Bralni koledar

Bralni koledar

V bralnem koledarju najdete najpomembnejše z branjem povezane dogodke za vsak mesec v letu.

Več bralnih dogodkov pa najdete še v dogodkovniku Nacionalnega meseca skupnega branja.

Januar

pisanje z roko
Teden pisanja z roko (18. – 22. januar)

Teden pisanja z roko je namenjen ozaveščanju o pomenu pisanja z roko nasproti tipkanju na tipkovnico. Čeprav se zavedamo, da je postalo tipkanje dominanten način pisanja in da izobraževanja na daljavo brez računalnika in drugih digitalnih medijev ne bi bilo mogoče organizirati, nas prav to spoznanje opozarja, da moramo vedno znova znati prepoznavati in izkoriščati prednosti obojega. Pisanje z roko  ohranja v pisanju človeške, ne le strojne sledi. Nihče nima take pisave kot vi.

Februar

glasno branje
Dan glasnega branja (5. februar)

Pod okriljem organizacije LitWorld od leta 2010 poteka Svetovni dan glasnega branja. Vabimo vas, da se tudi vi pridružite tej pobudi – v svoji skupnosti ali ustanovi, na šoli ali doma namenite nekaj minut glasnemu branju ter sebe in ljudi okrog sebe obdarite z lepoto besed.

kulturni praznik
Slovenski kulturni praznik (8. februar)

Prešernov dan (s polnim uradnim imenom Prešernov dan, slovenski kulturni praznik) je osrednji slovenski kulturni praznik in državni praznik – dela prost dan v Republiki Sloveniji, ki ga praznujemo na 8. februar, obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Na ta dan poteka osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji.

Svetovni dan rabe interneta (drugi torek v februarju)

Svetovni dan varne rabe interneta poteka od leta 2004. Na ta dan različni strokovnjaki opozarjajo na varno uporabo spleta.

Kaj pa ti sam lahko narediš, da se boš na spletu počutil varnega, si preberi tukaj. 

dan maternega jezika
Mednarodni dan maternega jezika (21. februar)

Mednarodni dan maternega jezika je spominski dan z namenom spodbujanja spoštovanja lastnega in hkrati drugih maternih jezikov po vsem svetu oziroma ohranjanja večjezičnosti ter jezikovne in kulturne raznolikosti. Spodbuja mir in večjezičnost. Prvič ga je Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) razglasila 17. novembra 1999 v spomin na ubite študente z univerze v Daki, ki so 21. februarja 1952 v Bangladešu protestno zahtevali uradno rabo njihovega maternega jezika, bengalščine.

Marec

pripovedništvo
Svetovni dan pripovedništva (19. marec)

Po svetu od leta 2004 okoli današnjega dne zaznamujejo svetovni dan pripovedništva. Dan izhaja iz nacionalnega dne pripovedovanja, ki so ga na Švedskem praznovali v začetku 90. let prejšnjega stoletja.. V Sloveniji duh pripovedništva obuja Pripovedovalski festival. Ob današnjem prazniku umetnosti ustnega pripovedovanja vsi, ki imajo možnost, pripovedujejo in prisluhnejo zgodbam, na različnih krajih, v različnih jezikih. Prebudite otroka v sebi ali polepšajte dan otroku in skupaj preberita kakšno zanimivo knjigo.

pripovedništvo
Svetovni dan poezije (21. marec)

Unesco je leta 1999 prvi spomladnaski dan razglasil za svetovni dan poezije z namenom promoviranja branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije po vsem svetu in da bi “zagotovili prepoznavnost in spodbudo nacionalnim, regijskim in mednarodnim poetskim gibanjem.

April

Mednarodni dan knjig za otroke (2. april)

IBBY je proglasil 2. april, rojstni dan Hansa Christiana Andersena, za Mednarodni dan knjig za otroke. Ob 2. aprilu vsako leto druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico.

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic (23. aprila)

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je svetovni dan knjige in avtorskih pravic razglasila leta 1995. Posvečen je spodbujanju branja, založništva ter zaščiti avtorskih pravic in intelektualne lastnine. Praznujemo ga na dan, ko so se rodili ali umrli nekateri velikani svetovne literature, kot so Miguel de Cervantes, Vladimir Nabokov in William Shakespeare.

Slovenski teden knjige (okrog 23. aprila)

Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki praznik knjige praznuje kar ves teden. V tem času se po vsej državi zvrstijo številni z literaturo in knjigami povezani dogodki. Najbolj odmevne in množične organizirajo različne institucije v Ljubljani, vendar se širijo tudi v Maribor, Novo Gorico  in še kam.

