Zdravje, kultura in umetnost

7. 12. 2023 | blog

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) na podlagi pregleda številnih študij poudarja pomembno vlogo umetnosti in kulture pri preventivi in promociji zdravja in dobrega počutja ter obvladovanju in zdravljenju bolezni vso življenjsko dobo. Raziskave kažejo, da ljudje, ki se aktivno ukvarjajo s kulturo in umetnostjo, dajejo večjo pozornost zdravemu načinu življenja, bolj skrbijo za zdravo prehrano in fizično aktivnost, ne glede na njihov socialno-ekonomski položaj oziroma socialni kapital. Številni primeri dobrih praks v evropskem in širšem mednarodnem prostoru kažejo, da lahko s kulturnimi vsebinami, ki promovirajo zdravo življenje, spodbujamo različne ciljne skupine k skrbi za zdravje (duševno in fizično), z vključevanjem v kulturne dejavnosti pa krepimo zdrav življenjski slog, podpiramo socialno vključenost in socializacijo, pomagamo pri zmanjševanju stigem ter vključevanju marginaliziranih posameznikov. SZO zato priporoča oblikovanje skupnih politik kulturnega, zdravstvenega, izobraževalnega in socialnega resorja.

Pomena in vloge kulturnih dejavnosti pri skrbi za ohranjanje in krepitev javnega zdravja se zavedajo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki je letos prvič izvedel vseslovensko akcijo »Pokloni čas, polepšaj dan« in z njo kot partner pristopil k projektu Nacionalni mesec skupnega branja 2023. V njej so se povezale različne generacije – od vrtčevskih otrok do stanovalcev v domovih za starejše, ki so skupaj brale, si pripovedovale pravljice, obujale spomine, si podarjale knjige in se na najrazličnejše kreativne načine družile ob in s knjigo. V ta namen smo sodelavci Nacionalne mreže za pismenost in bralno kulturo pripravili tudi obsežna gradiva za medgeneracijsko branje.

V okviru akcije se je odvilo tudi strokovno srečanje skupine JZvMSP na teme staranja, na podlagi katerega je nastala publikacija Zdravje, kultura in umetnost. Tokrat podaja posebno mesto umetnosti in kulturi pri preventivi, promociji zdravja in dobrega počutja ter obvladovanju in zdravljenju bolezni skozi celotno življenjsko dobo s poudarkom na starejših in večgeneracijskem povezovanju. Celoten zbornik je dosegljiv preko naslednje povezave. 

DOGODKI

Knjižnica pod krošnjami 2024

15. junija 2024 - 25. septembra 2024

Kinobalonov poletni filmski program 2024

28. junija 2024 - 21. avgusta 2024

Poletne delavnice Pravljičnega studia

1. julija 2024 - 5. julija 2024

39. mednarodni kongres IBBY (Trst)

30. avgusta 2024 - 1. septembra 2024

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content