Naj otroke obdajajo knjige!

Barbara Hanuš

Kako naj otroke spodbudimo k branju, če prihajamo iz tujine in slovenščina ni naš materni jezik?

Otrok, ki se vključi v vrtec in šolo, je deležen spodbud pri učenju jezika okolja, pomembno pa je, da so tudi doma okoli njega knjige – knjige v jeziku, ki ga govorimo doma, in knjige v slovenščini.

 

Ob preprostih kartonkah se učimo prvih besed:

knjiga most med kulturami-1
Bukla

S priljubljenim krokodilom Krokijem (besedilo Meta Brulec, ilustracije Silvan Omerzu, založba Mladinska knjiga) se učimo slovenske besede za števila, barve, nasprotja in domače živali.

Pomembni so tudi slovarji. Dobro je, da jih imamo v knjižnem kotičku v vrtcu, v razredu in na domači knjižni polici, da vedno znova lahko pogledamo, kako se kaj reče. Po slovarjih pa ne bodo posegali le tisti, ki se učijo slovenščino ali tuj jezik, bogato ilustrirani slovarji vse otroke vabijo k opazovanju ilustracij in pripovedovanju o vsem, kar vidijo. Listanje po slovarju lahko  spremenimo v zabavno igro.

Odprite Kukujev slikovni slovar (sestavila Nataša Bucik, ilustrirala Ana Zavadlav, založba Mladinska knjiga) in določite eno stvar, ki naj jo otrok poišče na sliki. Bo znal najti še nekaj stvari, ki se začnejo na isto črko? Kaj pa stvari, ki so iste barve? Možnosti za igro ob knjigi je veliko, tudi otroci nam lahko zastavljajo naloge. Kukujev slikovni slovar je prvi izvirni trijezični slovar za otroke pri nas, besede so zapisane v slovenščini, angleščini in francoščini. Dostopen je tudi Kukujev interaktivni slikovni slovar.

Preberi več

prvič v knjižnici
Prvič v knjižnici

Otroke je smiselno vključiti v knjižnico čim prej, najkasneje pred vstopom v šolo. Splošne knjižnice zato spodbujajo družinski obisk knjižnice kar se da zgodaj, že v predbralnem obdobju. V ta namen pripravljajo raznovrstne in poučne programe za spodbujanje branja in bralne kulture vseh družinskih članov. Več

Priporočilni seznami knjig

Na dobro razvito bralno pismenost in bralno vzgojo vpliva tudi izbira kakovostnega bralnega gradiva. V strani boste našli nekaj virov s kakovostnimi knjigami za vas in vaše otroke. Več

bralni seznami

DOGODKI

Akcija “Pokloni čas, polepšaj dan”

29. aprila 2023 - 1. oktobra 2023

ABC Bralne pismenosti V: Družinska pismenost

2. oktobra 2023 - 5. oktobra 2023

Tinta – festival stripa

4. oktobra 2023 - 8. oktobra 2023

Zgodba o knjigi

6. oktobra 2023 - 25. novembra 2023

Nacionalni projekt Rastem s knjigo 2023/2024

8. oktobra 2023 - 11. oktobra 2023

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Nacionalni mesec skupnega branja 2021
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content