Noč knjige (23. aprila)

Noč knjige je ena najbolj množičnih prireditev širjenja branja in bralne kulture v Sloveniji, v okviru katere različni organizatorji pripravijo 300 dogodkov po vsej Sloveniji, ki bodo združili bralce vseh generacij na literarnih večerih, delavnicah, bralnih krožkih, knjižnih čajankah, izmenjavah knjig, filmskih projekcijah … domišljija prirediteljev je neizmerna. Vsi dogodki in spremljevalni dogodki so objavljeni na spletni strani Noč knjige. Poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco.

Maj

Mednarodni dan svobode medijev (3. maj)

Mednarodni dan svobode medijev je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila leta 1993. Dan je namenjen ovrednotenju medijske svobode po svetu in ozaveščanju o pomenu neodvisnosti medijev ter tudi spominu na novinarje, ki so med opravljanjem dela izgubili življenje.

družina
Mednarodni dan družin (15. maj)

Generalna skupščina OZN je leta 1994 razglasila 15. maj za Mednarodni dan družin. Zveza družin v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je v tem času dan družine podaljšala v Teden družine, ki poteka od 15. do 22. maja.

Junij

Svetovni dan staršev (1. junij)

Leta 2012 je bil s strani generalne skupščine Združenih narodov 1. junij imenovan za svetovni dan staršev. Glavni namen ustanovitve tega dneva je izraz globokega spoštovanja in poklona staršem po vsem svetu. Ta dan želi močneje poudariti njihovo neprecenljivo delo in pokazati na velik pomen njihovega vsakodnevnega podarjanja in predanosti v skrbi za svoje otroke.

Julij

Svetovni dan spretnosti mladih (15. julij)

Razvoj veščin in spretnosti mladih je ključnega pomena za doseganje boljšega socio-ekonomskega položaja mladih in naslavljanje problema brezposelnosti. Združeni narodi zato spodbujajo učenje in usposabljanje med mladimi, saj se zavedajo, da je zanje pridobivanje spretnosti in znanj ključno na poti osamosvajanja. Aktivno vključevanje mladih v prizadevanja za trajnostni razvoj pa je ključno tudi za uresničevanje trajnostnih, vključujočih in stabilnih družb.

Mednarodni dan prijateljstva (30. julij)

30. julij beležimo kot svetovni dan prijateljstva. Je eden izmed najmlajših praznikov, ki je bil leta 2011 potrjen tudi iz strani Generalne skupščine Združenih narodov. Prijateljstvo, ki se razvije v dobrih medsebojnih odnosih, zaupanju ter povezanosti lahko bistveno pripomore k stabilnosti in boljšemu svetu za vse.

Avgust

Mednaarodni dan mladih (12. avgust)

Mednarodni dan mladih je generalna skupščina OZN leta 1999 posvetila mladim. Namen mednarodnega dneva mladih je opozarjanje na položaj, vlogo, pravice in dolžnosti mladih, pa tudi na izzive, s katerimi se soočajo v obdobju prehoda v odraslost.

September

Mednarodni dan pismenosti (8. sepmteber)

Vse od leta 1967 se 8. septembra po vsem svetu obeležuje mednarodni dan pismenosti z namenom opozarjanja na pomen pismenosti kot vprašanja dostojanstva in človekovih pravic, obenem pa gre tudi za spodbudo razvoju v smeri bolj pismene in trajnostne družbe. Določeni meri napredka navkljub še vedno obstajajo številni izzivi, saj danes vsaj 773 milijonov odraslih po vsem svetu še ne dosega niti osnovne pismenosti.

nmsb20
Nacionalni mesec skupnega branja (8. september do 10. oktober)

Nacionalni mesec skupnega branja je naj večja manifestacija promocije branja in bralne kulture pri nas. V dobrem mesecu dni se v državi, zamejstvu in zdobskem prostoru zgodi več kot 600 dogodkov, od simpozijev, delavnic, do šolskih dejavnosti in knjižničnih dogodkov za vse generacije bralcev in tistih, ki to še bodo postali.

gremo v knjižnico
Dan zlatih knjig (17. september)

17.septembra obeležujemo dan zlatih knjig. Na ta dan se je rodil in 80 let kasneje tudi umrl znan slovenski pisatelj France Bevk, ki je dejal, da je “dobra knjiga – zlata knjiga”.

