Nasveti za starše z dojenčki

Nikoli ni prezgodaj za branje otroku. Takoj, ko se otrok rodi, se začne učiti. Že z vsakodnevnim pogovorom, skozi igro in s skrbjo zanj mu pomagate razvijati jezikovne spretnosti, potrebne za branje. Z branjem dojenčku že od rojstva vzbujate ljubezen do knjig in branja za vse življenje. Spodnji nasveti ponujajo nekaj zabavnih načinov, kako lahko otroku pomagate postati zadovoljen in samozavesten bralec. Vsak teden lahko preizkusite nov namig.

0-1 leta

 • Crkljajte se s knjigo: Ko svojega otroka držite v naročju in skupaj z njim gledate knjigo, bo dojenček užival v crkljanju in poskušanju vašega glasu in zgodbe. V vašem naročju se bo počutil varnega, zato boste s tem krepili tudi njegovo samozavest in ljubezen do branja.
 • Izberite dojenčku prijazne knjige: Knjige svetlih in intenzivnih barv ali z visoko kontrastnimi ilustracijami bodo pritegnile dojenčkovo pozornost. Dojenčkom je tudi lažje rokovati s knjigami iz blaga ali mehke plastike (lahko jih uporabite tudi v kadi) ali trdimi kartonskimi stranicami. 
 • Knjige hranite na nizkih policah, da jih lahko vaš otrok doseže: Poskrbite, da bo otrok enostavno prišel do knjig, da jih bo lahko držal, se jih dotikal, jih prijemal in si jih ogledoval kot druge igrače. Ne pozabite, da jih bo lahko dal tudi v usta, zato poskrbite, da ima na dosegu le knjige, ki jih lahko žveči. 
 • Pogovarjajte se z otrokom – ves čas: Z otrokom lahko govorite o čemerkoli. Govorite mu o tem, kaj vidite, ko se skupaj sprehajata, kako v trgovini izbirate izdelke na policah, kaj počnete doma, ko npr. kuhate ali pospravljate stanovanje. Opisujte mu, kaj se dogaja na slikah v knjigi. Postavljajte mu vprašanja. S poslušanjem se bo vaš otrok naučil veliko besed, idej in tega, kako jezik deluje. 
 • Spodbujajte ga, da tudi sam poskuša govoriti: Vsi glasovi, ki jih proizvaja dojenček, so načini, da bi komuniciral z vami in so pomembni prvi koraki h kasnejšemu govoru. Spodbujajte ga, da posnema vaše glasove. Bolj ko bo vaš otrok vadil zvoke, jasnejši bodo. 
 • Spodbujajte ga, da uporablja roke: Naj s prsti pobira krekerje ali grah, se dotakne nosu in prstov na nogi, pokaže na slike in prime igrače. Tako bodo mišice v njegovih majhnih rokah postale močne, okretne in pripravljene za obračanje strani v knjigi. 
 • Naj branje postane del dnevne rutine: Rutina otroka pomiri in ga nauči predvidevati, kaj se bo zgodilo. Sposobnost predvidevanja bo postala pomembna kasneje, ko bo vaš otrok starejši in bo že samostojno bral. 
 •  Pojte, berite, ponavljajte: Če si otrok tega želi, mu vedno znova prebirajte najljubše zgodbe in pojte najljubše pesmi. To bo okrepilo njegove jezikovne zmožnosti. Ponavljanje pa ima pozitivne učinke tudi na krepitev ljubezni do branja. 
 •  “Berite” svojega otroka: Bodite pozorni na to, kako se vaš otrok odziva na knjigo, ki jo berete. Če vaš dojenček ne uživa v zgodbi, ne vztrajajte in raje poskusite z drugo knjigo, ali pa nadaljujte ob drugi priložnosti, ko bo bolj pripravljen na sodelovanje. Vendar vztrajajte!

1-3 leta

 • Ne pričakujte, da bo vaš malček mirno sedel s knjigo: Malčki se morajo gibati, zato ne skrbite in ne vztrajajte, naj bo pri miru, če bo med branjem preprosto skakal, tekal, delal prevale ali kaj podobnega. Morda se bo res zdelo, da ni pozoren na to, kaj berete, vendar, verjemite, da kljub temu posluša. To lahko preverite tako, da mu med branjem postavite kakšno vprašanje.
 • Recitirajte rime, pojte pesmi in delajte napake: Med recitiranjem pesmi se kdaj ustavite in malčku dovolite, da sam konča besedno zvezo ali odpoje refren. Ko bo rimo ali vzorec že dobro poznal, namerno naredite kakšno napako in naj vas popravi.
 • Izberite privlačne knjige: Knjige z živalmi ali stroji vabijo k gibanju in ustvarjanju zvokov. Knjige z zavihki ali na otip različnimi teksturami ga bodo zaposlile. Knjige s podrobnimi ilustracijami ali ponavljajočimi se predmeti, skritimi na slikah, bodo v njem spodbudile raziskovanje in razpravljanje.
 • Naj bo branje kratko, preprosto in pogosto: Malčki imajo pogosto krajši čas pozornosti kot dojenčki, zato izbirajte besedila, ki so kratka in preprosta. Berete lahko malo, a večkrat na dan.
 • Spodbujajte igro, ki vključuje poimenovanje, opisovanje in komuniciranje: Postavite živalski vrt iz kock ali figuric. Pripravite dirko z avtomobili. Malčku postavljajte veliko vprašanj – naj odgovarja nanje. Ko si malček, je vsak dan pustolovščina. Izbirajte knjige z vsakdanjimi situacijami – vaš otrok se bo identificiral z liki, kako so oblečeni, kaj jejo, s čim se ukvarjajo, kaj počnejo, kaj občutijo.
 • Postavljajte vprašanja: Vzemite si čas in resnično prisluhnite odgovorom vašega malčka. Malčki imajo že zelo močno izdelana prepričanja in zanimive ideje o svetu. Spodbudite malčka, naj vam pove, kaj misli. S tem boste gradili njegove jezikovne veščine in hkrati tudi spoznali, o čem razmišlja.
 • Igrajte med njihovimi najljubšimi: Vedno znova prebirajte otrokove najljubše zgodbe. Poiščite knjige o stvareh, ki so vašemu malčku še posebej všeč – naj bodo to vlaki, živali, raziskovanje sveta. Na ta način lahko krepite otrokovo pozornost in navdušenje nad branjem.
 • Se ne zabava?: Poskusite z drugo zgodbo ali izberite drug čas v dnevu, ko bo bolj pripravljen sodelovati. Pri branju z zelo majhnim otrokom želimo predvsem ustvariti pozitivne izkušnje s knjigami in branjem, zato ne vztrajamo, da dokončate vsako knjigo, ki mu jo začnete brati.

DOGODKI

Akcija “Pokloni čas, polepšaj dan”

29. aprila 2023 - 1. oktobra 2023

ABC Bralne pismenosti V: Družinska pismenost

2. oktobra 2023 - 5. oktobra 2023

Tinta – festival stripa

4. oktobra 2023 - 8. oktobra 2023

Zgodba o knjigi

6. oktobra 2023 - 25. novembra 2023

Nacionalni projekt Rastem s knjigo 2023/2024

8. oktobra 2023 - 11. oktobra 2023

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Nacionalni mesec skupnega branja 2021
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content