Zakaj bi morali starši spodbujati branje pri otroku?

Branje odpira vrata do vsega znanja in predstavlja pot do vseživljenjskega učenja. Hkrati lahko otroku pomaga, da bo v šoli in tudi kasneje v življenju uspešen. Starši pa smo tisti, ki mu ljubezen do branja lahko predstavimo in privzgojimo na kar se da nevsiljiv način.

Zakaj torej spodbujati otroka, da bere?

Če beremo majhnim otrokom, bodo ti kasneje v življenju uspešnejši

Branje odpira otrokov um svetu in močno poveča njegove življenjske možnosti. Otrok, ki je bralec, bo verjetno dosegel višjo stopnjo izobrazbe. Živel bo bolj ustvarjalno in polno življenje, v katerem bo sposoben predelati zapletene informacije in uspešneje uresničevati svoje cilje. Bralci imajo tudi daljšo življenjsko dobo, večje možnosti zaposlitve in živijo bolj kakovostno življenje.

Branje spodbuja razvoj otrokovih možganov in koncentracije

Branje spodbuja razvoj določenih delov možganov, ki so pomembni za razvoj jezika, zato je pomembno, da otrokom beremo že od najzgodnejših dni. Dojenčki so sicer sposobni le zelo kratke koncentracije, zato bo sprva naše branje zelo kratko. Sčasoma pa se bo ob našem branju umiril in tudi njegova koncentracija bo vse daljša. Sposobnost koncentracije koristna tudi kasneje v življenju, saj mu bo pomagala, da bo lahko dlje časa vztrajal pri določeni šolski nalogi, študiju ali celo v poklicu in življenju nasploh.

Branje spodbuja vedoželjnost

Bralec vse življenje razvija željo po znanju. Branje je podlaga njegovemu znanju na različnih predmetnih področjih, vključno z znanostjo, zgodovino, geografijo, matematiko in družboslovjem. Hkrati pa branje omogoča otroku, da se tudi sam nauči novih spretnosti in veščin (npr. s pomočjo naredi-sam priročnikov). In več se vaš otrok nauči, več hoče vedeti.

Branje izboljšuje jezikovne zmožnosti

Zgodnje učenje veščine branja vpliva na otrokove rezultate na preizkusih pismenosti. Rezultati raziskav kažejo, da zgodnji bralci bolje od povprečja razumejo novičarske članke, fikcijo in različne dokumente. Dobra bralna pismenost pomeni, da se bo otrok sposoben hitro učiti iz knjig in drugih pisanih besedil. Z branjem otrok izboljšuje tudi svoje besedišče in slovnico, s čimer pa se izboljšajo tudi njegove pisne sposobnosti, veščina, ki jo je v tej komunikacijski dobi še posebej pomembno razvijati. 

Branje izboljšuje sposobnost reševanja problemov in kritičnega mišljenja

Branje velike količine besedil sicer zahteva veliko discipline, ki pa bo vašemu otroku kasneje v življenju v veliko pomoč. Branje namreč izboljšuje sposobnost reševanja problemov in kritičnega mišljenja ter dviguje raven pozornosti, zato se hitreje in lažje učimo. Bralci imajo ponavadi dobro razvit smisel za humor, poleg tega branje spodbuja človekovo domišljijo, ki je pomembna za razvijanje ustvarjalnosti.

Branje spodbuja otrokovo kreativnost in domišljijo

Branje pravljic in domišljijskih zgodb otrokom pomaga, da se lahko varno soočajo z lastnimi strahovi in frustracijami. S poslušanjem zgodb o podvigih domišljijskih junakov, pa tudi svojih sovrstnikov, se lahko marsičesa naučijo o sebi in tako lažje prebrodijo težave, ki jih pestijo.

Branje spodbuja empatijo in sočutje

Še posebej pomembno pa je dejstvo, da dobra literatura ceni človeštvo ter slavi človeškega duha in njegov potencial. Branje ponuja vpogled v različne življenjske sloge, hkrati pa človeštvu priznava univerzalnost. Dobre zgodbe ponujajo razmišljanje o tem, kako je biti človek, govorijo o njegovih čustvih in stanjih. Z branjem človek postane tudi bolj dojemljiv za kulturne raznolikosti, običaje, navade, zaradi česar so bralci ponavadi tudi precej bolj sočutni do drugih in drugačnih ljudi.

Branje povezuje

Poleg vseh prednosti, ki jih branje z otrokom prinaša njegovemu razvoju, pa je največja prednost povezanost, ki se v takih trenutkih vzpostavi med njim in staršem.  Čas, ki si ga boste vzeli za branje z otrokom je naložba v vajin medsebojni odnos. S skupnim branjem ustvarimo prijetno, pozitivno izkušnjo, h kateri se bo otrok rad vračal. To naj bo čas, ko si vzamete čas le za otroka: ugasnite vse naprave, prekinite pogovore, obiske, obveznosti in se posvetite le otroku. Otrokom so trenutki, preživeti s starši, nadvse dragoceni, v njih uživajo, iz teh izkušenj pa se tudi marsikaj naučijo, velikokrat pa nam takrat zaupajo tudi kaj, kar nam tekom dneva niso utegnili ali jim je bilo preveč nelagodno.

In nenazadnje otrok, ki od mladosti z užitkom bere, običajno ostane bralec vse življenje. ​

Preberi več

Zakladnica
S klikom do pravljice
Kaj bomo danes skupaj brali?
Skupaj na družinski izlet
Gremo v knjižnico
Priročniki in didaktična gradiva

DOGODKI

Moja bralna soba

7. julija 2021 - 30. septembra 2021

Tedni vseživljenjskega učenja

6. septembra 2021 - 10. oktobra 2021

Nacionalni mesec skupnega branja 2021

8. septembra 2021 - 10. oktobra 2021

#športajmoinberimo

10. septembra 2021 - 30. septembra 2021

Projekt Medgeneracijsko branje letos že osmič

17. septembra 2021 - 25. junija 2022

EUNIC Reads – EUNIC bere

20. septembra 2021 - 26. septembra 2021

ABC bralne pismenosti III – strokovno srečanje

4. oktobra 2021 - 8. oktobra 2021

Rastem s knjigo

2. novembra 2021 - 25. junija 2022

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Nacionalni mesec skupnega branja 2021
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content