Po Poti knjige do motiviranih bralcev

22. 1. 2024 | blog

Želite v vašem izobraževalnem okolju spodbuditi motivacijo in popularizirati branje med mladimi, predvsem med najmlajšimi bralci v prvem in drugem razredu osnovne šole, pa ne veste, kako? Predstavljamo vam potujočo razstavo POT KNJIGE, ki je nastala v sodelovanju Bralnega društva Slovenije in Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.

Razstava je postavljena na 12 plakatih, ki so razvrščeni v štiri tematske sklope:

  • Rojstvo knjige – predstavitev avtorja, založbe, tiska, eknjige,
  • Knjiga sreča bralca – predstavitev knjigarne in knjižnice,
  • Zaljubimo se v knjige – predstavitev orodja za promocijo knjige bralcu; promocija knjige in z njo povezane dejavnosti, nagrade, projekti,
  • V objemu besed – srečanje bralca z ustvarjalci knjige oz. naš junak knjižni molj najde svoj novi dom.

Z njo se bodo vaši učenci spoznali z različnimi deležniki in poklici, ki sodelujejo v procesu nastanka knjige – od avtorja do tistih, ki poskrbijo, da knjiga pride do bralcev. Poleg tega se bodo seznanili tudi z ilustracijo in stripom kot posebno obliko literarnega dela, lahko pa bodo spoznali tudi avtorja razstave: pisatelja Žigo X Gombača in ilustratorja Davida Krančana.

Vir slike: Javna agencija za knjigo RS

Razstava je brezplačno dostopna šolam, knjižnicam in drugim zainteresiranim ustanovam. Izposoja je brezplačna, plakate morate le prevzeti in jih vrniti na dogovorjeni naslov v Ljubljani. Običajno je razstava na eni lokaciji okrog meseca dni. Na voljo je v dveh identičnih različicah: en izvod izposoja Javna agencija za knjigo RS (JAK), drugega pa Bralno društvo Slovenije. Zainteresirane institucije se za dogovor o izposoji razstave lahko obrnete na enega od naslednjih e-naslovov: tjasa.urankar@jakrs.si ali savina.zwitter@gimb.org.

Ob postavitvi v svojih prostorih, ustanova gostiteljica dobi tudi tiskane izvode brošure Pot knjige in Skrivnost izginulih črk. Po dogovoru z Javno agencijo za knjigo pa lahko dobite tudi dostop do naslednjih gradiv v e-obliki:

  • brošuri/stripa POT KNJIGE in SKRIVNOST IZGINULIH ČRK v e-obliki (pdf – dostopna v dogovoru z JAK),
  • Moljevi delovni listi POT KNJIGE in SKRIVNOST IZGINULIH ČRK v e-obliki (pdf – dostopni v dogovoru z JAK),
  • plakati POT KNJIGE, tiskani (dostopni v dogovoru z JAK),
  • e-brošuri/e-stripa POT KNJIGE in SKRIVNOST IZGINULIH ČRK sta objavljena v e-knjižnici Biblos in brezplačno dostopna uporabnikom sistema.

Razstava je na voljo tudi v nemščini in italijanščini. Pripravljeni so tudi večjezični plakati Pot knjige v štirih jezikih ter brošure v angleškem, nemškem in italijanskem jeziku.

Projekt POT KNJIGE je bil kot dobra praksa spodbujanja branja predstavljen tudi na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu 2023, na katerem je bila Slovenija častna gostja, na ogled pa bo tudi letos aprila na mednarodnem knjižnem sejmu v Bologni 2024, kjer bo Slovenija prav tako častna gostja.

Dodatne informacije o projektu najdete na spletni strani JAK.

DOGODKI

Knjižnica pod krošnjami 2024

15. junija 2024 - 25. septembra 2024

Kinobalonov poletni filmski program 2024

28. junija 2024 - 21. avgusta 2024

Poletne delavnice Pravljičnega studia

1. julija 2024 - 5. julija 2024

39. mednarodni kongres IBBY (Trst)

30. avgusta 2024 - 1. septembra 2024

Zakladnica bralnih dogodkov po vsej Sloveniji

Logotip v obliki NMSB 24 - Nacionalnega meseca skupnega branja 2024
Nagrajene knjige
previous arrowprevious arrow
citat21
citat20
citat19
citat18
citat17
citat16
citat15
citat14
citat13
citat12
citat11
citat10
citat09
citat08
citat07
citat06
citat05
citat04
citat03
citat02
citat01
next arrownext arrow
Share This
Skip to content