Pravljične in učne poti – Dolenjska

Pleterje

Pleterska pot: V območju samostanske tišine

Sprehod med dolenjskimi griči, kjer v še danes kartuzijani združujejo samotarsko življenje z občestvenim. V svojih celicah so zaposleni z molitvijo, s premišljevanjem ter z intelektualnim in ročnim delom.

Izhodišče: Šentjernej / Muzej na prostem Pleterje

Kostanjevica

Foto: Marko Pršina

Kostanjeviški grad: V deželi vil čestitk

Pripovedka o kostanjeviških čestitkah je še danes živa med ljudmi, a je ohranjena v več različicah. Nekateri govorijo, da so bile čestitke zle čarovnice, drugi rajši verjamejo, da so bile prijazne gorske vile. Prav imajo oboji, saj so čestitke kmetom pomagale ob žetvi in setvi ter odvračale nesrečo od domačij. A gorje tistemu, ki jih je opazoval, kadar so se kopale v Krki! Doletela ga je nesreča, lahko se je zgodilo, da mu je toča pobila polja in bolezen živino.

Izhodišče: Galerija Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki

jurciceva-pot

Jurčičeva pot

Literarna pot, ki pohodnike popelje od Višnje Gore do Muljave, se vije skozi čudovito naravo, mimo znamenitosti, ki so za večno žive v Jurčičevih delih. Dežela, po kateri je vandral Jurčičev literarni junak Deseti brat, vsako leto prvo soboto v marcu privabi pohodnike na pohod, na katerem se udeležencem predstavita čudovita naravna in bogata kulturna dediščina. Dolga je okoli 15 kilometrov in je nezahtevna. Prehodite jo lahko v vseh letnih časih. Ob peti obletnici je bila pot podaljšana še s potjo do Krke, tako da je danes pohodnikom Jurčičeva pot na voljo v krajši in daljši izvedenki. Krajša pohodnike pripelje od Višnje Gore neposredno na Muljavo, daljša pa iz vasi Oslica do Znojil in nato do Krke ter nazaj na cilj na Muljavi. Dolžina daljše trase Jurčičevega pohoda je skupno 23 kilometrov. V kolikor bi se želeli sprehoditi samo iz Višnje Gore do Muljave, boste prehodili 12 kilometrov.

Izhodišče: Višnja Gora

levstikova pot

Levstikova pot ali Popotovanje iz Litije do Čateža

Popotniška pot je urejena po istoimenskem delu slovenskega pisatelja Frana Levstika iz leta 1858. V opisovanje potovanja med Litijo in Čatežem je Levstik vpletel slovstveni program,v katerem je govoril o pomenu ljudskega izročila in razmišljal o primerni, privlačni knjigi za slovenskega bralca, ki bi služila domoljubni vzgoji.

Pripovednik opisuje pot v času svetega Martina, ki ga praznujemo 11. novembra, zato se v spomin na to popotovanje vsako leto, drugo soboto v novembru, organizira pohod po Levstikovi poti. Označena je bila leta 1987 in je speljana po dveh trasah: severna je dolga 22 km, južna pa 21,5 km. Zadnja leta se pohoda udeleži tudi preko 20.000 pohodnikov.

Izhodišče: Litija

Pot mladosti Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka

Mirna Peč je kraj treh dolin in se razprostira na levem bregu reke Temenice, med Trebnjim in Novim mestom. Je pa tudi rojstni kraj enega od avtorjev pesmi štirih – Toneta Pavčka, medtem ko se  je imojster harmonike Lojze Slak rodil v bližnjem Malem Kalu. Obema so domačini v Mirni Peči postavili skupni muzej, ki domuje v nekdanih prostorih tamkajšnje osnovne šole. V muzeju se nahaja velik interaktivni paviljon Čebelji svet, otroci pa bodo verjetno najbolj navdušeni nad pravim čebeljim panjem, pri katerem bodo lahko občudovali in si lažje predstavljali delo in življenje čebel, s pomočjo posebnih očal pa bodo lahko celo videli, kako je biti čebela, skozi njihove oči. Na krožni poti, ki poteka med vinorodnimi goricami, obiščemo še njuni rojstni hiši in spominski obeležji.

