Pravljične in učne poti – Koroška

Podzemlje Pece

Foto: Tomo Jeseničnik

Podzemlje Pece: K hihitajočemu se škratu

Po ljudskem verovanju naj bi bile tam, kjer prebiva rudarski škrat Berkmandeljc, bogate rudne žile. In res so med Peco in Uršljo goro ljudje že od nekdaj kopali svinčevo rudo. S pravim rudarskim vlakom vas popeljemo v osrčje rudnika svinca in cinka. Globoko pod površjem se sprehodite po muzejski poti, na kateri vas seznanimo z zgodovino rudarjenja in življenjem naših rudarjev skozi čas . Lahko pa tudi s kolesom ali kajakom.
Doživite z nami pravi »knapovski šiht«.

Izhodišče: industrijska cona Glančnik (Mežica)

prežihova bajta

Foto: Kotlje.si

Vorančeva pot

Vorančeva pot je pohodniška pot, posvečena Lovru Kuharju, slovenskemu pisatelju, rojenemu leta 1893 v Podgori pri Kotljah. Vodi nas skozi idilično koroško naravo po nekaterih ključnih krajih iz časa pisateljevega življenja v Kotljah. Vorančeva pot ponuja dve različici: krajša obsega devet postaj in traja približno tri ure, medtem ko na daljši, peturni (dolga je 14 kilometrov), obiščemo še dve postojanki, ki spominjata na junake njegovih del. Ena izmed postaj je tudi dom njegovega deda.

Izhodišče: Kotlje

meškova pot

Foto: Kamra.si

Meškova pot

Fran Ksaver Meško, župnik in pisatelj, je bil skrben “pastir” svojim Selancem. če je bilo treba, se je v hudi poletni vročini podal na dolgo pot od sv. Roka do sv. Neže,, da bi izprosil dežja za žejna polja in travnike! Pogosto so se mu na tej poti pridružili krajani. Starejši domačini pravijo, da se je to tako obneslo, da so bili včasih Meško in verniki mokri od dežja, še preden so prišli do sv. Neže. Pot, ki so jo Meško in njegovi farani tolikokrat naredili, je danes imenovana “Meškova pot”. Pot poteka na območju vasi Sele in Vrh ob vznožju Uršlje gore in vodi od cerkve sv. Roka do cerkve sv. Neže.

Izhodišče: Začne in konča se pri cerkvi sv. Roka na Selah pri Slovenj Gradcu. Pot je prehodna v petih urah in je dolga 14 km.

DOGODKI

Kinobalon na spletnem Kinodvoru

15. decembra 2022 - 31. januarja 2023

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Nacionalni mesec skupnega branja 2021
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content