Bogastvo jezikov

Barbara Hanuš

Poiščimo večjezične knjige, da lahko isto zgodbo preberemo v maternem jeziku in slovenščini. Ne pozabimo, da ima dobro znanje maternega jezika velik vpliv na učenje tujih jezikov.

Slikanica Markova čelada (besedilo Barbara Hanuš, ilustracije Marjan Manček) je natisnjena v slovenščini, albanščini, bosanščini, angleščini in ruščini. Besedilo je tako po obsegu kot vsebini nezahtevno, primerno je za učenje branja, ponuja pa veliko možnosti za opazovanje ilustracij in igrivo domišljijsko odzivanje na zgodbo. Večjezične slikanice nam lahko pomagajo pri vključevanju v novo okolje. Mnoge knjižnice imajo posebno polico z večjezičnimi knjigami, vprašajte knjižničarke za nasvet.

Kako praznujemo praznike v različnih okoljih? Ali so novoletna praznovanja pri nas doma enaka kot v Sloveniji? Katere praznike poznamo v Sloveniji, v krajih, od koder smo prišli, pa ne? So v razredu otroci, ki so prišli iz drugih okolij? Kakšno je tam otroštvo? Pomembno je, da otrokom pripovedujemo o skupnih značilnostih in o razlikah.

Med večjezičnimi slikanicami so tudi slikanice iz zbirke O Jakobu in muci Mici (napisala Barbara Hanuš, ilustrirala Ana Zavadlav) Rojstni dan, Novoletna smrečica in Maškare. Besedilo je prevedeno v madžarski, nemški, italijanski, angleški, hrvaški, makedonski, albanski in romski jezik.

Z otrokom poslušajte zgoščenko Sonce in sončice po vsem svetu. Tomaž Grom je uglasbil pesmi Toneta Pavčka, na zgoščenki slišimo šest pesmi v slovenščini in še v enem prevodu: japonščini, romunščini, albanščini, makedonščini, danščini in ruščini. Kakšno bogastvo jezikov!

Preberi več

prvič v knjižnici
Prvič v knjižnici

Otroke je smiselno vključiti v knjižnico čim prej, najkasneje pred vstopom v šolo. Splošne knjižnice zato spodbujajo družinski obisk knjižnice kar se da zgodaj, že v predbralnem obdobju. V ta namen pripravljajo raznovrstne in poučne programe za spodbujanje branja in bralne kulture vseh družinskih članov. Več

Priporočilni seznami knjig

Na dobro razvito bralno pismenost in bralno vzgojo vpliva tudi izbira kakovostnega bralnega gradiva. V strani boste našli nekaj virov s kakovostnimi knjigami za vas in vaše otroke. Več

bralni seznami

DOGODKI

39. mednarodni kongres IBBY (Trst)

30. avgusta 2024 - 1. septembra 2024

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content