#šib postaja v Kopru ali “Jaz res uživam v branju”

7. 6. 2023 | blog

dr. Sabina Fras Popović
 
Na prvi junijski dan smo v okviru projekta #sportajmoinberimo izpeljali srečanje nekdanjih vrhunskih in mladih športnikov v Kopru. Na Srednji tehniški šoli Koper je 85 dijakov in dijakinj prisluhnilo trem športnikov. Mlade so nagovorili Mitja Margon, Matjaž Markič in Andrej Miklavc. Pogovor je vodila Tina Saražin iz Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper.
 
 
»No, končno v živo. Ko sem bil mali, si bil na plakatu v moji sobi!« Tako sta se pozdravila predstavnika dveh generacij: Andrej Miklavc in Matjaž Markič. Seveda je bil Matjaž tisti, ki je Andreja imel na posterju na steni. Dva športnika, dve generaciji, dva agregatna stanja, ista resnica. Na koncu v športu ne štejejo le rezultati, šteje, kako zelo si se potrudil.
 
 
Skozi pogovor, ki ga je zanimivo in iskrivo usmerjala Tina Saražin, so se sogovorniki dotaknili klasičnih tem, ki jih odpiramo na teh srečanjih: pogled na prehojeno športno pot, najpomembnejše izkušnje, ki iz sogovornikov naredijo t.i. živo knjižnico, vloga branja na njihovi športni poti, kaj jim je knjiga prinesla v šport in življenje, katera je knjiga, ki je pustila največji pečat in kakšen je njihov odnos do družabnih omrežij in pametnih telefonov.
 
 
»Veste, svojim otrokom sem dal listek v denarnico. Če bi za vsako uro, ki jo preživim na telefonu, dobil evro, bi bila bogata.« je razkril Mitja. »Včasih so bile knjižnice edina opora na poti do znanja. Knjige, ki smo jih potrebovali pri našem športu, niso bile vedno na razpolago v slovenskem jeziku, tudi jih ni bilo mogoče kar tako dobiti. A bilo jih je nekaj in potrebovali smo jih, da smo lahko spoznali vse tiste tehnične zadeve, ki jih naš šport zahteva.«
 
 
Matjaža Markiča so knjige spremljale na pripravah. Še vedno imajo pomembno mesto v njegovem življenju. Imajo vlogo sprostitve. »Jaz uživam v branju. Knjiga ti najbolj pomaga pri osredotočanju, knjige ne moreš preskakovati ali skrolati.« Večkrat je skozi razgovor izpostavil pomen fokusa in vlogo branja pri vadbi fokusa. Tako kot Andrej na preteklih srečanjih je tudi Matjaž tokrat izpostavil, da le malenkosti ločijo najboljše, ki se srečajo na velikih tekmovanjih. Tam ni dobrih ali slabših. Tam so le najboljši. In razlike, ki se merijo v tisočinkah, nastanejo v glavi in v odnosu do tekmovanja. Vsi trije sogovorniki so povedali, kako pomembno je, da imajo mladi radi šport, da se prehitro ne utrudijo od rezultatov in pričakovanj, ter da ne zapadejo prehitro v ritem profesionalnega športa, ki še ni primeren za njihovo starost.
 
 
Andrej je mlade tudi tokrat navdušil z olimpijsko baklo, nagovorom o vrednotah, ki jih predstavljajo olimpijske igre za športnike in športnice ter o pomenu branja po končani športni karieri.
 
 
Prvo mesto med knjigami, ki so najpogosteje bile in so še kdaj v rokah gostov, so zasedle tudi tokrat biografije, pa literatura, za katero je Mitja rekel, »ker so kot mularija iz drugega tisočletja, so knjige za jadranje kot šport požirali že kot mulci,« športna psihologija, zdrava prehrana in »relax« literatura.
 
 
Vprašanje o tem, kaj jim je knjige prinesla, je dalo zanimiv Mitjev odgovor. »Veliko. Ko se lotiš neke stvari res intenzivno, dvigaš lestvico, kako doseči to, kako to bolj spoznati, kako napredovati. Vsekakor je literatura najboljša investicija za življenje. Ko imaš pa otroke, je knjiga ena najpomembnejših igrač.«
 
 
Naslov, ki je ostal z nami, je Ostržek. »Ostržek mi pomeni prehod iz tistega, da ti nekdo bere in v tisto, da začneš sam brati.«
 
 
Tini hvala, ker je pripravila zanimivo in zabavno srečanje, Damjani Mustar pa hvala za obisk iz Kranja. Takšne podpore in povezave tudi pomagajo programu rasti. Le kam smo že zrasli od tiste prve linije na povezavi Maribor, Kranj in Koper.
 
 
Naslednje srečanje je na programu 19. junija 2023 v Murski Soboti.
 
 
*****
Še kratek opis sodelujočih, ki še nimata statusa ambasadorja programa #ŠIB, a glede na izkazano navdušenje, sta na dobri poti, da ga pridobita.
 
Matjaž Markič, slovenski plavalec, *12. januar 1983, Koper. Markič je za Slovenijo nastopil na Poletnih olimpijskih igrah 2008 v Pekingu, kjer je plaval v disciplini 100 metrov prsno. 13. decembra 2008 je Markič na Evropskem prvenstvu v kratkih bazenih na Rijeki postal evropski prvak v disciplini 50 metrov prsno.
 
 
Mitja Margon, slovenski jadralec, *28. september 1971, Portorož. Margon je za Slovenijo v razredu 470 nastopil na Poletnih olimpijskih igrah 1996 v Atlanti in na Poletnih olimpijskih igrah 2000 v Sydneyju. Na obeh olimpijadah je jadral s Tomažem Čopijem, s katerim je leta 1996 osvojil 14. mesto.

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content