Pravljične in učne poti – Goriška

Sv. Hieronim na Nanosu

Foto: Simon Strnad

Sv Hieronim: Starodavni svetilnik na Nanosu

Na pobočju Nanosa, pod Plešo, stoji še danes cerkvica brez strehe in njeno kamenje je prav belo in izprano od sonca in zimskih viharjev. Pred več sto leti, ko tu še ni bilo cerkve, je imel na tem pobočju svojo kolibo menih Heronim.

Izhodišče: Lovska koča Vojkovo (cesta: Vipava-Nanos)

Štanjel

Foto: Alenka Štrukelj

Štanjel: Pravljično mestece

Za kraj, kjer so doma nabrite »štorije«, kakor tod pravijo izmišljenim zgodbam, lahko mirno rečemo, da je eden najbolj slikovitih in najstarejših na Krasu. Od daleč se zdi kot nekakšno dobro utrjeno kamnito gnezdo, skladno in zlito z okoliško pokrajino.

Izhodišče: Štanjel

Gregorčičeva pot

Pešpot, poimenovana po pesniku Soče Simonu Gregorčiču, vodi od Renč skozi Arčone in čez Rabatovec do Gradišča. V sproščenem in prijetnem pohodniškem vzdušju se boste na njej seznanili z drobci pesnikove življenjske zgodbe in njegovim delom. Namenjena je vsem generacijam, tako za posameznike, družine in organizirane skupine.

Izhodišče: Renče (na “placu” pred cerkvijo)

Kosmačeva učna pot

Kosmačevo učno pot so uredili učenci in mentorji OŠ Most na Soči v okviru inovacijskega projekta Zavoda RS za šolstvo v letih 1998/99 in 1999/2000. Na poti od Skopičnika do Mosta na Soči so postavili 10 informacijskih tabel in kažipotov, ki vodijo pohodnika skozi pisateljevo delo in opozarjajo na značilnosti Soške doline. Kosmačeva domačija, ki so lahko obiščemo v Bukovci na Slapu ob Idrijci, je od leta 2000 vključena v mednarodni projekt Genius loci, ki povezuje pet rojstnih krajev velikih literatov, poleg Kosmačeve še rojstne kraje Federica Garcie Lorce, Francisca Goye, Friedricha Novalisa in Giotta di Bondoneja. Vsako leto pa na tretjo majsko soboto pripravijo tudi tradicionalni pohod po Kosmačevi poti.

Celotna učna pot je dolga 10,5 km in traja pet ur.

Izhodišče: Bukovica

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content