Zakaj bi morali starši spodbujati branje otrok?

Branje odpira vrata do vsega znanja in predstavlja pot do vseživljenjskega učenja. Hkrati lahko otroku pomaga, da bo v šoli in tudi kasneje v življenju uspešen. Starši pa smo tisti, ki mu ljubezen do branja lahko predstavimo in privzgojimo na kar se da nevsiljiv način.

Čemu torej spodbujati otroka k branju?

Če beremo majhnim otrokom, bodo ti kasneje v življenju uspešnejši

Branje odpira otrokov um svetu in močno poveča njegove življenjske možnosti. Otrok, ki je bralec, bo verjetno dosegel višjo stopnjo izobrazbe. Živel bo bolj ustvarjalno in polno življenje, v katerem bo sposoben predelati zapletene informacije in uspešneje uresničevati svoje cilje. Bralci imajo tudi daljšo življenjsko dobo, večje možnosti zaposlitve in živijo bolj kakovostno življenje.

Branje spodbuja razvoj otrokovih možganov in koncentracije

Branje spodbuja razvoj določenih delov možganov, ki so vplivajo na razvoj jezika, zato je pomembno, da otrokom beremo že od najzgodnejših dni. Dojenčki so sicer sposobni le zelo kratke koncentracije, zato bo sprva naše branje zelo kratko. Sčasoma pa se bodo ob našem branju umirili in tudi njihova koncentracija bo vse daljša. Sposobnost koncentracije je koristna tudi kasneje v življenju, saj jim bo pomagala, da bodo lahko dlje časa vztrajali pri določeni nalogi, študiju ali celo v poklicu in življenju v najširšem smislu.

Branje spodbuja vedoželjnost

Bralec vse življenje razvija željo po znanju. Branje je podlaga njegovemu znanju na različnih predmetnih področjih, vključno z znanostjo, zgodovino, geografijo, matematiko in družboslovjem. Hkrati pa branje omogoča otroku, da se tudi sam nauči novih spretnosti in veščin (npr. s pomočjo  priročnikov ‘naredi sam’). In več kot se otrok nauči, več hoče vedeti.

Branje izboljšuje jezikovne zmožnosti

Zgodnje učenje veščine branja vpliva na otrokove rezultate na preizkusih pismenosti. Rezultati raziskav kažejo, da zgodnji bralci bolje od povprečja razumejo novičarske članke, fikcijo in različne dokumente. Dobra bralna pismenost pomeni, da se bo otrok sposoben hitro učiti iz knjig in drugih pisanih besedil. Z branjem otrok izboljšuje tudi svoje besedišče in slovnico. S tem se izboljšajo tudi njegove pisne sposobnosti, veščina, ki jo je v tej komunikacijski dobi še posebno pomembno razvijati. 

Branje izboljšuje sposobnost reševanja problemov in kritičnega mišljenja

Branje velike količine besedil sicer zahteva veliko discipline, ki pa bo vašemu otroku kasneje v življenju v veliko pomoč. Branje namreč izboljšuje sposobnost reševanja problemov in kritičnega mišljenja ter dviguje raven pozornosti, zato se bralci hitreje in lažje učimo. Običajno razvijemo smisel za humor, poleg tega branje spodbuja človekovo domišljijo, ki je pomembna za ustvarjalnost.

Branje spodbuja kreativnost in domišljijo

Branje pravljic in domišljijskih zgodb otrokom pomaga, da se lahko varno soočajo z lastnimi strahovi in frustracijami. S poslušanjem zgodb o podvigih domišljijskih junakov, pa tudi svojih sovrstnikov, se lahko marsičesa naučijo o sebi in tako lažje prebrodijo težave, ki jih pestijo.

Branje spodbuja empatijo in sočutje

Še posebno pomembno pa je dejstvo, da dobra literatura ceni človeštvo ter slavi človeškega duha in njegov potencial. Branje ponuja vpogled v različne življenjske sloge, hkrati pa človeštvu priznava univerzalnost. Dobre zgodbe ponujajo razmišljanje o tem, kako je biti človek, govorijo o njegovih čustvih in stanjih. Z branjem človek postane tudi bolj dojemljiv za kulturne raznolikosti, običaje, navade, torej sočuten do drugih in drugačnih ljudi.

Branje povezuje

Poleg vseh prednosti, ki jih branje z otrokom prinaša njegovemu razvoju, pa je največja prednost povezanost, ki se v takih trenutkih vzpostavi med njim in staršem. Čas, ki si ga vzamete za branje z otrokom, je naložba v vajin medsebojni odnos. S skupnim branjem ustvarimo prijetno, pozitivno izkušnjo, h kateri se bo otrok rad vračal. To naj bo čas, ki si ga vzamemo le za otroka: ugasnimo vse naprave, prekinimo pogovore, obiske, obveznosti in se posvetimo le otroku. Zanj so trenutki, preživeti s starši, nadvse dragoceni, v njih uživa, iz teh izkušenj pa se tudi marsikaj nauči, velikokrat pa nam takrat zaupa tudi kaj, česar nam čez dan niso utegnili ali jim je bilo preveč nelagodno.

In nenazadnje, otrok, ki od mladosti z užitkom bere, običajno ostane bralec vse življenje. ​

Preberi več

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content