Pravljični in bralni festivali

Pravljični festivali omogočajo obiskovalcem in zlasti družinam prijetno preživljanje časa ob poslušanju pravljic in lokalnih legend in mitov, različnih zabavnih igrah in ustvarjalnih dejavnostih. Ker se večinoma dogajajo v naravi, obisk festivala lahko združite tudi s sprehodi in spoznavanjem lokalnih turističnih posebnosti in znamenitosti.

 

Slovenski pripovedovalski festival

Slovenski pripovedovalski festival je eden najstarejših tovrstnih v Evropi in v ospredje postavlja pripovedovanje kot performativno formo. Izhaja iz prepričanja, da so lahko skrbno izbrane in vešče povedane (ljudske in biografske) zgodbe gradivo, s pomočjo katerega razmišljamo o sodobnem času.

Pravljice danes

Vsako leto v mesecu marcu v Slovenskem etnografskem muzeju poteka Pripovedovalski festival – Pravljice danes. Osnovno vodilo festivala je, da nastopajoči najmlajšim ponujajo zgodbe, ki jih prosto pripovedujejo in ki izvirajo iz ljudskega izročila. Kot pripovedovalci se predstavljajo ljudje, ki jim beseda teče gladko in sočno ter znajo prepričati s svojo izrazno močjo.

kriznikov festival_Foto: Luka Dakskobler

Križnikov pravljični festival z naslovom Jenkret je biv je dvodnevni festival, ki poteka prvi ali drugi konec tedna v juniju. Namenjen je otrokom in odraslim. Nastaja pod okriljem Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik. Kulturnega in Turističnega društva Motnik. Njegov namen je oživljanje kulturne dediščine, ki jo je v svojih zapisih ohranil Gašper Križnik, eden najpomembnejših zbiralcev slovenskih ljudskih pripovedi iz druge polovice 19. stoletja. Festival gosti vrhunske pripovedovalce iz vse Slovenije. Pripovedujejo tudi domačini, ki v narečnem jeziku prenašajo zgodbe naprej.

Bralnice pod slamnikom

Mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom povezuje in nadgrajuje prizadevanja za motiviranje za branje in dejavnike na področju promocije branja; bralca nagovarja intimno po njegovi meri, obenem pa z njim javno promoviramo branje, predvsem branje v prostem času; razmišljamo globalno in delujemo lokalno, literaturo pa povezujemo s strpnostjo in medgeneracijskim povezovanjem.

pikin festival

V svoji več kot 20-letni zgodovini je Pikin festival postal največja otroška prireditev v Sloveniji, ki privablja otroke in mladino iz celotne Slovenije za en teden v mesto Velenje. Festival je namenjen otrokom in njihovim staršem, da na zanimiv in ustvarjalen način preživijo skupni čas, saj ponuja  veliko izobraževalnih vsebin, ki pri otrocih vzpodbujajo ustvarjalnost in domišljijo.

Primorski pravljični festival

Primorski pravljični festival je mednarodni festival, na katerem sodelujejo tudi umetniki iz zamejstva. Pripovedovanje pravljic otrokom in  odraslim poteka na različnih lokacijah v Izoli: pravljicam lahko prisluhnejo v mestni knjižnici, kulturnem domu, Sončni dvorani, galeriji Alga, v Varstveno delovnem centru, v domu upokojencev, pa tudi v osnovni šoli v vasi Korte v izolskem zaledju. Festival spremljajo likovne in lutkovne predstave ter predavanja na temo pravljic.

Pravljična vas Leše

Leše niso navadna vas, ampak so prava pravcata pravljična vas, saj ima svoje pravljične prebivalce. V gozdovih, hribih in rudnikih živijo žal žene, škratje, leškirji, leški orli, pegasti konji, velikani Ajdi in čarovnice, ki komaj čakajo, da jih obiščete.

pravljični dan s pravljično šolo_2

Pravljični dan s pravljično šolo je projekt Mariborske knjižnice, ki že več kot 20 let v pripovedovanje pravljic združuje otroke in odrasle. Od leta 2003 ponuja tudi pravljično šolo, vsakoletno izobraževanje iz umetnosti pripovedovanja, v katerega se vključujejo različni strokovnjaki s tega področja.

DOGODKI

39. mednarodni kongres IBBY (Trst)

30. avgusta 2024 - 1. septembra 2024

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content