Kako zdravo zazibati otroka v spanje z branjem

28. 3. 2024 | blog

V okviru letošnjega Kulturnega bazarja 2024 so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v sodelovanju z Radiem Slovenija in podjetjem A1 pripravili okroglo mizo z naslovom Kako zdravo zazibamo otroka v spanec, s katero so obeležili svetovni dan zdravja, ki ga praznujemo 15. marca.
 
 
Pri odraslih spanje praviloma zajema kar tretjino dneva, zato lahko kritično vpliva na naše zdravje. Kot poudarjajo na NIJZ, je redno in kakovostno spanje v priporočenem številu ur povezano z boljšim zdravstvenim stanjem, vključno z izboljšano pozornostjo, vedenjem, učenjem, spominom, čustvenim uravnavanjem, kakovostjo življenja ter duševnim in telesnim zdravjem. Več o pomenu zdravja za zdravje in kakovost življenja si lahko preberete na povezavi tukaj.
 
 
Raziskave v Sloveniji pa kažejo, da nismo kronično neprespani le odrasli, temveč tudi naši otroci in mladostniki, pri katerih lahko pomanjkanje spanja še toliko bolj vpliva na zdravje ter na telesni in duševni razvoj. Ena od rutinskih dejavnosti, s katerimi dojenčka, malčka in otroka lažje in prijetneje zazibamo v spanec, je tudi skupno branje oziroma poslušanje zgodb in pravljic pred spanjem. V čustveno varnem okolju, v postelji ali v naročju in ob glasu njemu pomembne osebe, se bo umiril in sprostil, ter tako hitreje in bolje zaspal.
 
Na okrogli mizi so psihologinja dr. Ljubica Marjanovič Umek, Brigita Zupančič Tisovec (NIJZ), Špela Šebenik iz uredništva programa Lahko noč otroci! ter Tatjana Kos, vodja projekta Lahkonočnice., spregovorili o tem, zakaj ima skupno branje in poslušanje tako pomemben učinek na razvoj in učenje različno starih otrok. Dr. Ljubica Marjanovič Umek je izpostavila, da gre pri skupnem branju pred spanjem za branje v čustveno varnem okolju ki otroku omogoča, da umiri svoje misli, usmeri pozornost na dogajanje v zgodbi, se vživlja in podoživlja čustva junakov in junakinj, vstopa v socialne odnose z njimi, si predstavlja, kot da je ta junak ali junakinja, ob tem pa ter pridobiva nove izkušnje na vseh ključnih področjih govornega razumevanja in izražanja.
 
 
Ena od oblik branja, s katerimi lahko zdravo zazibamo otroka v spanje, pa so tudi radijske igre in pravljice, kar smo spoznali preko projektov Lahko noč, otroci! in Lahkonočnice. Lahko noč, otroci je ena najstarejših oddaj otroškega in mladinskega programa Radia Slovenija, ki že 50 let opravlja veliko kulturno poslanstvo, saj se marsikateri otrok šele ob njej prvič sreča z literaturo z vsega sveta in prek različnih pravljic in zgodb v interpretaciji najboljših gledaliških gigralcev in igralk vstopa v svet domišljije.. Njihovo poslanstvo pa dopolnjuje tudi projekt Lahkonočnice, ki omogoča, da tako starši in otroci do novih slovenskih pravljic in zgodb z različno tematiko dostopajo brezplačno od praktično kadarkoli in kjerkoli.
 
 
V sodelovanju z NIJZ in Kulturnim bazarjem pa sta strokovni sodelavki Mestne knjižnice Ljubljana – mag. Darja Lavrenčič Vrabec in Ida Mlakar Črnič pripravili tudi tematski seznam Sanje in spanje v otroškem leposlovju, ki lahko vzgojiteljem in učiteljem služi kot pomoč pri pedagoškem delu, staršem pa pri uspavanju njihovih otrok. V izbor je vključenih štirideset kakovostnih mladinskih knjig, ki jih je Mestna knjižnica Ljubljana v Priročnikih za branje kakovostnih mladinskih knjig ocenila z dobro, zelo dobro ali odlično. Nekatere med njimi so dobitnice znaka za kakovost zlata hruška, medtem ko so starejše kakovostne knjige za otroke v tem seznamu označene z zimzelenko – znakom za trajno kakovost. Prepričani smo, da vam bodo izbrane knjige pomagale nežneje zapeljati otroka v spanje!
 
 

DOGODKI

Knjižnica pod krošnjami 2024

15. junija 2024 - 25. septembra 2024

Kinobalonov poletni filmski program 2024

28. junija 2024 - 21. avgusta 2024

Poletne delavnice Pravljičnega studia

1. julija 2024 - 5. julija 2024

39. mednarodni kongres IBBY (Trst)

30. avgusta 2024 - 1. septembra 2024

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content