Igrajmo se s priljubljenimi knjižnimi liki

Barbara Hanuš

Vsak otrok odrašča z nekaterimi pravljičnimi liki, ki so bili že del otroštva njegovih staršev in starih staršev, tem priljubljenim junakom pa se pridruži še kak nov. Če otrokovi starši niso odraščali v Sloveniji, ne morejo vedeti, kdo so Piki Jakob, zmaj Direndaj, Martin Krpan in Kekec. Vsako otroštvo ima svoje priljubljene junake. Muca Copatarica in maček Muri sta v Sloveniji zaznamovala otroštvo številnih generacij. Tako kot zgodba Zmaj Direndaj in še nekatere druge sta dostopna tudi v angleškem prevodu.

Mačka Murija (besedilo je napisal Kajetan Kovič, naslikala ga je Jelka Reichman) spoznajo otroci že v vrtcu, kartonke Muri šteje, Murijev dan, Murijeve igrače in Murijeva nasprotja pa jim lahko damo v roke že pred vstopom v vrtec. Ob priljubljenem mačku otroci spoznavajo, kaj je dolgo in kaj kratko, kaj mokro in kaj suho, kaj zgoraj in kaj spodaj. Z muckom se učijo šteti, na preprostih ilustracijah pa prepoznavajo predmete, ki jih srečujejo tudi v vsakdanjem življenju. Maček Muri ima svojo spletno stran, dosegljiva je knjiga iz blaga, zvočna knjiga, pobarvanka, sestavljanka, plišasta igračka, družabna igra, otroci poznajo pesem v interpretaciji Nece Falk, Murijeve dogodivščine pa si lahko ogledamo tudi v animiranih filmih.

knjiga most med kulturami-1
Bukla

Podobno je tudi z Muco Copatarico (besedilo je napisala Ela Peroci, ilustracije je naslikala Ančka Gošnik Godec).  Ko preberemo zgodbo, se lahko še poigramo. Ob sestavljanki ponovimo besedišče, štejemo in prepoznavamo barve.

Zverjasca in Zverjaščka sta ustvarila Axel Scheffler in Julia Donaldson. Od leta 1999, ko je slikanica Zverjasec prvič prišla med bralce, je izšla že v več kot štirih milijonih izvodov. Ogledamo si lahko animirani film, rešujemo Zverjaščeve igrarije, v Lutkovnem gledališču Ljubljana so pripravili predstavo. Slikanici govorita o strahu in pogumu in sta lahko izhodišče za pogovor in igro. Vsebina zgodb otrokom služi za simbolno igro, ko se igrajo z junaki iz priljubljenih knjig, ob igri znova podoživijo vse, kar je zapisano v pravljici.

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content