Knjige za premagovanje težav

Barbara Hanuš

Ob zgodbah iz vsakdanjega življenja otrok prepoznava sebe in svoje prijatelje. O drobnih stiskah (kako je,  ko izgubi igračo, ko ga prijatelj ne pusti v peskovnik) in tudi o veselih trenutkih (kako prijetno je bilo pri babici, na igrišču, na izletu) se lahko pogovorimo prav ob zgodbah, ki izhajajo iz otrokovega doživljajskega sveta.

knjiga most med kulturami-1

Kako se počutimo, če moramo zapustiti svoj dom? Čudovite ilustracije knjige Doma (avtorica je Kinga Rofusz) nam selitev pokažejo v zgodbi brez besed. Ne odgovarjajo le na vprašanje, kaj se je zgodilo, približajo nam čustva dečka in njegovih najbližjih, ki zapuščajo staro hišo in si dom ustvarjajo v novi.

Ob zgodbah o zajčku Matevžu (napisali Sandrine Lambert in Aline de Pétigny ; ilustrirala Clara Suetens) razmišljamo o stiskah ob rojstvu sorojenca, odvajanju od dude, privajanju na kahlico in obisku zdravnika. Spregovorimo o praznovanju rojstnega dne, o trmoglavljenju ter o posojanju in pospravljanju igrač. Kako je, če se otrok boji teme in zvečer noče zaspati? Zajček Matevž je kot majhen otrok, zato pogovor o njegovih stiskah otroku pomaga pri reševanju vsakdanjih težav.

knjiga most med kulturami-1
knjiga most med kulturami-1

V družini se učimo, kako pokazati svoja čustva – tudi ljubosumje, strah in jezo. Učimo se pogajati, pokazati sočutje in priskočiti na pomoč. Tudi tekmovalnost med brati in sestrami je del odraščanja. Takšno je življenje je naslov zbirke knjig, ki govorijo o različnih težavah otrok (napisala Dominique de Saint Mars, ilustriral Serge Bloch). Preproste stripe o Blažu in Kaji dopolnjujejo vprašanja, ki otroka spodbujajo, da razmisli, ali se mu je kdaj že zgodilo to, kot Blažu in Kaji, in o rešitvah.

Preberi več

prvič v knjižnici
Prvič v knjižnici

Otroke je smiselno vključiti v knjižnico čim prej, najkasneje pred vstopom v šolo. Splošne knjižnice zato spodbujajo družinski obisk knjižnice kar se da zgodaj, že v predbralnem obdobju. V ta namen pripravljajo raznovrstne in poučne programe za spodbujanje branja in bralne kulture vseh družinskih članov.Več

Priporočilni seznami knjig

Na dobro razvito bralno pismenost in bralno vzgojo vpliva tudi izbira kakovostnega bralnega gradiva. V strani boste našli nekaj virov s kakovostnimi knjigami za vas in vaše otroke.. Več

bralni seznami

DOGODKI

39. mednarodni kongres IBBY (Trst)

30. avgusta 2024 - 1. septembra 2024

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content