Prvič z otrokom v kino

Še posebej, če imate majhne otroke, se je treba na prvi obisk kina pripraviti. Tu je nekaj nasvetov, da bo dogodek uspešno izpeljan in da se boste na njem vsi sproščeno zabavali.

Otrok naj bo na obisk kina resnično pripravljen

Kdaj boste prvič peljali otroka v kino, je odvisno ne samo od njegove starosti temveč tudi od njegove pripravljenosti, da bo zmožen presedeti tiho in mirno v temni dvorani celotno trajanje filma, ali zna upoštevati navodila in pravila lepega vedenja, ali bo razumel zgodbo, ki jo bo gledal, ali bo ves čas potreboval pojasnila … Večina otrok si prvi celovečerni film ogleda v kinu okoli 3. ali 4. leta, nekateri starši pa počakajo, da so otroci nekoliko starejši, še posebej, če so občutljivi na glasne zvoke ali se bojijo teme. Obstajajo pa tudi krajše projekcije, ki so namenjene otrokom med 2. in 3. letom starosti.

Izberite pravi film

Otroku želite ponuditi z obikom kina ponuditi prijazno in sproščujočo zabavo. Običajno je za to najprimernejši animirani film, prilagojen otrokovi starosti. Lahko pa izberete tudi kakšen film, ki ima počansejši tempo ali je krajši od povprečnega celovečernega filma. Tovrstni filmi se ne vrtijo vedno le v kinematografih, bodite pozorni tudi na posebne projekcije v gledališčih, šolah, na odprtih javnih prostorih, kjer klasične otroške filme predvajajo na velikem platnu.

Seznam kakovostnih filmov za otroke in mlade najdete tukaj.

Preskočite oglase in napovednike za filme

Veliko kinematografov pred samo projekcijo filma prikazuje številne napovednike za filme in oglase. To še podaljšuje čas trajanja predstave, zato poskusite priti v dvorano tik pred začetkom filma. Poleg tega otroci, mlajši od približno 8 let, še ne razlikujejo med oglaševanjem in zgodbo, zato jih moramo na to posebej pripraviti in se pogovoriti.

Tudi napovedniki filmov so pogosto glasnejši in hitrejši od samega filma, zato to lahko nekatere mlajše otroke prestraši.

Načrtujte zgodnejši ogled predstave

Večina majhnih otrok je na zabavo v kinu pripravljena v zgodnjem popoldnevu, zato izbiraje matinejske predstave – te bodo ponavadi polne tudi drugih otrok, ki jim bo vseeno, ali tudi vaš otrok govori in sprašuje. Kljub temu ga poučite o bontonu, ki ga je treba upoštevati v kinodvorani (med predstavo smo tiho, ugasnemo naprave, ne vstajamo brez razloga). Poskrbite, da otroci na predstavo ne bodo odšli lačni, ali pa se pred njo odločite, ali boste kupili pokovko ali sladkarije, da vam ne bo treba miriti lačnega otroka ali oditi s predstave (poskrbite, da imate s seboj vodo).

Sledite otroku

Naj vam nikar ne bo nerodno, če boste morali zapustiti dvorano s kričečim, jokajočim ali kako drugače nemirnim otrokom. Ne boste prvi in ne obžalujte, da ste ga peljali! Zavedajte se, da mogoče trenutno še ni pripravljen, da pa bo zrasel in boste lahko poskusili znova. Po drugi strani pa bo včasih zadostoval že kratek oddih v preddverju in boste lahko poskusili kar takoj.

DOGODKI

39. mednarodni kongres IBBY (Trst)

30. avgusta 2024 - 1. septembra 2024

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content