Drugi bralnospodbujevalni projekti

Danes je večino otrok težko prepričati, da bi v roke vzeli knjigo, saj jih pritegnejo številne druge stvari in dejavnosti. Moramo biti pošteni – težko je tiskani knjigi tekmovati z računalniškimi igrami, družbenimi mediji, druženju s prijatelji. Vendar pa imamo tudi pri nas projekte, ki nagrajujejo navdušene mlade bralce.

 

Hokejska bralna postava

Hokejska bralna postava je projekt Mariborske splošne knjižnice. Namenjen je predvsem mladim športnikom in njihovim staršem. Še posebej so se osredotočili na mladostnike, zato so želeli preko osebnega pristopa vzpostaviti najprej naklonjen odnos do branja in knjige, nato pa jih za oboje še navdušiti. Branje knjig so jim predstavili kot izbiro in ne obvezo, torej so v ospredje postavili spodbujanje branja in vključevanju knjig v vsakdanje življenje. Projekt Hokejska bralna postava je bil leta 2019 izbran za najboljši projekt slovenskih splošnih knjižnic za uvedbo inovativne storitve za uporabnike.

poletavci

Poletavci so otroci od sedmega do dvanajstega leta, ki med poletnimi počitnicami berejo najmanj 30 dni vsaj pol ure na dan. Berejo lahko po lastni izbiri: leposlovne in poučne knjige, časopisne članke, revije, stripe, turistične vodnike, recepte. Izpolnjene bralne sezname lahko oddajo v knjižnici, ki jo obiskujejo, jih pošljejo po navadni ali elektronski pošti, lahko jih oddajo prek spletnega obrazca. Vsi poletni bralci prejmejo majico in priznanje ter sodelujejo v nagradnem žrebanju. Največja nagrada pa je bralna navada, ki jo pridobijo z rednim branjem. Postani poletavec tudi ti!

berimo z rovko črkolovko_logo

Bralno tekmovanje Berimo z Rovko Črkolovko je izviren pristop k spodbujanju branja in izboljšanju bralnih navad med petošolci in šestošolci v obliki vodenega bralnega tekmovanja. Po opažanjih in rezultatih raziskav se ravno v tej starostni skupini otrok zanimanje za branje in posledično opravljanje bralne značke naglo zmanjšuje. Z bralnim tekmovanjem pa želijo organizatorji ustvariti razredno klimo, ki bi bila pozitivno naravnana do branja in pri tem vključiti čisto vse posameznike, tako izjemne bralce kot tudi tiste, ki imajo odpor do branja.
V bralnem tekmovanju Berimo z Rovko Črkolovko zato ne tekmujejo posamezniki, temveč celotna razredna skupnost. Ta se na tekmovanje kvalificira le pod pogojem, da vsak posameznik v času tekmovanja prebere vsaj eno knjigo.

berimo z rovko črkolovko_logo

Projekt Beri z Mišo izvaja Slovenska študijska knjižnica iz Celovca v sodelovanju s Slovensko prosvetno zvezo in založbo Haček. Projekt spodbuja otroke k branju v slovenskem jeziku. Z dosledno dvojezičnim ustrojem spodbuja učence slovenščine k sodelovanju in jim omogoča hitrejšo orientacijo v digitalni /interaktivni aplikaciji, kjer najdemo tudi nabor otroške literature v slovenskem jeziku. Knjigo si otroci lahko izposodijo v knjižnici ali pa jo prek spleta kupijo v knjigarni Haček. Otroci lahko izbirajo knjige na treh kompetenčnih stopnjah obvladovanja jezika in na treh stopnjah svoje bralne zmožnosti.

Potem ko otroci preberejo izbrano knjigo, na spletni strani rešijo nekaj vprašanj v obliki kviza. Tega lahko rešijo tudi večkrat. Za vsak pravilni odgovor dobijo določeno število zvezdic. Pri tem ne tekmujejo v tem, kdo bo zbral več zvezdic, temveč v timskem duhu z zbranimi zvezdicami pomagajo bralni miški Miši na poti v galaksijo Č.R.K. Projekt tudi vabi bralke in bralce, da napolnijo svojo bralno zakladnico in samostojno dokumentirajo prebrane knjige.

Križnikov festival

Bralni vlak je zabavna literarna družinska aktivnost založbe KUD Sodobnost International, s katero spodbujajo k branju knjigolačne in nagrajujemo knjigožerce. Lokomotiva predstavlja tandem dveh bralcev, odraslega (starša, skrbnika, starega starša, strica ali teto) in otroka, ki z branjem knjig nabirata vagone in s tem tekmujeta z drugimi lokomotivami, torej z drugimi tekmovalnimi pari.

vodnikova domačija logo

Vodnikova domačija v sodelovanju s slovenskimi založbami pripravlja ustvarjalne, pravljične nedeljske dopoldneve, ki so jih poimenovali Nedelce. Pravijo, da v času nedeljc čas teče malo počasneje, da ga obiskovalci lahko v miru preživljajo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine postavijo na odru, da bi otroci ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih. Nedeljce trenutno potekajo na spletu, poiščite jih na Facebook strani Vodnikove domačije.

knjižnica pod krošnjami, foto: Divja misel

Iz preproste ideje knjig pod krošnjo se je Knjižnica pod krošnjami razvila v prepoznano in dobro obiskano parado branja, ustvarjanja in druženja v naravi. Če so bile na začetku stalno prebivališče ležernega branja lokacije po Ljubljani, je naslov te zelene knjižnice vsako leto bolj razpršen po Sloveniji. Še vedno pa ostaja projekt zvest svojim temeljnim izhodiščem – v sodelovanju z založbami, partnerji in podporniki zagotavlja brezplačno branje, listanje in uživanje pod drevesi.​ Pokukajte na njihovo spletno stran in se prepričajte, ali se knjižnica pod krošnjami nahaja tudi kje blizu vas!

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content