Jubilejna deseta serija Lahkonočnic namenjena spodbujanju pripovedovanja

19. 11. 2023 | blog

 

Ob hitrem tempu življenja in ostalih pasteh sodobnega sveta mnogokrat zapostavljamo veščine branja, pisanja, poslušanja in pripovedovanja, ki so ključne za razvoj pismenosti. A1 Slovenija, ki s projektom Lahkonočnice že sedmo leto bogati običajno rutino pripovedovanja pravljic z uporabnimi znanji in veščinami, je zato novo, že deseto serijo namenil spodbujanju pripovedovanja, ki je veščina, ki jo potrebujemo vse življenje. Pri tem je združil moči z Radijem Slovenija, ki že 50. leto ustvarja oddajo Lahko noč, otroci!

Nova serija Lahkonočnic je nastala po kreativni zasnovi in v sodelovanju z izr. prof. dr. Barbaro Baloh, strokovnjakinjo za didaktiko slovenščine, in Samanto Kobal, dramaturginjo in gledališko pedagoginjo s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. Kot pravita, je pripovedovanje zgodb enakovredna dejavnost za razvoj pismenosti, kot sta branje knjig in pisanje besedil.

Pripovedovanje je najosnovnejši način komunikacije in ena izmed ključnih jezikovnih zmožnosti, ki vpliva tudi na učni uspeh. Če želimo postati dobri pripovedovalci, se je potrebno pripovedovalskih tehnik in strategij naučiti že v predšolskem in zgodnjem šolskem obdobju, ki sovpadata s ključnim razvojem vseh jezikovnih in govornih zmožnosti.

izr. prof. dr. Barbara Baloh

 

Ob jubilejni deseti seriji so Lahkonočnice prvič zaživele kot pravljična nanizanka v petih delih, vsak del pa se osredotoča na dve pripovedovalski spodbudi in vključuje eno izmed petih čutil. »Spodbude, kot so iskanje rim, izražanje s telesom, iskanje nasprotij, pantomima ter pregovori in reki, odpirajo zakladnico domišljije, čustev in idej za verbalno in neverbalno pripovedovanje. Pravljična nanizanka z različnimi nalogami stopnjuje zahtevnost, kar otroke še bolj navduši za poslušanje in sodelovanje. Nova serija Lahkonočnic je lahko tudi odličen pripomoček vzgojiteljem za spodbujanje pripovedovanja in ustvarjalnosti otrok,« pove Nina Mav Hrovat, otroška in mladinska pisateljica, vzgojiteljica in dolgoletna ustvarjalka Lahkonočnic. Poleg nje pa so pri projektu sodelovali še urednik Žiga Kosec in ilustratorka Anja Držanič. Glas pravljičnim junakom pa so tudi letos posodili znani dramski igralci Marijana Brecelj, Ivo Ban, Maja Končar, Željko Hrs, Zvone Hribar in Jožica Avbelj.

Nova serija Lahkonočnic je nastala v sodelovanju z oddajo Lahko noč, otroci!, ki jo pripravlja Radio Slovenija. Pravljice so bile tokrat prvič dramatizirane in posnete kot radijska igra.

Vsako pravljico spremlja navodilo za uporabo, ki staršem in vzgojiteljem pomaga spodbuditi otroka k aktivnemu sodelovanju. Pri tem največ štejeta zgled in spodbuda tako staršev, učiteljev, vzgojiteljev kot tudi vrstnikov. Dajte pravljico na pavzo in naj se otroci razgovorijo. Poleg spodbud, ki jih slišite v zvočnih pravljicah, »vrzite« še pripovedovalske kocke. Vsak met petih kock predstavlja izhodišče za novo zgodbo z drugačno kombinacijo hudomušnih pripovedovalskih spodbud, prizorišč, živali, predmetov in čutil.

 

»Zgodbe in tehnike, ki otroka spodbujajo k izražanju svojih misli, so zametek plodne ustvarjalnosti, ki otroka nauči, kako odkrivati, negovati, trenirati in uporabiti lastne potenciale skozi celo življenje.«

Samanta Kobal

 

V projektu Lahkonočnice bo po objavljeni celotni seriji novih pravljic že 163 pravljic, ki nagovarjajo aktualne teme, s katerimi se pri odraščanju srečujejo otroci, staršem in vzgojiteljem pa nudijo izhodišče za pogovor z njimi. Prisluhnete jim lahko na spletni strani ali v mobilni aplikaciji.

 

Foto: Žiga Intihar za A1 Slovenija

DOGODKI

39. mednarodni kongres IBBY (Trst)

30. avgusta 2024 - 1. septembra 2024

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content