Bomo pripravili predstavo?

Barbara Hanuš

V zakladnici pravljic na domači knjižni polici je prav gotovo tudi taka, ki jo vedno znova jemljemo v roke in jo znajo otroci skoraj na pamet. Bi jo zaigrali? Ne potrebujemo veliko, poiščimo plišaste igrače in zgodbo uprizorimo čisto po svoje.

knjiga most med kulturami-1

Poznamo koroško pripovedko Hvaležni medved? Medveda imamo zagotovo doma, dve punčki tudi. Manjša bo otrok, večja mama. Zibka je lahko kar kartonska škatla in tri osebe so dovolj.

 

Otrok bo ob dramatizaciji globlje doživel besedilo, vživel se bo v lik iz pravljice, pokazal nam bo, kako si zamišlja zaplet in razplet. Ljudske pravljice so se pripovedovale iz roda v rod, pripovedujejo o iskanju sreče, o strahu in pogumu. Vsak pripovedovalec je pravljico malo spremenil in nič narobe ne bo, če jo tudi mi povemo po svoje. Izdelajmo vstopnice, postavimo stole za gledalce in predstava se lahko začne.

Spodbujajmo igre z lutkami, igre vlog, risanje, slikanje in gibalne igre, ob katerih otroci na svoj način sporočajo vsebino pravljice in jo nadgradijo.

Če iščemo preproste zgodbe, primerne za uprizoritev, in navodila za izvedbo predstave, lahko posežemo po knjigi Jelene Sitar Zgodbe za lutke in prste.

Ob domačih predstavah se otrok uči nastopati, čarobno moč gledališča pa doživi ob obisku pravih predstav. Peljimo ga v gledališče! Če bomo gledali uprizoritev zgodbe, ki je nastala po knjižni predlogi, si sposodimo knjigo. Lahko jo preberemo že pred obiskom gledališča, lahko pozneje. Otrok bo primerjal to, kar je napisano in narisano v knjigi, s tem, kar je videl na odru. Vsaka uprizoritev je novo branje besedila in pomembno je, da se pogovarjamo o vsem, kar smo opazili.

Preberi več

prvič v knjižnici
Prvič v knjižnici

Otroke je smiselno vključiti v knjižnico čim prej, najkasneje pred vstopom v šolo. Splošne knjižnice zato spodbujajo družinski obisk knjižnice kar se da zgodaj, že v predbralnem obdobju. V ta namen pripravljajo raznovrstne in poučne programe za spodbujanje branja in bralne kulture vseh družinskih članov.Več

Gremo v gledališče

Gledališče je odlična družinska dejavnost, v kateri lahko uživa vsak. Še posebej otroci, saj z barvitimi kostumi, živahno glasbo in čudovitimi zgodbami zbuja domišljijo in navdihuje. Več

Gremo v gledališče

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content