Start date: 6. oktobra 2023
End date: 25. novembra 2023
All-day event
Location: UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2, Maribor

Foto: Natalija Šeruga Golob, Cinis Cinereum (Akkad), 2014, akril na platnu, 67 × 78 cm, last avtorice, foto: Milan Golob

 

6. oktober–25. november 2023 / UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2

otvoritev: petek, 6. oktober 2023, 18.00

Kaj je knjiga? Je enkraten izum shranjevanja informacij, ki nas v znamenitem kvadrastem formatu spremlja že dobrih 1500 let in morda mnogo več! V zahodni likovni umetnosti so jo slikali z navdušenjem, pogoste so upodobitve svetih knjig, enciklopedij, romanov in priročnikov. Včasih je očarala njena lepota in redkost, največkrat vsebina. A lahko razmišljamo tudi širše, ni vseeno, s katero knjigo smo upodobljeni, niti ali beremo na glas ali v intimni tišini, veliko knjig je napisanih, a obstajajo izjeme, kaj se zgodi s knjigo, če jo zavržemo?

razstavljajo: Ksenija Čerče, Darko Golija, Aleksandra Saška Gruden, Marko Jakše, Natalija Juhart Brglez, Petra Kapš, Metka Kavčič, Petra Kolmančič, Bojana Kovačič Zemljič in Mira Strnad, Boštjan Pucelj, Polona Poklukar, Borut Popenko, Vojko Pogačar, Jože Slaček, Natalija Šeruga Golob, Jože Šubic, Simona Šuc, Reciklirane knjige (Mladinski kulturni center Maribor), Knjiga risb (Društvo likovnih umetnikov Maribor), Risoromani (VigeVageKnjige)

kustosinja: Breda Kolar Sluga

Več kot 15 mariborskih umetnic in umetnikov ter njihovih gostov, ki se v svojem ustvarjanju pogosto in dlje časa posvečajo knjigi, bo tokrat odkrivalo njene različne plati in odgovarjalo na vprašanje, zakaj je knjiga vznemirljiva za sodobno vizualno umetnost in zakaj je relevantna v današnjem času. Več kot 30 del v raznolikih medijih od skulpture, slike, instalacije, fotografije in objekta bo razpiralo »knjižne vidike« od intimnih do družbenih doživetij.

Razstava je posvečena predstavitvi Slovenije kot častne gostje na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu 2023.

 

Več o razstavi

 

Skip to content