Beseda leta 2023

11. 1. 2024 | blog

Foto: MMC RTV SLO

 

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU vse od leta 2016 dalje izbira besedo leta. To je lahko beseda ali besedna zveza, ki je posebej zaznamovala iztekajoče se leto in ilustrira dogajanje in spremembe v družbi, pri čemer so, kot pojasnjujejo na ZRC SAZU, najboljše kandidatke besede, ki so nove ali pa so v tem letu dobile nov pomen.

Beseda leta 2023 je postala ujma – beseda, ki se navezuje na poplave, ki so Slovenijo prizadele lani. Letošnja novotvorjenka je postala beseda strojetvor, ki pomeni produkt umetne inteligence.Med predlaganimi kretnjami leta, ki jih med poslanimi predlogi izbira Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije, pa so izbrali kretnjo za solidarnost.

Je pa bila med enajstimi finalistkami tudi besedna zveza bralna pismenost, za katero smo “navijali” tudi mi. V letošnji izbor se je uvrstila zaradi predvsem zaradi slabših letošnjih rezultatov osnovnošolcev v mednarodni raziskavi PISA in Ljubljanskega bralnega manifesta o pomenu branja na višji ravni, ki opozarja na to, da bi se morali “bralno izobraževanje, ocenjevanje, raziskave in nasploh šolska politika bolj osredotočiti na prakse branja na višji ravni tako pri odraslih kot pri otrocih, saj bomo le tako lahko razumeli razvoj bralnih spretnosti in praks v dobi, ki je vse bolj odvisna od vseprisotne digitalne infrastrukture.”

Bralna pismenost je temelj vseh drugih pismenosti in brez nje se težko znajdemo v sodobnem svetu. S pojavom umetne inteligence, družbenih medijev, ki nas silijo v površno branje, in interneta s poplavo tudi lažnih in nepreverjenih informacij, postaja dobra bralna pismenost vedno bolj pomembna. Je več kot le znanje branja in pisanja, pomaga nam, da razumemo prebrano, da znamo ločiti prave informacije od lažnih, da znamo oblikovati lastno mnenje in kritično presojati informacije in mnenja drugih. Skrajni čas je, da bil, da smo opozorili nanjo tudi v izboru besede leta.

Vsi, ki se zavedamo pomena branja in bralne pismenosti, smo glasovali zanjo in jo pripeljali na tretje mesto.

 

 

DOGODKI

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content