Bukovniško jezero: K zelenim rusalkam

Bukovniško jezero: K zelenim rusalkam

Na stran publikacije

Fotografije, ilustracije in besedilo povzeto iz knjige Irene Cerar Pravljične poti Slovenije (Založba Sidarta, 2004, 2005, 2007, 2012, 2016, 2019).

Prekmurske vile

V nekdanjih časih, ko je bilo še dosti logov, so vile rade prebivale pri nas. Bile so lepe postave in zelo zalega obraza. Imele so dolge, skrbno počesane lase. Najrajši so bivale v logu, kje na kakšnem skrivnem mestu poleg vode. Človeku niso nikoli naredile ničesar hudega, vedno samo dobro.

Prekmurci poznajo tudi Rusalke, ki so v zeleno oblečene, imajo zelene šolne, zeleno obleko in zelene lase. Prebivajo v globočinah bistrih voda, so zmeraj mlade, in če dobe mladeniča v svojo domovino, ostane večno mlad. Kdor se jim posmehuje, kadar si češejo ob bregu vode zelene lase – gorje mu, če ga dobe! Do smrti ga ščegetajo!

Ilustracija: Kristina Krhin

Bukovniško jezero

Za vilami in rusalkami bomo oprezali v okolici Bukovniškega jezera, ki leži na jugovzhodnem delu Goričkega. Nastalo je z zajezitvijo povirja Bukovniškega potoka, ki naj bi služilo kot poplavni zadrževalnik. Kljub umetnemu nastanku se je že popolnoma spojilo z naravnim okoljem. Obraščajo ga prostrani gozdovi, na jugu se razteza gozd Urbanija, na severu pa Zgornja šuma. Okolica je priljubljen kraj za sprehajanje – okoli jezera je urejena gozdna učna pot, bolj adrenalinsko naravnani se lahko zabajo v pustolovskem parku. V neposredni bližini jezera so radiostezisti in bioenergetiki odkrili 50 zdravilnih točk (26 je označenih) blagodejnega zemeljskega sevanja, ki privabljajo veliko število obiskovalcev.  Priljubljen cilj je tudi kapela sv. Vida, ob kateri je izvir z zdravilno vodo. Domačini pravijo, da ima voda iz Vidovega izvira energijsko moč ter zdravilne učinke pri zdravljenju vida, sluha, prebavil, živčevja in kože.

Več ...

To pa ni edina zdravilna voda v Pomurju. Tudi Ivanov izvir pod Razkrižjem že stoletja slovi kot zdravilni kraj. Med ljudmi živita zgodbi o slepi deklici, ki naj bi na tem kraju spregledala in pastirju, ki naj bi si pozdravil vnete oči. Bukovniško jezero z okolico je vključeno v Krajinski park Goričko.

​​

Opis poti

Do izhodišča se pripeljemo iz Murske Sobote preko Dobrovnika, kjer zavijemo levo k jezeru. Parkiramo na označenem parkirišču.

Od okrepčevalnic gremo po urejeni pešpoti mimo table z opisom točk naravne energije, vendar ne izberemo te poti. Nadaljujemo mimo informacijskega centra z otroškimi igrali do jezera. Obhodimo ga lahko s katerekoli strani; pot pa si lahko podaljšamo še z obiskom Vidovega izvira. Pri lesenem mostičku za gozdarsko kočo gremo desno in sledimo markacijam Pomurske planinske poti. Pot se rahlo vzpenja po gozdu do izvira. Ker naj bi bila voda iz tega izvira zdravilna, jo ljudje odnašajo v velikih količinah. Nad izvirom je majhna kapelica sv. Vida. Po isti poti se vrnemo do jezera in nato na izhodišče.

 

Informacije za na pot

Nadmorska višina:  190 m

Najprimernejši čas
Vsi letni časi.

Dolžina izleta
Okoli jezera 1 h
Jezero–Vidov izvir 5–10 min
Skupaj 1.30–2 h

Več informacij

Vir zgodbe: Jakob Kelemina: Bajke in pripovedke slovenskega ljudstva, Založništvo Humar, 1997; priredila Irena Cerar.

Podrobnejši opis izleta lahko poiščete v knjigi Irene Cerar: Pravljične poti Slovenije, Založba Sidarta, 2004, 2005, 2007, 2012, 2016, 2019.

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content