Na ta dan Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS vsako leto podeli zlate knjige zlatim bralcem in zlatim bralkam – učencem, ki so vseh devet let osnovne šole brali za bralno značko.

nmsb20
Teden vseživljenjskega učenja (september)

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so vseslovenska prireditev in hkrati najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji, ki poteka vse od leta 1996.

nmsb20
Evropski dan jezikov (26. september)

Na pobudo Sveta Evrope iz Strasbourga že od leta 2001 vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov. Po vsej Evropi se 800 milijonov Evropejcev, ki živijo v 47 državah članicah Sveta Evrope, spodbuja k učenju več jezikov v katerikoli starosti, v šoli ali izven nje. Svet Evrope po celi Evropi spodbuja večjezičnost v prepričanju, da jezikovna raznolikost predstavlja pomembno orodje za doseganje boljšega medkulturnega razumevanja in hkrati predstavlja ključno sestavino bogate kulturne dediščine naše celine.

Oktober

Teden otroka (od prvega ponedeljka v oktobru)

Teden otroka je projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja sedem dni. V Tednu otroka se organizirajo različni prostočasni in razvedrilni programi za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji.

nmsb20
Podelitev bralnih nahrbtnikov (1. teden oktobra)

V tem tednu v vseh vrtcih po Sloveniji dobijo bralne nahrbtnike za podporo njihovim prizadevanjem pri spodbujanju družinskega branja. Bralna značka Slovenije – ZPMS z vsebinami nahrbtnika vsako leto poskrbi, da v vsak vrtec pride kakovostno bralno gradivo slovenskih ustvarjalcev različnih slovenskih založb ter revija, specializirana za otroke v predšolskem obdobju.

več kot izposoja knjig
Mednarodni dan šolskih knjižnic (4. ponedeljek v oktobru)

Leta 1999 so knjižničarji začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru, v Sloveniji smo ga prvič praznovali 22. oktobra 2007. Zaradi velike udeležbe je mednarodni dan šolskih knjižnic je kmalu prerasel v mednarodni mesec šolskih knjižnic. Ta mesec knjižničarji napolnijo svoje prostore z dejavnostmi, posvečenimi knjižnici in in z vsebinami, ki jiih šolska knjižnica prinaša šolski skupnosti.

Dan izvirne slovenske slikanice (22. oktober)

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev (ZKZK) pri Gospodarski zbornici Slovenije vsako leto 22. oktobra na rojstni dan Kristine Brenkove, podeljuje nagrade za najlepše izvirne slovenske slikanice.

Dan reformacije (31. oktober)

Dan reformacije je v Sloveniji državni praznik in dela prost dan. Na ta dan obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika. V času reformacije, ki se je začela v Nemčiji, smo namreč Slovenci dobili prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh − Katekizem, ki ga je leta 1550 napisal Primož Trubar.

November

Svetovni dan otrooka (20, november)

UNICEF-ov svetovni dan otrok sovpada z obletnico Konvencije o otrokovih pravicah. Namen svetovnega dneva otrok je dati priložnost otrokom, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan. Na ta pomemben dan otroci po vsem svetu prevzemajo vloge odraslih, opozarjajo na položaj vrstnikov po svetu, odločajo o pomembnih zadevah, ki vplivajo na njihova življenja, izražajo svoje mnenje in želje za boljšo prihodnost.

bralni seznami
Dan slovenskih splošnih knjižnic (20. november)

Dan splošnih knjižnic je priložnost, da knjižnice opozorijo nase, pri vseh prebivalcih Slovenije spodbudijo zavedanje o tem, kako potrebna je knjižnica v življenju posameznika. Slovenska knjižnična mreža je odgovor na potrebe prebivalcev – knjižnica je v lokalni skupnosti dnevna soba kraja. Takrat poteka tudi Teden slovenskih splošnih knjižnic, ko knjižnice po vsej Sloveniji organizirajo števine dogodke. Marsikje pa se je mogoče v tistem času tudi brezplačno vpisati v knjižnico.

Slovenski knjižni sejem (zadnji teden novembra)

Slovenski knjižni sejem je najstarejši, največji in najpomembnejši dogodek v slovenski knjižni industriji. Z več kot stotimi razstavljavci in vsaj tristo spremljevalnimi dogodki je prostor navdiha in čudovitih sejemskih doživetij. Pridite in kupite knjigo!

December

Ta veseli dan kulture (3. december)

Ta veseli dan kulture je v Sloveniji neformalen praznik, ki ga obeležujemo vsako leto 3. decembra, na dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Prvič je bil dan obležen leta 2000 na pobudo Ministrstva za kulturo ob dvestoletnici pesnikovega rojstva. Od takrat na ta dan kulturne ustanove brezplačno odprejo svoja vrata obiskovalcem.

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content