Prvič v gledališče z otrokom

Obisk gledališča z otrokom je lahko zelo zanimiva izkušnja, lahko pa popolna katastrofa. V članku boste našli nekaj nasvetov, kako otrokovo prvo izkušnjo z gledališčem narediti kar se da prijetno za vse, da se boste vanj vedno znova radi vračali.

Izberite predstavo po otrokovi izbiri

Poleg gledališč, ki so namenjena izključno predstavam za otroke, tudi številna druga slovenska gledališča ponujajo široko paleto predstav za otroke in mladino. Njihovo ponudbo poglejte na njihovih spletnih straneh.

Upoštevajte starostna priporočila in omejitve

Številne družinam prijazne predstave imajo starostna priporočila. Ta niso obvezujoča, vendar služijo kot vodila, kateri starosti sta vsebina in način pripovedovanja zgodbe primerna. Čeprav jih ni treba dosledno upoštevati, vam bodo dala neko orientacijo in zagotovilo, da bo vaš otrok predstavo razumel. Razen nekaterih predstav, ki so namenjene prav malčkom do tretjega leta starosti, ali kjer je posebej označeno, da gre za predstave, namenjene starejšim otrokom, je večina predstav v otroških lutkovnih gledališčih namenjena otrokom od treh let dalje.

Obiščite matinejsko predstavo

Če želite svoje otroke peljati v gledališče, se rajši odločite za dopoldanske ali matinejske predstave, da jih boste lahko domov pripeljali še preden vam pokvarijo večer z norenjem ali od utrujenosti omagajo med predstavo.

Kje naj sedim v gledališču?

Če ste prepričani, da bo vaš otrok vso predstavo zdržal na svojem sedežu, potem lahko vstopnico kupite kar se da blizu odra in dogajanja. Če pa veste, da boste morali z otrokom večkrat vstati in celo oditi iz dvorane, rezervirajte sedež bolj zadaj in na prehodu. Tako boste s svojim vstajanjem motili manj ljudi, kot če bi sedeli sredi vrste.

Pri večini predstav lahko vstopnice rezervirajte vnaprej na spletni strani gledališča, kjer boste lahko izbrali najboljše sedeže glede na svoje potrebe.

Otroke za obisk gledališča navdušite že pred predstavo!

Pred predstavo lahko otroku poveste, kam greste in kaj boste tam gledali. Predstavite mu nekaj utrinkov, za katere veste, da ga bodo navdušili (npr. da nastopajo njegovi najljubši junaki iz filmov, risank, njegova najljubša žival, povejte mu kakšno zanimivost, ki se zgodi v predstavi …).

Če ima predstava, ki jo boste obiskali, zvočni posnetek, zakaj mu ga ne bi v dneh pred predstavo predvajali v avtu? Tako se bo otrok seznanil z zgodbo, ne da bi ga preobremenili s preveč informacijami. Če je predstava narejena po knjigi, jo lahko prebirate skupaj pred spanjem. Tako bo otrok spoznal junake, še preden si bo ogledal predstavo in mu bodo na ta način bližji, zato bo komaj čakal, da jih spozna »v živo«.

Kaj naj naredim pred predstavo?

Pred predstavo se prepričajte, da pridete v gledališče dovolj zgodaj, da se boste sprostili. Če boste v gledališče prišli z otroškim vozičkom, se prepričajte, ali ima gledališče prostor za shranjevanje oziroma parkiranje vašega vozička. Če vaši otroci s svojega sedeža ne vidijo odra, vprašajte gledališkega uslužbenca, ali so na voljo posebni sedeži ali blazine, ki bodo otroku pomagali, da bo imel jasnejši pogled na oder.

Otroku ustrezno njegovi starosti razložite, kakšna pravila vedenja veljajo v gledališču.

Kaj naj naredim med predstavo?

Čarobnost obiska gledališča se skriva v medsebojni izmenjavi tistih čudovitih trenutkov, ko zagledaš neverjetno predstavo. Pogovarjajte se o likih, glasbi in o tem, kaj mislite, da bi se lahko zgodilo naslednje. Naj vam domišljija divja, ko osmislite zgodbe in like, in se resnično potopite v gledališki svet. Nekatere produkcije ponujajo tudi prilagojene predstave za senzorno bolj občutljive otroke. Med temi predstavami luči ostanejo prižgane, glasnejši zvoki so utišani in podobno, da je ogled predstave prijeten tudi mlajšim otrokom.

Kaj naj naredim po predstavi?

Vzemite si čas! Ni treba hiteti iz gledališča. Otroških predstav se otroci udeležijo skupaj z družinskimi člani, zato ne poskušajte prehiteti vseh v množici.

Zakaj pa ne bi dneva načrtovali širše kot le obisk gledališča? Obiščite še kakšen bližnji muzej, galerijo, ali obiščite predstavo v sosednjem mestu in si oglejte še tamkajšnje znamenitosti.

DOGODKI

39. mednarodni kongres IBBY (Trst)

30. avgusta 2024 - 1. septembra 2024

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content