Branje knjig brez besedila

Barbara Hanuš

Sposodimo si več knjig, ki zgodbo pripovedujejo le skozi podobe, in jih položimo pred otroka. Katero bo vzel v roke, ob kateri bo želel pripovedovati? Bo najprej knjigo prelistal ali pa bo takoj pozorno opazoval ilustracije? Skupno branje z  otrokom je pomembno, saj otrok ob pripovedovanju razkrije tudi svoja čustva in zanimanja.

knjiga most med kulturami-1

Kakovostne kartonke priznane nemške ilustratorke Rotraut Susanne Berner Jesenski živžav, Zimski živžav, Spomladanski živžav in Poletni živžav prinašajo zgodbe, čeprav besedila ni. Mi smo tisti, ki ustvarjamo zgodbe ob ilustracijah, ki nas s svojo barvitostjo spodbujajo, da natančno opazujemo in pripovedujemo. Kaj bo ob slikah povedal otrok? Na kaj ga bomo opozorili mi?

knjiga most med kulturami-1

Če otroka spodbujamo, naj pripoveduje ob ilustracijah, bo postal vedno bolj spreten pripovedovalec. V večjezičnih družinah bo tudi otrokovo pripovedovanje večjezično. Knjige brez besed so zelo priljubljene in cenjene, tudi slovenski avtorji so ustvarili nekaj izjemnih del. Slikanica Maruška Potepuška (avtor Marjan Amalietti) je prvič izšla leta 1977. Zgodba, ki jo ob duhovitih ilustracijah tvori otrok, je povezana z njegovimi izkušnjami in je zato za nas, ki otroka poslušamo, še toliko bolj dragocena.

Damijan Stepančič je ustvaril slikanici Sidro in Svetilnik, Maja Kastelic slikanico Deček in hiša, Marta Bartolj slikanico Kje si?, Andreja Peklar slikanico Ferdo, veliki ptič, Andreja Gregorič slikanico Darilo. V njih so domišljijsko bogate podobe, polne nadrobnosti, ki vse povedo brez besed, ter nas vabijo, da ustvarimo vsak svojo zgodbo.

Preberi več

prvič v knjižnici
Prvič v knjižnici

Otroke je smiselno vključiti v knjižnico čim prej, najkasneje pred vstopom v šolo. Splošne knjižnice zato spodbujajo družinski obisk knjižnice kar se da zgodaj, že v predbralnem obdobju. V ta namen pripravljajo raznovrstne in poučne programe za spodbujanje branja in bralne kulture vseh družinskih članov.Več

Priporočilni seznami knjig

Na dobro razvito bralno pismenost in bralno vzgojo vpliva tudi izbira kakovostnega bralnega gradiva. V strani boste našli nekaj virov s kakovostnimi knjigami za vas in vaše otroke. Več

bralni seznami

DOGODKI

Akcija “Pokloni čas, polepšaj dan”

29. aprila 2023 - 1. oktobra 2023

ABC Bralne pismenosti V: Družinska pismenost

2. oktobra 2023 - 5. oktobra 2023

Tinta – festival stripa

4. oktobra 2023 - 8. oktobra 2023

Zgodba o knjigi

6. oktobra 2023 - 25. novembra 2023

Nacionalni projekt Rastem s knjigo 2023/2024

8. oktobra 2023 - 11. oktobra 2023

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Nacionalni mesec skupnega branja 2021
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content