, kjer se pot začne rahlo vzpenjati. Po poti nas spremljajo oznake Pohorskega škrata in poučne table. Pridemo do jase, kjer zavijemo desno proti Koči na Jurgovem. Po makadamski cesti ali po smučišču se vračamo do hotela navzgor. Ko pridemo do vrha povezovalne vlečnice, zavijemo desno v gozd in zagledamo razgledni stolp. Nato se skozi gozd vračamo po poti do hotela Planja. Potep po Škratovi učni poti nam daje novo znanje in veščine ter kreativnost in zabavo. Vodi nas pohorski škrat, ki je nekje skril svoj zaklad. Preseneti nas huda mravljica in Pohorska vasica z 9 hiškami in cerkvico na sredini. Maksi spomin s kanglami za mleko, čutna pot, pa lesena kravica z zvončki, na katere lahko zaigrate in seveda spečete krompir.

Izhodišče: Hotel Planja, Rogla; Dolžina: 4 kilometre; Čas: 1 ura

Mestni gozd Celje

Foto: Celje.si

Mestni gozd Celje

Mestni gozd Celje, ki se nahaja na južnem obrobju Celja je zaradi poudarjenih ekoloških in socialnih funkcije je zavarovan z občinskim odlokom in uvrščen v kategorijo gozdov s posebnim namenom. Z odkupi zasebnih gozdov in izgradnjo omrežja sprehajalnih in večnamenskih gozdnih poti, ki so nadgrajene z rekreacijsko, izobraževalno in doživljajsko opremo, predstavlja največjo urejeno zeleno površino mesta in svojevrstno učilnico na prostem. Dolga 7,5 km.

Izhodišče: Celje

DOGODKI

Kinobalon na spletnem Kinodvoru

15. decembra 2022 - 31. januarja 2023

8. Teden pisanja z roko

23. januarja 2023 - 27. januarja 2023

Razstava Otroci gledalci

27. januarja 2023

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Nacionalni mesec skupnega branja 2021
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content