Dogodki in bralne akcije

Dogodki in bralne akcije

 

 

 

Predstavljamo aktualne dogodke in bralne akcije in vas vabimo k sodelovanju. Vključili smo tudi nekaj preteklih dogodkov, ki lahko služijo kot pobuda za organizacijo podobnih dejavnosti v vašem okolju.

 

 

1. Tedni vseživljenjskega učenja (15. maj – 18. junij 2023)

Tedni vseživljenjskega učenja so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije in ga prirejajo v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja. Z njim opozarjajo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema kot posameznik, udeleženec na trgu dela ter član različnih skupnosti. Vsi, ki projekt soustvarjajo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevajo k udejanjanju slogana ‘Slovenija, učeča se dežela’.
Tematska obarvanost TVU predstavlja pomembno usmeritev koordinatorjem in prirediteljem, kako izpeljati program v svojem lokalnem okolju (seznam koordinatorjev). Organizacije za izobraževanje odraslih in druge institucije v svojem lokalnem okolju v času TVU prirejajo dogodke na različne skupne akcije/teme.

V letu 2023 bodo v ospredju naslednje teme:
1. Evropsko leto spretnosti – krovna tema TVU/PU 2023
2. Učenje je življenje – naj krepi in radosti!
3. Beremo skupaj – za znanje in zabavo!
4. Zelena in digitalna preobrazba družbe
5. Starajoča se družba in medgeneracijsko povezovanje
6. Učenje in kultura – z roko v roki
7. Zdrav duh v zdravem telesu
8. Vključenost in izzivi večkulturnosti (ranljivi za ranljive)
9. Osebne (čustvene) in medosebne spretnosti
10. Državljanske spretnosti
11. Medijska pismenost
12. Dan za kakovost
13. Finančno pismen.si, ni te strah prihodnosti!

Povežite se z najrazličnejšimi organizacijami za izobraževanje odraslih v vašem lokalnem okolju in se nam pridružite na TVU tudi vi! Lahko pa se nam 24. maja 2023 pridružite na Paradi učenja, ko bodo na številnih trgih in drugih javnih mestih po vsej Sloveniji potekali dogodki v živo, mimoidoče pa bodo vabile stojnice, delavnice, multimedijske predstavitve pa tudi strokovni dogodki v bližnjih ulicah in učnih kotičkih. Marsikje bodo potekale tudi številne spremljevalne dejavnosti, kot so natečaji, razstave in podobno.

Kontakt: tvu@acs.si
Spletna stran: https://tvu.acs.si/

 

2. Nacionalni mesec skupnega branja (8. september – 8. oktober 2023)

Nacionalni mesec skupnega branja (NMSB) je vseslovenska manifestacija promocije branja, osveščanja o pomenu branja, bralne pismenosti in bralne kulture. Spremlja jo javna medijska in plakatno komunikacijska nacionalna akcija Beremo skupaj.
NMSB smo leta 2018 osnovali Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, da bi pripomogli k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni ter omogočili celovitejšo nacionalno skrb za to pomembno področje. NMSB so se pridružili številni partnerji, med drugim Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Andragoški center Slovenije, Javna agencija RS za knjigo in Zavod RS za šolstvo. Dolgoročno smo si zadali cilj, da dvignemo bralno kulturo in bralno pismenost vseh prebivalcev v Sloveniji, v slovenskem zamejstvu in med Slovenci po svetu. V ta namen najrazličnejši organizatorji (vrtci, šole, univerze, knjižnice, založbe, knjigarne, ljudske univerze, domovi za starejše občane, društva, zavodi ipd …) po vsem slovenskem prostoru pripravljajo različne bralnospodbujevalne dogodke, z branjem povezane prireditve za otroke in mlade, za družine, za odrasle, za strokovne delavce idr.

Več o NMSB najdete v spletnem dogodkovniku.Odprt je vse leto. Vabljeni, da se tudi sami pridružite z napovedjo in kratko predstavitvijo svoje z branjem povezane dejavnosti, projekta ali programa. Povabite k sodelovanju tudi vaše partnerje in organizacije v lokalnem okolju. Morda pa v njem najdete tudi navdih za izvedbo kakšnega vašega projekta.

Kontakt: Alenka Štrukelj (alenka.strukelj@acs.si); Franci Lajovic (franci@acs.si)
Spletna stran: https://nmsb.pismen.si

 

3. Mednarodni mesec šolskih knjižnic (oktober 2023)

Zveza bibliotekarskih društev Slovenije bo zaposlene v šolskih knjižnicah povabila, da v času letošnjega Mednarodnega meseca šolskih knjižnic pripravijo tudi nekaj medgeneracijskih dejavnosti. Predlagali bodo:
• upokojene učiteljice bodo povabili v šolske knjižnice na medgeneracijsko branje;
• šolski debatni klub bo povabil starše na medgeneracijski debatni turnir;
• v šolske knjižnice bodo povabili babice, da prikažejo ročne spretnosti z volno: “Od kvačkanja besed, k resničnem kvačkanju”;
• babice in dedke bodo povabili v šolske knjižnice na pripovedovanje zgodb in podobno.

