S knjigo na izlet

Barbara Hanuš

Kako dobro poznamo Slovenijo? Ko načrtujemo izlet, pomislimo tudi na knjige, ki jih lahko vzamemo s seboj. V Sloveniji je veliko lepih kotičkov in prav je, da si vzamemo čas za raziskovanje. Otrok naj vidi, da lahko v knjigah in na spletnih straneh poiščemo informacije o krajih, ki jih bomo obiskali.

Spodbuda za odkrivanje znanih slovenskih krajev je knjiga Križkraž – Slovenijo spoznaš (besedilo Barbara Hanuš, ilustriral Marko Kočevar), ki ima na zavihkih družabno igro S kokoško Fani po Sloveniji. Knjigo dopolnjuje zbirka nalog Križkraž – po Sloveniji se igraš. Kokoška Fani nas spremlja na poti skozi labirinte, pri reševanju izpolnjevank, iskanju razlik, barvanju, risanju, primerjanju, računanju in povezovanju.

knjiga most med kulturami-1
knjiga most med kulturami-1

Na prav poseben način bomo po Sloveniji potovali s škratom Zgubo. Zbirko knjig o škratu, ki rad potuje, in njegovem prijatelju kameleonu je ustvarila ilustratorka Jelka Godec Schmidt. Škrat Zguba vedno in povsod izgublja vse, kar ima s seboj, bralci iščejo stvari na ilustraciji, ki je polna podrobnosti. Tudi oba popotnika sta vedno dobro skrita. Otroci uživajo v opazovanju in iskanju, hkrati pa izvedo marsikaj novega. Knjiga Škrat Zguba in kameleon po Sloveniji je izšla v slovenščini in v angleščini.

Spodbujajmo igre z lutkami, igre vlog, risanje, slikanje in gibalne igre, ob katerih otroci na svoj način sporočajo vsebino pravljice in jo nadgradijo.

knjiga most med kulturami-1
knjiga most med kulturami-1

So izleti lahko povezani s pravljicami? Irena Cerar, ki je ustvarila pravljične vodnike po Sloveniji, je poiskala ljudske pravljice in zgodbe in natančno popisala poti do krajev, kjer te pravljice in zgodbe pripovedujejo. Zgodbe so odlična motivacija za obisk jezer, vrhov, gozdov, jam … Nekaj jih najdete opisanih tudi med Pravljičnimi in učnimi potmi Slovenije.

Preberi več

prvič v knjižnici
Prvič v knjižnici

Otroke je smiselno vključiti v knjižnico čim prej, najkasneje pred vstopom v šolo. Splošne knjižnice zato spodbujajo družinski obisk knjižnice kar se da zgodaj, že v predbralnem obdobju. V ta namen pripravljajo raznovrstne in poučne programe za spodbujanje branja in bralne kulture vseh družinskih članov.Več

Priporočilni seznami knjig

Na dobro razvito bralno pismenost in bralno vzgojo vpliva tudi izbira kakovostnega bralnega gradiva. V strani boste našli nekaj virov s kakovostnimi knjigami za vas in vaše otroke. Več

bralni seznami
Učne in tematske poti
Pravljične in učne poti

V Sloveniji je neverjetno veliko sprehajalnih poti, ki so povezane s pravljicami in pripovedkami iz ljudskega izročila. Zbrane so posebnih priročnikih, marsikje pa so izleti, zasnovani prav na zgodbah, tudi vodeni. Tukaj najdete zbrane najzanimivejše pravljične, učne in tematske poti, ki bodo navdušile vse člane družine. Več

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content