April – mesec, ko besedo dobijo knjige

1. 4. 2024 | blog

April je morda eden najboljših mesecev za branje: s pomladjo prihaja mešanica blagih sončnih dni in oblačnih, deževnih dni, ki so primerni za vsako knjižno razpoloženje. To je tudi mesec, ko praznujemo svetovni dan knjig za otroke (2. april) in svetovni dan knjige in avtorskih pravic (21. april). Idealen čas, da se sami ali v družbi odpravite na knjižna potovanja in se potopite v zgodbe, verze, ob katerih vam bo zaigralo srce.

Tukaj najdete deset izzivov za otroke vseh starosti, v katerih lahko uživajo ta mesec. Ne pozabite se jim pridružiti tudi starši in učitelji!

1. Vsako leto 10. aprila obeležujemo mednarodni dan bratov in sester. Sorojenci naj skupaj preberejo knjigo o družinskih odnosih, v katerih nastopajo bratje in sestre. Delite zgodbo s svojim bratom ali sestro, če ga/jih imate!

2. Vzemite v roke otroško pesniško zbirko, ki vas je navdušila. Odprite jo na strani 30 in staršem preberite pesem, ki se nahaja na tej strani.

3. Razmislite, katero veščino ali hobi ste se vedno želeli naučiti. Pojdite v knjižnico in si sposodite priročnik na to temo. Naj bo to prvi korak k vašemu novemu znanju.

4. Svojemu najmlajšemu in najstarejšemu članu družine glasno preberite zgodbo, nato se o njej skupaj pogovarjajte.

5. Vprašajte svojega najljubšega učitelja ali knjižničarja, katera je njegova najljubša knjiga. Izposodite si jo v knjižnici in jo preberite. Delita navdušenje.

6. Knjige, ki jih ne potrebujete več, odnesite v najbližjo knjigobežnico. Morda vas tam čaka vaša nova najljubša knjiga.

7. Skupaj z družino obiščite Sejem na zraku in pokukajte v najnovejšo ponudbo slovenskih založb.

8. V šoli, društvu ali kar sami s prijatelji organizirajte bralni dogodek na Noč knjige. Lahko priredite tudi izmenjevalnico knjig – tako boste enostavno in brezplačno prišli do svežega branja.

9. Prijetni dnevi kličejo v naravo. Vzemite knjigo s seboj na sprehod v gozd, park, na travnik, počitnice in poiščite vaše novo najljubše mesto za branje.

10. S prijatelji ali družino obiščite učno ali pravljično pot in skušajte rešiti čim več nalog, ki so zapisane na informativnih tablah. Kdo je zmagal?

Uživajte v branju!

 

 

 

 

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content