Date: 20. marca 2024
Time: 14.00 - 15.00
Location: Klub Cankarjevega doma

Ob svetovnem dnevu spanja vas vabimo na dogodek Kako zdravo zazibamo otroka v spanec, ki bo potekal v sredo, 20. marca 2024, med 14. in 15. uro v Klubu Cankarjevega doma. Dogodek je plod medresorskega povezovanja Kulturnega bazarja, Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Sodelujejo: dr. Ljubica Marjanovič Umek, psihologinja; Brigita Zupančič Tisovec, Nacionalni inštitut za javno zdravje; Špela Šebenik, uredništvo programa Lahko noč otroci!, Radio Prvi, Radio Slovenija; Tatjana Kos, vodja projekta Lahkonočnice, A1; povezuje Tadej Pišek

Spanje otrok je ena od rutinskih dejavnosti, ki pa jo lahko naredimo prijetno tako za otroke kot nas odrasle. Dejavnosti, ki dojenčka, malčka in otroka umirijo in »odpeljejo« v njegov svet, sta skupno branje odraslih in otrok, poslušanje pravljic, zgodb. In zakaj imata skupno branje in poslušanje tako pomemben učinek na razvoj in učenje različno starih otrok? Dr. Ljubica Marjanovič Umek izpostavlja, da gre za čustveno varno okolje (v postelji pod odejo, na kavču, ob njem pomembna oseba, ki ima čas), ki otroku omogoča, da umiri svoje misli, usmeri pozornost na dogajanje v zgodbi, podoživlja čustva junakov in junakinj, vstopa v socialne odnose z njimi, si predstavlja, kot da je … in ne nazadnje pridobiva nove izkušnje na vseh ključnih področjih govornega razumevanja in izražanja.

Po drugi strani je spanje biološko nujen proces, ki kritično vpliva na naše zdravje. V dnevu posameznika se tako izmenjujejo tri različne gibalne oblike: poleg telesne dejavnosti in sedečega življenjskega sloga spanje praviloma zajema kar eno tretjino življenja odraslega človeka. Redno in kakovostno spanje v priporočenem številu ur je povezano z boljšimi zdravstvenimi rezultati, vključno z izboljšano pozornostjo, vedenjem, učenjem, spominom, čustveno regulacijo, kakovostjo življenja ter duševnim in telesnim zdravjem. V Sloveniji raziskave kažejo, da so naši otroci in mladostniki kronično nenaspani.

O tem, kako otroka zdravo zazibati v spanec bomo spregovorili skozi primera dveh projektov:

Oddaja Lahko noč, otroci je ena najstarejših oddaj otroškega in mladinskega programa Radia Slovenija. Na videz obrobna oddaja opravlja veliko kulturno poslanstvo. Prinaša pravljice iz domače in svetovne literature za vsako noč ter najmlajše poslušalce vodi v svet domišljije v izbrani govorici gledaliških igralcev in igralk.

Kratke zvočne pravljice Lahkonočnice pišejo domači avtorji, prebirajo priznani dramski igralci in stanovalci domov starejših občanov, mladi ilustratorji pa jim priskrbijo pravljično podobo. Doma so na vaši najljubši napravi (aplikacija ali spletno mesto). Namenjene so otrokom od tretjega do osmega leta tako za uspavanje kot tudi za vzgojo in izobraževanje. Slovenska pravljica je s projektom družbe A1 dobila svež zagon, otroci in starši pa kakovostne brezplačne vsebine, dostopne kadarkoli in kjerkoli.

V sklopu dogodka bomo pripravili tudi izbor kakovostne otroške in mladinske literature na temo spanja, v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana – Pionirsko in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Izbor bo dostopen za široko uporabo strokovni in širši javnosti na spletni strani Kulturnega bazarja.

Skip to content