Knjige, ob katerih smo odraščale mnoge generacije

8. 4. 2022 | blog

Alenka Štrukelj, urednica strani Družinska pismenost

Ko boste podrobno pogledali plakat, ki ga je ob častitljivi 70. obletnici zbirke Knjižnica Sinjega galeba natisnila Mladinska knjiga, na katerem so natisnjene prav vse naslovnice del, ki so izšla v zbirki od leta 1952, boste med njimi zagotovo našli svojo najljubšo knjigo. Še vedno vas bo toplo pobožalo pri srcu, ko bodo globoko iz spomina priplavale podobe, ki vas bodo popeljale v čas odraščanja.

Zbirka vse od svojih začetkov do danes sledi smernicam, ki jih je smelo začrtal prvi urednik Ivan Minatti.  Ena glavnih smernic je, da v njej izhajajo najbolj priljubljena in kakovostna dela svetovne in domače mladinske književnosti. Izbor knjig že vseh 70 let ostaja izrazito sodoben. Vanjo so vključena žanrsko, kulturno, geografsko in tematsko kar najbolj raznolika dela, med katerimi najdemo tudi precej zahtevne in problemske teme, s katerimi se  še danes soočamo mladi in malo manj mladi.

Literarna zgodovinarka Marjana Kobe je ob 50. obletnici zbirke zapisala, da je “v polstoletni dobi v tej zbirki prvič izšel dobršen del izvirnih slovenskih proznih besedil, ki so danes kanonski teksti; in da je zbirka s prevodno literaturo pokrila tako vse evropske dežele, Rusijo, ZDA, Kanado, reprezentativni zgledi zastopajo Azijo, Južno Ameriko, Afriko in Avstralijo”.

Med več kot 350 naslovi najbolj priljubljenih in kakovostnih del in avtorjev svetovne otroške in mladinske književnosti so v zbirki med drugim izšli Pika Nogavička, Brata Levjesrčna in Ronja, razbojniška hči Astrid Lindgren, 20.000 milj pod morjem Julesa Verna, Jonatan Livingston Galeb Richarda Bacha in Prigode Toma Sawyerja ter Huckleberryja Finna Marka Twaina. Pa tudi več knjig dogodivščin Jadrana Krta, s katerim je v slovenski literarni krajini prišlo do prave male revolucije, še danes pa ostaja eden najbolj priljubljenih knjižnih junakov številnih generacij.

V zbirki so izšli tudi številni slovenski kanonski naslovi, od Bobrov Janeza Jalna, Tajnega društva PGC Antona Ingoliča, Naočnika in Očalnika Leopolda Suhadolčana, Genijev s kratkimi in dolgimi hlačami Slavka Pregla, med mlajšimi avtorji pa naj omenim Zlati zob Tadeja Goloba, Nenavadni primer navadne muhe s slabo karmo Mateje Mahnič in prvenec slovenske pravljičarke Špele Frlic Bleščivka, ki je izšel prav v letošnjem jubilejnem letu.

Tudi danes najdemo v njej dela uveljavljenih domačih in tujih sodobnih avtorjev, še posebej tistih, ki so prejeli knjižne nagrade. Prostor pa daje tudi prvencem. Pri prevodnih delih so sodelovali številni odlični prevajalci in prevajalke.

Poleg skrbnega izbora avtorjev in prevajalcev pa uredniki zbirke – v 70 letih se jih je zvrstilo le pet, skrbno izbirajo tudi likovno podobo, ki se nam je pri marsikateri knjigi prav ikonično zasidrala v spomin. Ilustracije za knjige iz zbirke prispevali tako uveljavljeni slovenski akademski slikarji, kot tisti, ki so šele začeli stopati na to zahtevno, a tako izpopolnjujočo pot. Če bi danes npr. izdali Piko Nogavičko, ki ne bi bila opremljena z ilustracijami Marlenke Stupica, bi, kljub izpovedni moči, zgodba izgubila nekaj čara in žara. To enostavno ne bi bila več ista zgodba. In podobno lahko rečem tudi še za katero drugo izmed njih.

Kot je na simpoziju ob 70. obletnici zbirke Knjižnice Sinjega galeba, ki je 6. aprila 2022 potekal v Knjižnici Otona Zupančiča v Ljubljani, poudarila Metka Kostanjevec s Prve gimnazije Maribor bi morali odločevalci zbirko Sinjega galeba prepoznati kot nacionalno zakladnico branja.

Ne samo, da so v njej zbrani odlični naslovi domačih in tujih avtorjev, ki znajo nagovoriti mlade bralce, da med platnicami poiščejo uteho in rešitev za svoje tegobe in jim pomagajo uvideti, da v svojem razumevanju sveta niso sami. Vse od svojih začetkov ima zbirka močan medgeneracijski učinek. Vsaka od knjig v zbirki v sebi nosi sporočila, ki so večna in univerzalna. Zavita so v občečloveške vrednote, ki si jih želimo posedovati in jih pričakujemo: sočutje, medsebojno spoštovanje in razumevanje drugih in drugačnih, solidarnost, mir, svoboda, sreča, ljubezen, tovarištvo, otroška radoživost in radovednost, moč povezane skupnosti – torej vrednote, na katere v hitrem tempu vsakdana večkrat pozabimo.

Zgodbe iz zbirke Knjižnica Sinjega galeba pa nas ne samo spomnijo, kaj je v življenju resnično pomembno, temveč nam tudi pokažejo pot iz začaranega kroga strahov in skrbi, v katerih se velikokrat vrtimo. Ne čudi, da te knjige, kljub temu da so namenjene mladim bralcem, navdušujejo tudi njihove starše, nanje pa se spomnijo tudi tisti otroci, ki so danes že dedki in babice.

Če boste na naslovnici kakšne knjige opazili podobo galeba v letu, vedite, da z njo ne boste nikoli zgrešili. Popeljale vas bodo v svetove, od koder boste odšli bogatejši ne samo za odlično bralno doživetje temveč tudi za neprecenljivo življenjsko izkušnjo.

 

DOGODKI

39. mednarodni kongres IBBY (Trst)

30. avgusta 2024 - 1. septembra 2024

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content