25. marec, dan evropskih avtorjev

6. 3. 2024 | blog

Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in Andragoški center Slovenije se tudi letos pridružujemo pobudi Evropske komisije za praznovanje dneva evropskih avtorjev, ki ga bomo obeležili 25. marca 2024.
 
Dan evropskih avtorjev je pobuda, s katero želimo mlajše generacije dodatno spodbuditi k branju knjig ter jim pomagati odkriti raznolikost evropske literature. Namen praznovanja je ozaveščati otroke in mlade, kako pomembne so knjige in kako lahko branje kakovostne literature prispeva k njihovemu celostnemu razvoju. Mladim želimo omogočiti, da aktivno sodelujejo v dejavnostih, kot so srečanja z avtorji, razprave o knjigah in zgodbah, spoznavanje procesa založništva, prevajanje in še veliko več.
Več informacij o pobudi, napotkih, kako vaše dogodke predstaviti na evropskem zemljevidu bralnih dogodkov, o pregledu bralnih dejavnosti, ki so jih različne ustanove pripravile v lanskem letu, komunikacijskih poteh ter o turneji evropskih avtorjev najdete na spletni strani Evropske komisije o dnevu evropskih avtorjev (angleško Day of European Authors).
 
 
V okviru druge izdaje Dneva evropskih avtorjev Evropska komisija organizira konferenco s ciljem spodbujanja sodelovanja med knjižnim in izobraževalnim sektorjem za boj proti upadanju bralnih sposobnosti in navad med mladimi. Konferenca bo potekala v nizozemskem Leuvnu 25. in 26. marca 2024, prvi dan se je lahko udeležite tudi na daljavo. Za spremljanje konference prek spleta se prijavite na tej povezavi.

 

O pomembnosti kakovostnega branja priča tudi lanska izjemno uspešna izvedba častnega  gostovanja Republike Slovenije na priznanem Frankfurtskem knjižnem sejmu. Eden izmed osrednjih stebrov gostovanja je bil Ljubljanski manifest o branju na višji ravni (angleško The Ljubljana Reading Manifesto). Manifest so pripravili mednarodno priznani strokovnjaki in v njem poudarili, da je knjižno branje kljub prevladujoči prisotnosti naprednih zaslonskih tehnologij še vedno izjemno pomembno in da zahtevnejših problemov sodobnega sveta ni mogoče razumeti, če nismo sposobni brati zahtevnejših besedil, ki pišejo o njih. Manifest je zelo odmeval v mednarodni skupnosti, zato tudi vas prijazno pozivamo k podpisu, predvsem pa k razširjanju pobude s konkretnimi akcijami.

Evropska komisija na dan evropskih avtorjev priporoča različne bralne dejavnosti:

  • osnovne in srednje šole lahko k branju povabijo pisatelje ali druge znane osebnosti (igralce, športnike ali vzornike v skupnosti), organizirajo skupno branje s študenti, starši ali v razredu z učitelji in knjižničarji, organizirajo skupno poslušanje zvočnih knjig ali radijskih iger; bralni dogodki lahko potekajo v učilnici, šolski ali splošni knjižnici, knjigarni, kulturni ali drugi ustanovi oziroma lokaciji;
  • kulturne ustanove lahko pripravijo različne bralne dogodke za otroke in mlade ali jih spodbudijo k branju v svojih prostorih;
  • turneja evropskih avtorjev: Evropska komisija organizira turnejo evropskih avtorjev, ki bodo obiskali šole, knjižnice in knjigarne ter prebrali odlomke svojih del in spodbujali mlade k odkrivanju drugih evropskih avtorjev.
 
 
Vabimo vse vzgojno-izobraževalne zavode in kulturne ustanove, da se s svojimi dogodki pridružijo praznovanju dneva evropskih avtorjev. Več informacij v okrožnici. Dodajamo nekaj slovenskih primerov dobrih praks lanskega leta, ki so objavljeni v dogodkovniku NMSB.
 

 

Dan evropskih avtorjev je tudi priložnost, da poudarimo pomen številnih programov, projektov in dejavnosti za spodbujanje branja in bralne kulture, ki že potekajo po vsej Sloveniji.

Od leta 2008 deluje Javna agencija za knjigo Republike Slovenije (JAK), ki skrbi za razvoj programov in projektov bralne kulture na nacionalni ravni. Več informacij o programih in projektih s tega področja najdete na njihovi spletni strani oziroma spletnih straneh kulturnih ustanov s področja bralne kulture, ki jih JAK sofinancira.

Prav tako vas vabimo, da si ogledate številne dejavnosti slovenskih splošnih knjižnic, ki jih najdete na portalu slovenskih splošnih knjižnic v zavihku Bralna kultura in bralna pismenost.

Aktualnim informacijam kulturnih ustanov z vseh področij kulture lahko sledite na spletni strani Kulturnega bazarja, nacionalnega stičišča kulturno-umetnostne vzgoje.

Posebej priporočamo spletno stran Nacionalni mesec skupnega branja 2024 (NMSB), na kateri bodo v dogodkovniku zbrane aktualne informacije o dnevu evropskih avtorjev, hkrati vas vabimo, da tja tudi vi vpišete bralne dejavnosti, ki jih boste izvajali 25. marca.

Vabljeni, da se pridružite praznovanju dneva evropskih avtorjev.

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content