Tradicionalni slovenski zajtrk in bogastvo slovenskih ljudskih pravljic in pripovedk

12. 11. 2023 | blog

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011 z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja, obeležujemo pa ga od leta 2012 vsak tretji petek v novembru.

Letošnji že Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal 17. novembra 2023, ko bodo izobraževalne ustanove – od vrtcev, osnovnih šol do zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami svojim učencem in gojencem postregle zajtrk, sestavljen iz kruha, masla, mleka, medu in jabolk. Pobuda pa se širi tudi v druge institucije, javne zavode in gospodarstvo.

Slogan letošnjega leta se glasi »Kruh za zajtrk – super dan!«, saj je v letošnjem letu posebna pozornost namenjena žitu, še posebej pa prosu, saj letos obeležujemo mednarodno leto prosa.

 

Kako pa se tradicionalni slovenski zajtrk dotika branja in knjig?

  Letošnji plakat za Tradicionalni slovenski zajtrk krasi ilustracija pravljice Bogata in uboga sestra priznane slovenske ilustratorke Ančke Gošnik Godec iz knjige Babica pripoveduje. Obeleževanju Tradicionalnega slovenskega zajtrka se lahko udeležite tudi tako, da ga povežete z bogato kulturno tradicijo pripovedovanja in zbiranja pravljic pri nas v Sloveniji. Poslušanje in branje pravljice Bogata in uboga sestra je odlično izhodišče za pogovor z otroki o revščini v preteklosti in danes, o odnosu med bogatimi in revnimi, o dostopnosti hrane danes in v preteklosti …

Na Radiu Slovenija so pravljico Bogata in uboga sestra posneli za oddajo Lahko noč, otroci! Pravljica bo premierno na sporedu zvečer, 16. novembra 2023, ob 19.45 na Prvem. Pripovedovala jo bo jo priznana pripovedovalka, pravljičarka, pesnica in pisateljica Anja Štefan. Pravljica bo od 17. novembra dalje na voljo za poslušanje na povezavi oddaje Lahko noč, otroci!

Še več možnih dejavnosti za pogovor o kruhu in hrani najdete tukaj.

Priporočila za branje ob Tradicionalnem zajtrku najdete tukaj, pa tudi na spletni strani Kulturnega bazarja, kjer v sodelovanju s Pionirsko – Centrom za mladinsko književnost vsako leto pripravijo posodobljen izbor kakovostne otroške in mladinske literature na temo hrane in prehrane ter pregled strokovne literature in priročnikov za strokovne delalavce.

Vabljeni k poslušanju, branju in sodelovanju!

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content