Izhodišče in cilj: kulturni dom Mirna peč; dolžina poti: 12 kilometrov, trajanje: 3 ure

Gorjanci_kosenica

Trdinova pot

Trdinova pot je daljša krožna pohodna pot, poimenovana po Janezu Trdini. Trdina, sicer Gorenjec iz Mengša, je na Dolenjskem našel svoj dom. Še posebej so mu bili pri srcu Gorjanci, kjer je v pogovoru s prijaznimi domačini spoznal zgodbe o temnih gozdovih, vilah in škratih, grajskih gospodih in gospeh, čarovnicah, pa tudi o resničnih ljudeh in jih prelil v znamenite Bajke in povesti o Gorjancih. Trdinova pot je speljana po poteh, ki jih je ta drobni mož prehodil med svojim bivanjem v Novem mestu. Trdinova pot tako poteka po najlepših predelih Dolenjske, čez Gorjance, od koder se odstira pogled na Kočevski rog, Belo krajino, čez Trdinov vrh, mimo studenca Gospodična in planinskega doma ob njem, na Opatovo goro pa vse do Kostanjevice na Krki, Otočca in samostana Pleterje.

Izhodišče in cilj: Novo mesto. Dolžina poti: 153 kilometrov. Trajanje: 6-7 dni. Obiskovalci večinoma prehodijo le del poti z imenom Trdinova učna pot, ki se začne in konča pri Planinskem domu pri Gospodični ter poteka mimo Trdinovega vrha, Doma pri Miklavžu, Krvavega kamna. Obsega 25 informativnih točk, ki so označene z informativnimi tablami. Prehodimo jo v dveh urah zmerne hoje.

Velikolaška kulturna pot

Velikolaška kulturna pot (Levstik, Stritar, Trubar)

Krožna pot, ki povezuje rojstne kraje Frana Levstika, Josipa Stritarja in Primoža Trubarja ter štiri različne katoliške cerkve na poti od Velikih Lašč do Rašice. Na poti se sprehodimo po zanimivih krajih in se napajamo v naravi, kjer so našli navdih za svoja dela. Pomembnejša mesta na poti označujejo informacijske table. Z Rašice se lahko vrnemo v Velike Lašče ali podaljšamo izlet do gradu Turjak. Planinsko društvo Velike Lašče vsako leto prvo soboto okrog 8. junija (rojstni dan Primoža Trubarja) organizira tudi pohod po Velikolaški kulturni poti.

Izhodišče: Velike Lašče. Dolžina poti: 15 kilometrov; trajanje: 5 ur. Primerna tudi za družine s šoloobveznimi otroki.

Župančičeva pot

Župančičeva pot povezuje devet krajev, kjer je odraščal pesnik Oton Župančič. Pot povezuje kraje med pesnikovo rojstno Vinico in vasjo Dragatuš, kjer je pesnik preživel svoja otroška leta. Ob poti spoznamo značilnosti belokranjske pokrajine, njene naravne in kulturne znamenitosti. Vsako leto drugo soboto v mesecu juniju je organiziran tradicionalni pohod od Dragatuša, po Krajinskem parku Lahinja skozi vasi Hrast in Perudina do Žežlja nad Vinico, po romarski poti na Golek, ki se zaključi v Vinici.

Izhodišče: Dragatuš; dolžina poti: 10 kilometrov; trajanje: 4 ure

DOGODKI

Kinobalon na spletnem Kinodvoru

15. decembra 2022 - 31. januarja 2023

8. Teden pisanja z roko

23. januarja 2023 - 27. januarja 2023

Razstava Otroci gledalci

27. januarja 2023

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Nacionalni mesec skupnega branja 2021
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content