Kontakt: Urša Bajda (ursa.bajda@guest.arnes.si)
Spletna stran: https://www.zbds-zveza.si/

 

4. Dan Mariborske knjižnice / 27. in 28. 5. 2022

Deseti dan Mariborske knjižnice so v knjižnici pripravili dvodnevni program, posvečen zbirki iger in igrač – Igroteki, ki že 30 let deluje v Pionirski knjižnici Nova vas, 30 let delovanja Knjižničnega cikla Univerze za tretje življenjsko obdobje, Pionirske knjižnice Nova vas in Knjižnice Nova vas. Ob mednarodnem dnevu iger in igranja so pripravili Igralni dan, na katerega so povabili mlade in odrasle obiskovalce k preživljanju prostega časa ob igrah iz Igroteke in izvedli pravljični večer za odrasle. Drugi dan so pripravili program za družine, ki so ga poimenovali Razigrani dan.

Kontakt: Meta Blagšič (meta.blagsic@mb.sik.si)
Spletna stran: https://www.mb.sik.si/dan-mariborske-knjiznice-2022-celota.html

 

5. Družinski pravljični pohod po Rozkini poti / 22. Pravljični dan – 17. 9. 2022

V okviru 22. Pravljičnega dne so pripravili dogodek namenjen različnim generacijam, ob katerem smo povezali spoznavanje naravne in kulturne dediščine, spodbujanje branja, kakovostno preživljanje prostega časa v naravi in gibanje. Zaradi dežja smo dogajanje “preselil” v notranjost cerkve sv. Bolfenka, kjer smo, v spremstvu Hedvike Jenčič, gozdarske inženirke z Zavoda za gozdove Slovenije, OE Maribor in ob pripovedovanju pravljičarjev iz Mariborske knjižnice, potovali po Rozkini učni poti in ustvarjali iz naravnih materialov.

Kontakt: Meta Blagšič (meta.blagsic@mb.sik.si)
Spletna stran: www.mb.sik.si

 

6. Krimi teden

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto zadnji oktobrski teden namenjajo pozornost detektivkam in kriminalkam in so skupaj s Policijsko upravo Novo mesto pripravili “Krimi teden”. To je bila posebna, bralno-kriminalna intervencija, ki je za teden dni povezala vse generacije bralcev in ljubitelje tovrstnega žanrskega branja. Udeleženci so v sklopu aktivnosti skupaj obiskali knjižnico, se seznanili s knjižnično zbirko in njeno uporabo ter delili različne poglede na isto temo. Poleg medgeneracijskega povezovanja so te aktivnosti spodbujale sprejemanje različnih stališč in pristopov k reševanju zagat.
V sklopu intervencije je bila v ospredju kakovostna kriminalna literatura in filmi za vse generacije, predstavili pa so tudi poklic kriminalista in forenzika. Na posameznih oddelkih knjižnice so knjižničarji izpostavili kakovostne detektivske in kriminalne knjige, pripravili seznam kriminalno dobrih ‘krimičev’, omogočili brezplačen dostop do spletnega filmskega portala Kanopy in Baze slovenskega filma, za najmlajše pa je bila detektivsko obarvana ura pravljic, katere se je udeležila cela družina. Ves teden je bila na ogled tudi razstava čisto pravega prizorišča zločina, ob katerem je ob zaključku intervencije potekal pogovorni večer Kaj imajo skupnega kriminalke, kriminalistične TV serije ter poklic forenzičnega tehnika in kriminalista? Primer so reševali v družbi igralke v slovenskih kriminalnih nadaljevankah Nike Rozman, forenzičarke Kristine Barbo in kriminalista Andreja Lisca s Policijske uprave Novo mesto, s katerimi so spregovorili o dejanskem načinu dela kriminalista v primerjavi z detektivskimi knjigami in televizijo, ter pogovor sklenili z mislijo: »Noben dan se ne začne isto, ker nikoli ne vemo, kaj se bo zgodilo. Najpomembneje pa je, da vsako stvar, ki jo delaš, delaš s strastjo.«

Kontakt: Petra Kovič (petra.kovic@kmj.si)
Spletna stran: https://www.nm.sik.si/

 

7. Knjižnica pod krošnjami

Knjižnice pod krošnjami so bralni otoki, ki jih zavod Divja misel v sodelovanju s slovenskimi založbami, partnerskimi organizacijami in posamezniki postavlja po vsej Sloveniji. V prijetno goste sence na mestnih zelenicah, stopniščih in dvoriščih postavijo udobne ležalnike ter nevsiljivo pozivajo, da si v ličnih zabojčkih postrežemo s knjigami, revijami in časopisi. Obisk knjižnice pod krošnjami je brezplačen in je namenjen vsem starostnim skupinam – od najmlajših do najstarejših, od zahtevnih bralk in bralcev do tistih z malo manj bralne kilometrine..

Knjige in periodika na policah so skoraj v celoti donacija številnih založb in časopisnih hiš, ki projekt vsako leto podprejo z novimi, aktualnimi izdajami. Stremijo k promociji kakovostne literature, vsaka enota pa je vsebinsko zasnovana z mislijo na prostor in raznolike obiskovalce. Med nabranimi knjigami, časopisi in revijami so zastopane vse zvrsti in mnogi formati, predvsem pa takšni, ki najbolj ustrezajo mirnem okolju izbranih mestnih površin.

Kontakt: Tina Popovič (tina.popovic@divjamisel.org)
Spletna stran: http://www.knjiznicapodkrosnjami.si/

 

Preberi več

DOGODKI

39. mednarodni kongres IBBY (Trst)

30. avgusta 2024 - 1. septembra 2024

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content